Kaunas toliau kovoja dėl pinigų gatvėms lopyti

Vilniaus apygardos administracinis teismas privalės iš naujo spręsti, ar priimti nagrinėti Kauno

Kauno savivaldybė 2013-aisiais iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos gavo 10,5 mln. litų gatvių remontui.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kauno savivaldybė 2013-aisiais iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos gavo 10,5 mln. litų gatvių remontui.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2014, 1:52 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:52 AM

Pernai spalį Kauno savivaldybė kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą dėl Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos neteisingai ir neproporcingai skirstomų lėšų miesto gatvių tiesimui ir taisymui.

Tačiau šis teismas tą kartą atsisakė priimti Kauno savivaldybės skundą. Savivaldybė nesutiko su tokia teismo nutartimi ir pasiskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, o šis skundą patenkino.

Kauno miesto savivaldybės skunde buvo akcentuojama, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas apsiribojo formaliu skundo vertinimu. Teismas atsisakė priimti skundą ir neišaiškino, kokiu būdu ir kur kreipdamasi savivaldybė gali įgyvendinti savo konstitucinę teisę į teisminę gynybą dėl administracinio akto apskundimo.

Kauno miesto savivaldybė Vilniaus apygardos administracinio teismo prašė įpareigoti Lietuvos kelių direkciją pakeisti priimtą įsakymą dėl lėšų skirstymo ir, vadovaujantis proporcingumo principu, skirti pinigų Kauno miestui.

Pagrindiniu kriterijumi turėtų būti laikomas ne savivaldybės gyventojų skaičius, kaip yra šiuo metu, o bendras kelių ir gatvių ilgis, jų apkrova bei savivaldybėje įregistruotų automobilių skaičius.

Kauno miesto savivaldybės meras Andrius Kupčinskas yra sakęs, kad šiuo metu neaišku, kokiais tiksliai kriterijais remiasi Vyriausybė, skirstanti lėšas savivaldybėms. Vietinės reikšmės kelių tiesimui ir tvarkymui skiriama vos iki 20 proc. Kelių priežiūros ir plėtros fondo lėšų. Iš jų miestų gatvėms atitenka tik 35 proc. šios sumos. Tuo tarpu rajonų savivaldybėms - net 65 proc., nors dauguma rajonų savivaldybių gyventojų didžiąją laiko dalį praleidžia miestuose, kur naudojasi esama infrastruktūra.

Kauno savivaldybės vadovų nuomone, neaišku, kodėl skirstant lėšas vietinės reikšmės keliams ir gatvėms tiesti bei tvarkyti Vilniui buvo skirta net 59 proc. daugiau lėšų nei Kaunui, nors, remiantis Statistikos departamento duomenimis, gatvių tankis Kaune yra dvigubai didesnis nei Vilniuje.

Per praėjusius metus pagal Kelių priežiūros ir plėtros programą Lietuvoje buvo paskirstyta daugiau nei vienas milijardas litų. Valstybinės reikšmės keliams buvo skirta 800 mln. litų, o vietinės reikšmės keliams atiteko 211 mln. litų. Kauno savivaldybė 2013-aisiais iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos gavo vos 10,5 mln. litų gatvių remontui, nors vairuotojai Kauno miesto degalinėse sumoka daugiau kaip 200 milijonų litų kuro akcizo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?