Žmonės panoro padėti už tyliąją akciją nubaustai panevėžietei

Panevėžietei Ritai Jusienei, kuriai teismas skyrė 500 litų baudą už tai, kad prie Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) netrukus po žiauraus 17-metės dembaviškės nužudymo organizavo tyliąją akciją nepranešusi miesto savivaldybei, panoro padėti nemažai lrytas.lt skaitytojų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jan 22, 2014, 12:48 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:01 AM

Į "Lietuvos ryto" redakciją paskambinę žmonės prašė paskelbti R.Jusienės banko sąskaitos numerį, kad galėtų pagelbėti niekur nedirbančiai moteriai sumokėti šią baudą, raginimai solidarizuotis su pareigūnų už pilietinę akciją griežtai nubausta panevėžiete plinta ir socialiniuose tinkluose.

„Mintimis aš buvau su jumis, todėl noriu ir baudą padėti sumokėti“, – tokie ir panašūs komentarai pasipylė po lrytas.lt straipsnio „Nužudytą dembaviškę pagerbusiems panevėžiečiams – bauda“.

Šeimą išlaiko vyras

„Labai ačiū visiems, kurie nori man padėti“, – lrytas.lt antradienį sakė 54 metų R.Jusienė. Moteris neslepia, kad ją ir du paauglius vaikus išlaiko pagal verslo liudijimą dirbantis vyras, todėl jai skirta bauda – didelis smūgis šeimos biudžetui.

„Visa laimė, kad mano vyras mane supranta ir palaiko. Jis pats užaugęs šaulio šeimoje, yra tikras Lietuvos patriotas“, – sakė R.Jusienė.

„Jeigu dirbčiau, negalėčiau laisvai reikšti savo nuomonės“, – įsitikinusi panevėžietė. Tačiau nenorėdama nieko iš valstybės imti ir būti jai skolinga, R.Jusienė nėra įsiregistravusi Darbo biržoje.

Moteris šiuo metu užsiima tik visuomenine veikla. Pavyzdžiui, kartu su Pranciškumi Šliužu yra koordinatorė visoje Lietuvoje vykusio parašų rinkimo referendumui dėl žemės pardavimo užsieniečiams rengti.

Susirinkimų įstatymas tik griežtėja

Po „Lietuvos ryto“ televizijos ir lrytas.lt portalo paskleistos informacijos apie jai skirtą piniginę baudą dėl LR Susirinkimų įstatymo pažeidimo, R.Jusienė sako sulaukusi daugybės žmonių skambučių. Norėdami ją palaikyti, skambino pažįstami iš įvairių Lietuvos kraštų – Vilniaus, Klaipėdos.

„Daugelis mane ragina nenusileisti, samdytis advokatą ir toliau kovoti. Tačiau Panevėžio apygardos teismo nutartis juk galutinė ir neskundžiama. Man telieka sumokėti baudą“, – lrytas.lt trečiadienį sakė R.Jusienė.

Pilietiškai nusiteikusi panevėžietė stebisi, kad iš vienos pusės žmonės skatinami būti pilietiškais, tačiau už tai ir baudžiami. „Lietuvoje viskas daroma, kad žmonės per daug nereikštų savo nuomonės“, – įsitikinusi į visuomeninę veiklą pasinėrusi moteris. Ją stebina, kad LR Susirinkimų įstatymas vis tobulinamas, tačiau vis griežtėja.

Pavyzdžiui, už jos padarytą administracinį teisės pažeidimą net nenumatytas įspėjimas, o iškart bauda nuo 500 iki 2 tūkst. litų. „Galiu tik padėkoti Panevėžio miesto apylinkės teisėjai, kad man skyrė minimalią baudą“, – sakė R.Jusienė.

Užkliuvo tik panevėžiečiai

Ir pirmos instancijos teismas, ir vėliau panevėžietės skundą nagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas nusprendė, kad R.Jusienė pažeidė LR Susirinkimų įstatymo 6 str. 1 dalį. „Susirinkimo organizatoriai laisva forma praneša savivaldybės administracijos direktoriui ar jį pavaduojančiam asmeniui apie organizuojamą susirinkimą, kuriame dalyvaus ne daugiau kaip 15 žmonių“, – rašoma joje.

Ir pačiai R.Jusienei, ir ją palaikantiems žmonėms keista, kad policijos pareigūnams, o vėliau ir teisėjams užkliuvo į taikią tyliąją akciją susirinkę panevėžiečiai, sukrėsti vos prieš kelias dienas Panevėžio rajone įvykdyto žiauraus nusikaltimo.

Rugsėjo 21-ąją miške netoli Panevėžio nusikaltėliai sudegino automobilio bagažinėje uždarytą 17-metę Dembavos kaimo gyventoją. Nors mergina beveik valandą telefonu šaukėsi pagalbos prisiskambinusi Bendruoju pagalbos telefonu, o jos ieškoti buvo išsiųsti keli policijos ekipažai, jos išgelbėti nepavyko.

Rugsėjo 24-ąją visoje Lietuvoje vidurdienį prie vietos policijos komisariatų į tyliąją akciją rinkosi šios tragedijos sukrėsti žmonės. Tačiau, R.Jusienės žiniomis, už tai buvo nubausta tik ji.

Po pokalbio – kvietimas į policiją

„Aš pati kalta, kad nepranešiau savivaldybei apie šią akciją. Tačiau aš net nežinojau, ar daugiau kas ateis prie komisariato. Pagalvojau, kad gal būsiu viena“, – prieš 4 mėnesius įvykusį spontanišką susibūrimą, į kurį nuėjo pasiėmusi Trispalvę su gedulo kaspinu, prisimena panevėžietė.

Su 8-iais priešais Panevėžio apskrities VPK pastatą Tulpių gatvėje susirinkusiais piketuotojais netrukus išėjo pasikalbėti policijos vadovai.

„Gražiai su pareigūnais pasikalbėjome. Jie paklausė, kas šios akcijos organizatorius. Pasakiau, kad vėliava – mano, tai gal aš. Tuomet užsirašė mano asmens duomenis“, – sakė R.Jusienė.

O po kelių dienų ji gavo kvietimą atvykti į policiją dėl padaryto administracinio teisės pažeidimo. Nuvykusiai į policijos komisariatą R.Jusienei buvo surašytas ATPK protokolas dėl LR susirinkimų įstatymo pažeidimo.

Po mėnesio panevėžietės administracinę bylą išnagrinėjęs Panevėžio miesto apylinkės teismas skyrė 500 litų baudą, šio nutarimo nepakeitė ir R.Jusienės apeliacinį skundą išnagrinėjęs aukštesnės instancijos teismas. Norintys Ritai Jusienei padėti sumokėti administracinę baudą, gali pervesti pinigų į jos asmeninę sąskaitą DNB banke : LT57 4010 0412 0062 6556.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.