Seimo nariai kišenpinigių taupyti nenori

Seimo narių vadinamoji parlamentinė veikla pernai kainavo daugiau kaip 3,5 mln. litų. Pinigus iš valdiško aruodo iki dugno sėmė absoliuti dauguma Seimo narių – ir vidutiniokai, ir milijonieriai.

Jau tapo įprasta, kad daugiausia parlamentinei veiklai skirtų lėšų politikai išleidžia automobiliams.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Jau tapo įprasta, kad daugiausia parlamentinei veiklai skirtų lėšų politikai išleidžia automobiliams.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jan 22, 2014, 6:52 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:22 AM

Beveik du šimtus milijonų litų siekiantį šeimos turtą deklaravęs Darbo partijos dvasinis lyderis Viktoras Uspaskichas pernai parlamentinei veiklai išleido per 24 tūkst. litų. Pusę šios sumos prarijo politiko automobilis.

Į turtingiausio Seimo nario limuziną mokesčių mokėtojai investavo daugiau kaip 10 tūkst. litų. Maždaug tiek atsiėjo ir V.Uspaskicho reklama.

Dar kelis tūkstančius litų kainavo kanceliarinės prekės ir kompiuterių nuoma.

Vis dėlto net plačiais užmojais garsėjantį šį „darbietį“ galima laikyti ne pačiu didžiausiu išlaidautoju.

Antai beveik 9 mln. litų vertės turtą pernai deklaravusi V.Uspaskicho partijos bendražygė Vilija Filipovičienė parlamentinei veiklai skirtą sąskaitą – 26 tūkst. 801 litą – ištuštino dar energingiau, joje palikusi tik 8 litus.

Per 9 tūkstančius litų kainavo politikos naujokės automobilio nuoma. Jo eksploatacija, techninė priežiūra ir remontas atsiėjo dar 5 tūkst., o draudimas – beveik 2 tūkst. litų.

Biudžeto prievaizdai netaupė

Valdiškų pinigų taupyti nelinkęs ir Biudžeto ir finansų komitetui vadovaujantis turtingiausias socialdemokratas Bronius Bradauskas. Pernai jis išleido visas parlamentinei veiklai skiriamas lėšas.

Kaip ir dauguma kitų parlamentarų, B.Bradauskas daugiausia pinigų paklojo automobiliui: už nuomą – 3 tūkst., už eksploataciją, priežiūrą ir draudimą – daugiau kaip 20 tūkst. litų.

Maksimalią sumą parlamentinei veiklai taip pat išleido buvęs Biudžeto ir finansų komiteto vadovas liberalas Kęstutis Glaveckas, kartu su žmona pernai deklaravęs daugiau kaip 13 mln. litų vertės turtą. Daugiau kaip 10 tūkst. litų jis skyrė automobiliui.

Pirko gėlių ir suvenyrų

Daugiau kaip 1,3 mln. litų pernai deklaravęs socialdemokratas Arvydas Mockus įspūdingą sumą paklojo gėlėms ir suvenyrams – per 4 tūkst. litų. Tiesa, šioje išlaidų eilutėje jis – ne rekordininkas.

Sveikatos reikalų komitetui vadovaujanti „darbietė“ Dangutė Mikutienė gėlių ir suvenyrų pirko už beveik 6 tūkst. litų. Nedaug nuo jos atsiliko ir Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovė socialdemokratė Kristina Miškinienė.

Seimo moterys gėlėms pinigų pernai išleido akivaizdžiai daugiau nei vyrai. Kai kurie jų tam neskyrė nė lito. Vienas tokių – Darbo partijos frakcijos narys Sergejus Dmitrijevas.

Beveik visas parlamentinei veiklai skirtas lėšas šis politikas išleido automobiliui. Vien nuoma kainavo per 22 tūkst. litų.

Mėgsta ir skaityti

Turtingiausiu Vyriausybės nariu tituluojamas kultūros ministras Šarūnas Birutis irgi turi banko sąskaitą, į kurią kiekvieną mėnesį įbyra daugiau kaip 2,3 tūkst. litų, skirtų parlamentinei veiklai. Kaip rodo naujausia ataskaita, šie pinigai niekada negrįžo atgal į biudžetą.

Ministerijai priklausančiu automobiliu vežiojamas politikas pernai parlamentinei veiklai išleido maksimalią sumą, o daugiausia jo išlaidų skirta transportui – vien automobilio draudimas mokesčių mokėtojams atsiėjo 5 tūkst. litų.

Tiesa, valdišką piniginę Š.Birutis plačiai atveria ir užsukęs į knygynus – čia jis pernai išleido per 2,6 tūkst. litų.

Pagal išlaidas knygoms kultūros ministrą aplenkė tik buvęs Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas (2,7 tūkst. litų).

O apysaką „Senis ir jūra“ mėgstanti Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė išlaidų literatūrai bent iš valdiškos kišenės pernai neturėjo, nors iš viso sugebėjo išleisti irgi nemenką sumą – daugiau kaip 21 tūkst. litų.

Taškėsi ne vienas ministras

Tarnybiniu automobiliu vežiojamas kultūros ministras Š.Birutis – ne vienintelis ant dviejų kėdžių sėdintis politikas, suspėjantis iki paskutinio cento išleisti parlamentinei veiklai atriekiamus pinigus.

Tai pavyksta ir aplinkos ministrui Valentinui Mazuroniui. Net 18 tūkst. litų mokesčių mokėtojams atsieina jo nuomojamas automobilis.

Matyt, „tvarkiečiui“ šios mašinos prireikia ne taip dažnai, mat išlaidos degalams ir remontui siekia tik 2,4 tūkst. litų. Tiesa, 3,5 tūkst. litų teko sumokėti už automobilio draudimą.

Maksimalią sumą parlamentinei veiklai išleido automobilį irgi nuomojantis sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Vytenis Andriukaitis.

Nors Krašto apsaugos ministerijai vadovaujantis Juozas Olekas ir nebesinuomoja automobilio už valdiškus pinigus, pagal išlaidas taip pat neatsiliko nuo savo partijos bičiulio.

Kiek kuklesnę parlamentinę veiklą vykdo teisingumo ministras Juozas Bernatonis, išleidęs 22 tūkst. litų.

Panaši suma – ir susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus ataskaitoje. Jis 20 tūkst. litų skyrė automobilio eksploatacijai, priežiūrai ir remontui.

Kuklių politikų – nedaug

Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius parlamentinei veiklai per metus skyrė tik 3,2 tūkst. litų.

Dar kukliau elgėsi parlamento vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė – ji išleido 2 tūkstančius litų.

Užtat pastarosios politikės partijos bendražygis Egidijus Vareikis, net dėl ligos nuo rugsėjo mėnesio nesirodydamas Seime, vis tiek sugebėjo ištaškyti maksimalią sumą.

Beveik 18 tūkst. litų mokesčių mokėtojai sumokėjo už šio politiko automobilį – degalus, remontą, draudimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.