Filmas apie Sausio 13-ąją išgąsdino Seimo vadovus

Seimo vadovybė nenori, kad šią žiemą parlamente būtų kuriamas filmas apie tragiškus Sausio 13-osios įvykius. Rūmų apsauga tikina, kad dėl to Seimo nariams parlamente gali tapti nesaugu, o Seimo kanceliarija baiminasi, jog filmo kūrėjai sugadins prieš kelerius metus suremontuoto stogo dangą.

Seimo vadovai skeptiškai vertina norus Seime filmuoti kiną apie tragiškus Sausio įvykius.<br>P.Lileikio nuotr.
Seimo vadovai skeptiškai vertina norus Seime filmuoti kiną apie tragiškus Sausio įvykius.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 24, 2014, 6:19 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:24 AM

Sukurti filmą apie prieš daugiau kaip dvidešimt metų Vilniuje vykusius tragiškus įvykius pasišovė britas Robertas Mullanas. Pernai jis pristatė vaidybinį filmą apie Mikalojų Konstantiną Čiurlionį  „Laiškai Sofijai".

Tačiau Seimo vadovų, ypač politikų iš kairiųjų partijų, ši idėja kol kas nesužavėjo. Teigiama, kad ją ypač skeptiškai vertina Seimo pirmininkė „darbietė" Loreta Graužinienė.

Seimo kuluaruose juokaujama, kad L.Graužinienė nėra suinteresuota naujo filmo kūrimu, nes jame bus filmuojama ne ji, o tuometis Aukščiausiosios Tarybos vadovas Vytautas Landsbergis.

„Kas bus, jei L.Graužinienė turės užleisti savo kabinetą V.Landsbergiui", – šaipėsi Seimo darbuotojai.

Oficialiai filmavimui nepritaria Vadovybės apsaugos departamentas, kuris rūpinasi Seimo rūmų apsauga, ir pati Seimo kanceliarija. Jai rūpi, ar filmo kūrėjai nesugadins stogo dangos.

Opozicijos atstovai sako, kad Seimo valdyboje filmo kūrimu labiausiai abejojo Darbo partijos atstovai, o socialdemokratai laikosi neutraliai, nors paramos filmo kūrimo idėjai neišreiškė.

„Man keistas toks Seimo vadovų požiūris. Jei kažkas nori kurti filmą apie Sausio 13-ąją ir plačiau pasauliui papasakoti apie mūsų istoriją, mes turime klausti, kuo galime padėti, o ne ieškoti kliūčių", – stebėjosi Seimo vicepirmininkas liberalas Petras Auštrevičius.

Galutinį sprendimą dėl filmo kūrimo Seimo valdyba priims kitame posėdyje.

Primename, kad pernai kilo skandalas, kai Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas socialdemokratas Bronius Bradauskas uždraudė rodyti filmą apie Sausio 13-osios įvykius vieno tarptautinio renginio metu. Jis baiminosi, kad tokiu žingsniu Seimas sunervins Rusijos diplomatus, kurie buvo taip pat pakviesti į renginį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.