L.Graužinienė siūlo trumpinti nepilnamečių sulaikymo trukmę

Seimas pradėjo svarstyti parlamento vadovės Loretos Graužinienės siūlymą sustiprinti vaikų,

L.Graužinienės įsitikinimu, griežtos teisinės priemonės nėra pačios efektyviausios.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
L.Graužinienės įsitikinimu, griežtos teisinės priemonės nėra pačios efektyviausios.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2014, 5:55 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:30 AM

Seimo Pirmininkė pateikė Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimus, kuriais siekiama, kad nepilnamečių sulaikymo trukmė sutrumpėtų nuo trijų iki dviejų valandų, o nepilnamečiams skiriama bauda už administracinius nusižengimus neviršytų 2 tūkst. litų.

Seimo vadovė teikiamais pakeitimais siūlo įtvirtinti galimybę nepilnamečiui, kuris padarė administracinio teisės pažeidimo požymių turinčią veiką ir kuriam iki šiame kodekse numatytos veikos padarymo nebuvo sukakę 16 metų, taikyti įstatymų nustatytas vaikų priežiūros formas.

„Atlikus tyrimą, informacija apie šią veiką ir ją padariusi nepilnametį yra perduodama į vaikų teisių apsaugos instituciją arba kitam subjektui, turinčiam teisę pagal Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatymą kreiptis į atitinkamus organus dėl vaiko priežiūros formų taikymo“, - sakė L.Graužinienė.

Kodekso pakeitimu taip pat būtų įtvirtinta pareiga apie nepilnamečio pristatymą į policiją nedelsiant informuoti tėvus arba globėjus (rūpintojus), arba vaikų teisių apsaugos institucijas.

Naujomis nuostatomis numatoma, kad Administracinio teisės pažeidimo byla, jeigu administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo arba nukentėjusysis yra nepilnametis, būtų nagrinėjama neviešai.

„Tokiu būdu nustatytos priemonės apsaugotų nepilnametį nuo neigiamo poveikio fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi bei atsižvelgta į geriausius vaiko interesus, siekiant užtikrinti vaiko asmens, informacijos apie jo privatų gyvenimą ir kt.“, - teigiama aiškinamajame rašte.

L.Graužinienės įsitikinimu, griežtos teisinės priemonės nėra pačios efektyviausios, ir mes turime išnaudoti visas auklėjimo priemones ir kitas formas, kiek įmanoma, tam, kad kuo mažiau būtų žalojamas jaunas žmogus, žvelgiant į jo gyvenimo ateitį ir galimus padarinius.

Pritarus projektui po pateikimo bendru sutarimu, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Seimo posėdyje kodekso pataisas numatoma svarstyti pavasario sesijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.