G.Landsbergis - vienas iš konservatorių vedlių

Konservatorių sąrašą į Europos Parlamentą ves dabartinis europarlamentaras Algirdas Saudargas, o tik šiemet partijos gretas papildęs Vytauto Landsbergio anūkas Gabrielius - trečias. Taip po reitingavimo nusprendė šeštadienį posėdžiavusios didžiausios opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos taryba.

G.Landsbergis pareiškė, kad džiaugiasi atsidūręs trečioje pozicijoje<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis pareiškė, kad džiaugiasi atsidūręs trečioje pozicijoje<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2014-01-25 15:50, atnaujinta 2018-02-17 02:51

Konservatoriai Europos Parlamente dabar turi keturis atstovus. Tikimasi, kad būsimuose rinkimuose konservatoriams pavyks laimėti bent tris mandatus iš Lietuvai skirtų 11 vietų.

Po reitingavimo paaiškėjo, kad antroji konservatorių kandidatų sąraše bus įrašyta dabartinė Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, G.Landsbergis – trečias, ketvirta – europarlamentarė Laima Andrikienė, penktas – Emanuelis Zingeris.

Vertindamas reitingavimo rezultatus G.Landsbergis „Lietuvos rytui“ pareiškė, kad džiaugiasi atsidūręs trečioje pozicijoje. „Man parodytas didžiulis partijos tarybos narių pasitikėjimas, kita vertus – tai ir labai didžiulė manęs laukianti atsakomybė“, – sakė garsaus politiko anūkas, prisipažinęs, kad nesitikėjo tokių rezultatų. Jis mano, kad tam galėjo turėti įtakos įvairios priežastys. Viena jų – didžiulis žiniasklaidos dėmesys.

Konservatorių vedlys Andrius Kubilius gyrė savo partijos kandidatų sąrašą.

Politikas pabrėžė, kad nuo kitų partijų jis skiriasi tuo, kad jame nėra vienmandatėse rinkimų apygardose išrinktų Seimo narių, taip pat – merų ar kandidatų į prezidentus. „Mūsų sąrašas visiškai skaidrus, be jokių apgavysčių“, – gyrėsi A.Kubilius.

Anot konservatorių lyderio, pažvelgus į kitų partijų sąrašus gali susidaryti vaizdas, kad visi nori kuo skubiau evakuotis į Briuselį, nes Lietuvoje labai nesiseka dirbti.

A.Kubilius pabrėžė, kad sudarinėjant kandidatų sąrašą konservatoriams esą pavyko pasiekti patyrusių ir jaunų politikų kombinaciją. „Žinau, kad kandidatų eiliškumui nemažą įtaką turi įvairūs tarpusavio susitarimai, tačiau aš raginčiau neužmiršti vieno dalyko – sąrašas turi būti patrauklus ne tik bendražygiams, bet ir įtikinti mūsų rinkėjus bei pritraukti naujų“, – prieš balsavimą bendražygius perspėjo konservatorių vedlys.

A.Kubilius mano, kad rinkėjai nori matyti ne tik patyrusius ar profesionalus. „Turi būti patirties, profesionalumo ir jaunos energijos sveikas mišinys“, – partiečių diskusijas, koks turėtų būti partijos kandidatų į Europos Parlamentą sąrašas apibendrino konservatorių vedlys.

Nors partijos taryboje virė diskusijos, ar kandidatų į Europos Parlamentą sąraše turi dominuoti vyresni, daugiau patirties turintys politikai, ar jaunimas, A.Kubilius Vyriausybėje dirbančio G.Landsbergio atsiradimą vertino palankiai: „Tai, kad jis nusprendė pasukti į politiką yra gerai, o kaip jam seksis pamatysime“, – žurnalistams kalbėjo konservatorių vedlys.

A.Kubilius pabrėžė, kad G.Landsbergį vertina ne pagal pavardę, o profesinę jo patirtį ir gebėjimus. „Ne taip dažnai tenka matyti, kad jaunas, bet profesinės patirties jau turintis diplomatas nuspręstų eiti į politiką. O pavardė gali būti ir privalumas, ir ne menkas iššūkis“.

Barė, kad nemato savo klaidų

Tuo tarpu buvęs konservatorių vedlys Vytautas Landsbergis tarybos posėdyje pareiškė, kad dėl šalies negerovių kalti yra ne vien tik dabar esantys valdžioje. „Mes turime nepamiršti ir savo atsakomybės už ankstesnį laiką ir kada už dabartinį elgesį“, – netikėtai pareiškė V.Landsbergis.

Suglumusiems partijos bendražygiams jis dėstė, kad jeigu būtų nuolat stebimi partijos veiksmai, jos atstovų balsavimai Seime bei pasisakymai, kurie ne visada yra patys geriausi, tai būtų daroma mažiau klaidų.

„Viena iš klaidų yra klaidingas pasinešimas į neklaidingumą ir visų negerovių priskyrimas politiniams oponentams. Tarsi, jeigu jų nebūtų arba jei mes įstengtume juos nušluoti, tada jau mūsų valdoma Lietuva klestėtų“, – partiją auklėjo politikos veteranas.

Visas konservatorių kandidatų į Europos Parlamentą sąrašas po reitingavimo:

1. Algirdas Saudargas

2. Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

3. Gabrielius Landsbergis

4. Laima Andrikienė

5. Emanuelis Zingeris

6. Kęstutis Masiulis

7. Agnė Bilotaitė

8. Arvydas Vidžiūnas

9. Edmundas Pupinis

10. Vilija Aleknaitė-Abramikienė

11. Alfredas Jonuška

12. Arnoldas Abromavičius

13. Vladimiras Jarmolenko

14. Julius Dautartas

15. Jonas Šimėnas

16. Vytautas Juozapaitis

17. Vaidotas Banevičius

18. Audrius Skaistys

19. Žilvinas Leleiva

20. Rokas Žilinskas

21. Saulius Pečeliūnas

22. Gvidas Rutkauskas

23. Violeta Podolskaitė

24. Vytautas Venckūnas

25. Rasa Duobaitė-Bumbulienė

26. Antanas Sugintas

27. Vytautas Stanslovas

28. Evaldas Jurkevičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.