„Grammy“ laisvė - prieš Sočio suvaržymus

Kol žiemos olimpiadai besiruošiantys atletai, jei tikėsime kai kuriais šaltiniais, ruošiasi „netyčia“ išskleisti per apdovanojimų ceremoniją išskleisti vaivorykštinę vėliavą, „Grammy“ apdovanojimų ceremonijoje šiąnakt įvyko tai, kas tradicinės šeimos saugotojams tikriausiai priverstų kramtyti lūpas ir spausti kumščius.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 27, 2014, 2:42 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:29 AM

Didžiausioje metų muzikos šventėje repo atlikėjų Macklemore'o ir Ryano Lewiso duetas surengė masines tuoktuves – apsikabino, o tada žiedais apsimainė 33 poros. Visa tai – iškilmingai santuokos įžadus tvirtinant reperei ir aktorei Queen Latifah (turinčiai Kalifornijos valstijos įgaliojimą tuokti) ir dainuojant Madonnai.

Simboliška, nes Madonna – aistringa lytinių mažumų teisių gynėja, o santuokos įžadus „Grammy“ ceremonijoje davė ir nemažai gėjų bei lesbiečių porų.

Pasaulis sugriuvo? Ne. Apie šį grupės planą buvo žinoma, iki „Grammy“ ceremonijos dar likus keletui dienų. Apie jokias protesto akcijas, pasipiktinimą, raginimus boikotuoti renginį ar cenzūruoti transliaciją neteko girdėti.

Viena vertus, nepaneigsi, tai yra šou. Macklemore'as ir R.Lewisas kūriniu „Same Love“ nuolat kelia skirtingos lytinės orientacijos žmonių vienodų teisių (taip pat – ir į santuoką) klausimą. Taip „pasiimdami“ lytinių mažumų auditoriją, kuriai kiti repo atlikėjai šiaip jau nerodo daug dėmesio.

Be to, šalyje, kurioje prezidentas yra oficialiai išreiškęs paramą vienalytėms santuokoms, tokiu numeriu mažai ką šokiruosi.

„Maniau, kad tai – nekoks sumanymas, bet matydamas ašaras susituokusių akyse supratau, kad tai buvo gražus dalykas“, - tokių ir panašių komentarų pilna JAV interneto svetainėse.

Žodžiu, gerai visiems – ir susituokusiems, kurie galės draugams pasakoti, kad „atverti širdį“ tą akimirką nuo scenos juos ragino Madonna (dainavusi smarkiai „pro šalį“, bet koks skirtumas), ir pasireklamavusiai grupei, ir antraščių pritraukusiai „Grammy“ ceremonijai.

Dar viena ryški potekstė, apie kurią nuo scenos niekas nekalbėjo, bet nepastebėti neįmanoma – netrukus prasidėsianti Sočio olimpiada, dėl kurios šįmet buvo kiek paankstintas „Grammy“ renginys (kad muzikos transliacija nesikirstų su sporto).

Tad amerikiečiai nepraleido progos duoti niuksą didžiausiam žiemos sporto renginiui, kuriame tokie pasirodymai tiesiog negalėtų vykti. Bent jau pagal pernai išleistą įstatymą, draudžiantį „homoseksualumo propagandą nepilnamečiams".

Sočio olimpiados dalyviams, tiesa, įstatymas neturėtų galioti – apie tai ne kartą skelbė aukščiausi Rusijos pareigūnai.

Tačiau „Grammy“ epizodas vis tiek siunčia nejaukią žinią Rusijai – kas bus, jei karštų vyriškų ar moteriškų bučinių prieš pat kameras pasitaikys olimpiados atidarymo ar uždarymo ceremonijoje.

Po to, kai dėl įstatymo sulaukė kritikos iš sero Eltono Johno, V.Putinas suskubo paaiškinti, kad pats turi draugų gėjų, o menininkai vertinami ne pagal lytinę orientaciją, o pagal pasiekimus.

„Milijonai rusų myli Eltoną Johną“, - prabilo V.Putinas, pavadinęs atlikėją „nepaprastu“.

Ar toks pats jo požiūris ir į sportininkus? Tai – viena iš Sočio olimpiados intrigų.

P.S. „Lietuvos ryto" televizija „Grammy" ceremoniją rodys sausio 31-osios vakarą. Cenzūros, pažadame, nebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.