Sukilęs kaimas stabdo investicijas ir krematoriumo statybas

Anykščių rajone esančio Daujočių kaimo gyventojai sukilo į kovą prieš verslininkų planus šalia kaimo statyti krematoriumą, kuriame turėtų būti deginamos žmonių kūnų dalys. Lietuvoje medicinines atliekas surenkančios ir eksportuojančios firmos atstovas ramina, kad gyventojų baimė dėl nuodingos kaimynystės – nepagrįsta.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jan 24, 2014, 1:19 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:48 AM

Anykščių rajono savivaldybės taryba praėjusių metų gruodį priėmė sprendimą netoli Daujočių esančiuose buvusiuose kolūkio sandėliuose leisti įsikurti panevėžiečių bendrovei „ AV Investicija plius“. Verslininkai pažadėjo, kad kaimo gyventojams bus pasiūlyta iki dešimties darbo vietų.

Valdžia pasijuto apdumta

Posėdžio metu „AV Investicija plius“ atstovas patikino, kad šalia Daujočių kaimo stovinčiuose buvusio kolūkio sandėliuose bus rūšiuojamos įvairios atliekos. Pavyzdžiui, geležinkelio pabėgiai, transformatoriai ar tepaluoti skudurai. Surūšiuotos šiukšlės bus eksportuojamos iš šalies.

„Vienas tarybos narys paklausė, ar bendrovė neplanuoja deginti žmonių kūnų dalių. Išgirdome neigiamą atsakymą. Tačiau mus apgavo. Vėliau išsiaiškinome, kad jie rengiasi statyti krematoriumą, kuriame pirolizės būdu būtų deginamos anatominės atliekos. Jau 11 metų dirbu, bet pirmą kartą susiduriu su tokiais įdomiais verslininkais, kurie pabandė apgauti ir apgavo visą tarybą“, – sakė Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius.

Meras patikino, kad kitą savaitę įvyksiančiame tarybos posėdyje leidimas panevėžiečiams rengti atliekų tvarkymo specialųjį planą bus atšauktas.

„Manau, kad  dauguma tarybos narių balsuos už tai, kad netiesą kalbėję verslininkai neįsikurtų mūsų rajone. Nes kartą pamelavę jie gali ir toliau tą daryti“, – sakė S.Obelevičius.

Kaimuose rinko parašus

Triukšmas kilo po to, kai Daujočių kaimo gyventojai išsiaiškino, jog kaimynystėje planuojanti įsikurti bendrovė „AV Investicija plius“ verčiasi medicininių atliekų surinkimu ir išvežimu. Išgirdę apie tikruosius verslininkų planus, kaimo žmonės ėmėsi veiksmų.

Jie kreipėsi į prezidentę, premjerą ir Seimo pirmininkę, prašydami stabdyti verslininkų planus. Kaimo žmonės vieningai pasirašė prieš krematoriumo statybą. Surinkta per 200 parašų. Daujočių kaimo žmones savo parašais parėmė ir gretimo Svėdasų miestelio gyventojai.

Planuojamo krematoriumo vieta yra maždaug už 800 metrų nuo kaimo ribų. Maždaug už 60 metrų nuo buvusių kolūkio sandėlių yra vieno gyventojo sodyba.

„Mūsų niekas neinformavo apie verslininkų planus ir apie jų veiklos poveikį žmonių sveikatai. Kada apie viską turėjo sužinoti gyventojai? Gal tada, kai būtų pradėjęs rūkti krematoriumo kaminas?“ – piktinosi Daujočių kaimo gyventojas Aleksas Aleksiūnas.

Bendruomenės nuomonė - svarbi

Bendrovės „AV Investicija plius“ įgaliotasis atstovas Andrius Vavilovas portalui lrytas.lt sakė, kad kol kas nebuvo ko aptarinėti su vietos gyventojais. Esą Daujočiai yra viena iš vietų, kur jo atstovaujama bendrovė numato galimybę kažką sukurti. Bet kol kas dar nėra parengtų dokumentų, negauta aplinkosaugininkų ir kitų reikalingų institucijų leidimų.

A.Vavilovas nepaneigė, kad gavusi šiuos leidimus bendrovė norėtų įrengti nedidelį krematoriumą: „Pati krosnis su visa filtravimo įranga būtų ne didesnė už statybininkų vagonėlį. Joje būtų deginamos iš visos Lietuvos suvežtos anatominės atliekos, maždaug 100 kilogramų kasdien. Per metus susidarytų labai nedidelis kiekis, ne daugiau kaip 40 tonų. Dabar iš Lietuvos gydymo įstaigų surinktas anatomines atliekas eksportuojame į Latviją.“

Jis sakė, kad  kitokios medicininės atliekos – infekuota tvarsliava, panaudoti vienkartiniai švirkštai ar lašinės Anykščių rajone nebūtų sandėliuojamos. Šie daiktai iš karto išvežami sunaikinti į užsienį, jiems nereikia jokio tarpinio perkrovimo.

Tačiau farmacijos atliekos, tokios kaip pasibaigusio galiojimo vaistai, įvairūs tirpalai, plovimo skysčiai, kurį laiką pagulėtų Daujočių sandėliuose. Mat vežti mažą kiekį, tarkime, toną, ekonomiškai nuostolinga. Paprastai reikia surinkti apie 20 tonų šių atliekų, tuomet jos siunčiamos naikinti į užsienį.

„Dar neatėjo laikas kalbėtis su visuomene. Šios aiškinimo žmonėms procedūros mūsų dar laukia. Mažos Daujočių kaimo bendruomenės nuomonė yra svarbi. Bet ji negali nustelbti visos Lietuvos gyventojų interesų“, – sakė A.Vavilovas.

Nuo 2006 metų veikianti bendrovė „AV Investicija plius“ užsiima šiukšlių išvežimu ir sunaikinimu bei pavojingų atliekų tvarkymu. „Mes esame lyderiai medicinos atliekų tvarkymo srityje. Tvarkome ir išvežame beveik 100 procentų šių atliekų“, – aiškino bendrovės atstovas.

Per metus bendrovė sutvarko ir išveža apie 1000 tonų įvairių atliekų. Dalis jų išvežama į užsienio šalis – Švediją, Vokietiją, kaimyninę Latviją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.