Norint grąžinti pensijas gali tekti didinti mokesčius

Valdančioji dauguma nesako, kokiu būdu dar šiais metais bus pradėtos kompensuoti per krizę sumažintos pensijos. Esą planai, kaip tai padaryti, yra, tačiau jų dar negalima atskleisti. Premjeras Algirdas Butkevičius neigia, kad dėl pensijų valstybė puls skolintis. Tačiau kai kurie socialdemokratai prakalbo apie galimybę didinti mokesčius.

Dalis pensininkų pinigus gali atgauti dar šiemet.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Dalis pensininkų pinigus gali atgauti dar šiemet.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 22, 2014, 9:44 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:17 AM

Trečiadienį susirinkusi valdančiųjų partijų politinė taryba išsiskirstė nenusprendusi, kokiu būdu būtų galima pradėti grąžinti sumažintas pensijas, tačiau tikino, kad šis procesas galėtų prasidėti dar šiais metais.

Esą Socialinė apsaugos ir darbo ministerija rado galimybių sutaupyti keliasdešimt milijonų litų šių metų "Sodros" biudžete. Tačiau situacijos tai neišgelbės, nes visoms pensijoms kompensuoti reikia apie 800 mln. litų.

Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys teigė, kad greičiausiai pensijos bus grąžinamos per kelis metus, nes per vienerius metus tai padaryti būtų sudėtinga.

Taip pat paneigtos kalbos, kad pirmieji pinigus gali atgauti vyriausieji pensininkai. Esą seniausio amžiaus pensininkai kai kuriais atvejais gauna kur kas didesnes pensijas nei jaunesni, todėl pirmenybė turėtų būti skiriama gaunantiems mažiausias pajamas.  

"Džiaugiusi, kad socialinės apsaugos  ir darbo ministrė pateikė variantus. Jie yra konkretūs, aiškūs, koalicijos partneriams pristayti. Jei jie mato dar galimybes juos modifikuoti, mes esame pasiruošę diskutuoti. Dar labiau džiaugiuosi tuo, kad mūsų pokalbiuose su ministre ji mato tam tikrus variantus, kur pradžią pensijų kompensavimo galėtų finansuoti pati "Sodra", - kalbėjo V.Gapšys.   

A.Butkevičius norėtų, kad kitais metais atsirastų galimybė padidinti pensijas ir tiems, kam jos nebuvo sumažintos per krizę.

Premjeras tikino, kad norėdama grąžinti pensijas Vyriausybė tikrai nesiims skolintis. Jis vengė komentuoti galimybes didinti mokesčius, nors apie tai šiandien prakalbo kai kurie socialdemokratai. A.Butkevičius sako, kad be skolos ar mokesčių didinimo yra galimybė ir taupyti, mažinti valstybės išlaidas arba surinkti į valstybės biudžetą daugiau. 

"Tikrai nesiskolinsime, nes skolintos lėšos, kurios yra nukreipiamos vartojimui, jos tikrai neskatina ekonomikos vystymosi ilgalaikiame procese. Jos gali paskatinti vartojimą tik trumpam laike, kol tie pinigai bus išleisti", - sakė ministras pirmininkas.

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas neatmeta galimybės, kad dėl greitesnio pensijų grąžinimo gali tekti didinti ir mokesčius. 

Kokie tai būtų mokesčiai, neaišku, tačiau jis paminėjo tuos, apie ką jau seniai kalbama - lengvųjų automobilių mokestis, gyventojų nekilnojamo turto apmokestinimas. Taip pat galima akcizų didinimas. 

"Todėl ir reikia kalbėti, ar mes turime toliau taupyti, ieškoti šaltinių taupyme, kovoti su šešėliu, korupcija ir visais kitais dalkais arba įvedinėti naujus mokesčius", - sakė A.Sysas. 

Jis pabrėžė, kad iš natūralaus ekonomikos augimo valstybės biudžeto pajamos nedidės taip greita, kad užtektų pinigų greitam pensijų grąžinimui.  

"Reikia politinės drąsos apsispręsti ir aiškiai pasakyti, kokius mokesčius nuo sausio 1 dienos mes galime įsivesti ir tikėtis papildomų pajamų į biudžetą, sprendžiant visas problemas, kurios kamuoja Lietuvą", - sakė socialdemokratas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.