L.Graužinienės noras saugoti V.Landsbergį sulaukė pritarimo

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pritarė parlamento vadovės Loretos Graužinienės parengtoms įstatymo pataisoms, kurios leistų Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovui Vytautui Landsbergiui suteikti apsaugą. Dabar V.Landsbergį lydi apsauga, tačiau ji oficialiai nenumatyta įstatymuose. 

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-01-22 11:53, atnaujinta 2018-02-17 06:01

Tačiau politikai trečiadienį nesusitarė dėl kito L.Graužinienės siūlymo V.Landsbergiui suteikti valstybės vadovo statusą ir visas prezidento turimas privilegijas. Komiteto nariams kilo abejonių, kaip įstatyme turi būti apibrėžtas V.Landsbergio statusas, nes jo prilyginimas prezidentui gali prieštarauti Konstitucijai. Šiame klausime padaryta pertrauka. 

L.Graužinienės įregistruotame projekte konstatuojama, kad Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas yra pirmasis 1990 metais kovo 11 dieną atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas.

Projekte pažymima, kad Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas 1990-1992 metais turėjo ir vykdė konstitucinius valstybės vadovo įgaliojimus, kurie prilygo prezidento įgaliojimams.

Priėmus tokį įstatymo projektą V.Landsbergiui turės būti numatytas valstybinis aprūpinimas. Kadenciją baigę prezidentai yra aprūpinami rezidencija, apsauga, valstybės apmokamu sekretoriumi, gauna valstybinę rentą, kuri siekia 50 proc. prezidento darbo užmokesčio dydžio per mėnesį.

Primename, kad Konstitucinis Teismas 2002 metų birželį paskelbė, kad 1990-1992 metais dirbusios Aukščiausiosios Tarybos pirmininko statusas nėra tapatus 1992 metais Konstitucijoje įtvirtinto Respublikos prezidento, kaip valstybės vadovo, statusui.

Teismas pabrėžė, kad prezidento, kaip valstybės vadovo, teisinis statusas yra individualus ir skiriasi nuo visų kitų valstybės pareigūnų teisinio statuso. Aukščiausiosios Tarybos pirmininko pareigybė buvo laikina.

V.Landsbergis Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko pareigas ėjo 1990-1992 metais.

Neoficialiai teigiama, kad L.Graužinienė pataikauja V.Landsbergiui norėdama įsiteikti konservatoriams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.