Referendumo sumanytojai atnešė parašų

Referendumo dėl žemės pardavimo

Tam, kad būtų surengtas referendumas, po pirmojo VRK patikrinimo trūko 7,8 tūkst. parašų. VRK leido taisyti 9,5 tūkst. parašų.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Tam, kad būtų surengtas referendumas, po pirmojo VRK patikrinimo trūko 7,8 tūkst. parašų. VRK leido taisyti 9,5 tūkst. parašų.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-01-21 17:17, atnaujinta 2018-02-17 06:43

„Mes dabar priiminėjam iki galo, parašų pristatyta 3 tūkst. 476 iš 4 tūkst. 114 pateiktų tikrinimui, bet dar žiūrėsim, ar tinkamai patikslinti. Kol kas nežiūrėjom, nors iš pirmo žvilgsnio kažko tokio (netinkamo - red.) nematom“, - BNS pirmadienį sakė VRK vadovas Zenonas Vaigauskas.

Pirmadienį sueina terminas, kai referendumo iniciatoriai gali pateikti dalį iš tikslinimui atiduotų parašų. Dar vieną dalį parašų iniciatoriai gali tikslinti iki sausio 29 dienos.

Tam, kad būtų surengtas referendumas, po pirmojo VRK patikrinimo trūko 7,8 tūkst. parašų. VRK leido taisyti 9,5 tūkst. parašų: iš jų apie 3 tūkst. parašų pripažinti tinkamais po tikslinimų su gyventojų registrų centru, apie 4 tūkst. iniciatoriai galėjo tikslinti iki antradienio, o dar maždaug 2,5 tūkst. parašų leista tikslinti iki sausio 29-osios.

Vienas referendumo iniciatorių, Tautininkų sąjungos vadovas Julius Panka sako neabejojantis, kad pavyks inicijuoti referendumą, nes įstatymas dar numato galimybę gauti papildomo laiko parašams rinkti, jei jų pritrūksta iki 1500.

„Liks dar 1800 iš tų 2,5 tūkst., kuriuos mums davė patikslinti paskutiniame etape, iki sausio 29 dienos. Aišku, labai sunku prognozuoti, bet prognozės tokios, kad, nors ties riba, bet viršysime. Jeigu mums pritrūktų kažkiek, Referendumo įstatymas numato, kad jeigu trūksta mažiau negu 0,5 proc., tai yra 1,5 tūkst., dar duodama 15 dienų surinkti papildomų parašų“, - BNS yra sakęs J.Panka.

Referendumo iniciatoriai šalinti surinktų parašų trūkumus, kuriuos VRK įvertino kaip neesminius, pradėjo sausio pradžioje. Patikrinusi iniciatyvinės grupės surinktus parašus, VRK dalį jų pripažino netinkamais, o dalį leido patikslinti nuo sausio 6 iki sausio 21 dienos. Dar vėliau dalį šių parašų, kuriuose netinkamai nurodyta gyvenamoji vieta, leido tikslinti iki sausio 29 dienos.

VRK iš viso leido taisyti 9,5 tūkst. parašų, o iš jų tinkamais pripažinti turi būti ne mažiau kaip 7,8 tūkstančio. Dalis parašų buvo sutikslinti su gyventojų registru, bet norėdami pašalinti likusius trūkumus, iniciatoriai turėjo lankyti parašų lape nurodytus žmones.

Referendumo iniciatorių surinktus parašus patikrinusi VRK nustatė, kad atitinkančių reikalavimus parašų yra 292 tūkst. 200, t.y. beveik 8 tūkst. mažiau, nei reikia norint surengti referendumą.

Jei būtų pašalinti visi neesminiais laikomi trūkumai, parašų skaičius gali pasiekti ir viršyti įstatymo reikalaujamą 300 tūkst. parašų ribą.

Iniciatyvinė grupė siūlo surengti privalomąjį referendumą dėl trijų Konstitucijos straipsnių keitimo - sumažinti reikalavimus referendumui surengti ir uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams bei juridiniams asmenims. Siekiama pagrindiniame šalies įstatyme įtvirtinti, kad referendumą būtų galima surengti surinkus ne mažiau kaip 100 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.