Lietuvos diplomatai aiškinasi, kas Kaliningrade apgadino paminklą K.Donelaičiui

Lietuvos diplomatai aiškinasi,

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2014, 10:32 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:09 AM

Nuo postamento buvo nudaužytos ar pačios nukrito apdailos plytelės.

Lietuvos kultūros atašė Karaliaučiuje Romanas Senapėdis BNS teigė savaitės pabaigoje planuojantis gyvai apžiūrėti paminklo būklę.

„Šį penktadienį planuoju vykti į Gusevą apžiūrėti paminklo būklę ir aptarti susidariusią situaciją su savivaldybės atstovais“, - nurodė diplomatas.

Anot jo, trečiadienį dėl apgadinto paminklo Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovybės Karaliaučiuje vadovui Pavelui Mamontovui ir Karaliaučiaus srities užsienio reikalų ministrei Alai Ivanovai išsiųsti Lietuvos generalinio konsulo Karaliaučiuje Vaclavo Stankevičiaus raštai, kuriuose atkreipiamas dėmesys į paminklo padėtį ir prašoma padėti išsiaiškinti paminklo postamento sugadinimo aplinkybes bei imtis priemonių, kad atsiradę defektai būtų pašalinti.

Anot R.Senapėdžio, Gusevo savivaldybės atstovai surinko plyteles ir pažadėjo, kad postamentas atšilus orams bus sutvarkytas savivaldybės lėšomis.

„Skirtingai nei rašoma spaudoje, dar nėra visiškai aišku, ar plytas nuo postamento tikrai nuplėšė vandalai, ar jos nukrito dėl temperatūrų svyravimų“, - pažymėjo jis.

2014-ieji Lietuvos Seimo sprendimu yra paskelbti K.Donelaičio metais. Šiemet sukanka 300 metų nuo jo gimimo.

Poetas, evangelikų liuteronų kunigas K.Donelaitis 1714 metų sausio 1 dieną gimė Lazdynėliuose dabartinėje Rusijos Karaliaučiaus srityje. Nuo 1743 metų jis buvo Tolminkiemio klebonas.

Svarbiausias K.Donelaičio kūrinys poemaMetai“ parašytas maždaug 1760-1775 metais. Poemoje vaizduojamas Rytų Prūsijos lietuvių valstiečių gyvenimas. „Metuose“ nevengiant humoro ir satyros kuriami kaimo buities, papročių vaizdai, keliama prigimtinė žmonių lygybės idėja, o tautiškumas gretinamas su dorybėmis.

„Metai“ išversti į vokiečių, anglų, švedų, čekų, vengrų, latvių, rusų, baltarusių, lenkų, gruzinų, ukrainiečių ir armėnų kalbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.