Lietuvą dergiantį veikėją pašiepęs klaipėdietis atsidūrė teisme

„Turbūt būsiu pirmasis per visą nepriklausomybės laikotarpį, nubaustas už meno kūrinį, visai kaip sovietmečiu“, - karčiai šyptelėjo klaipėdietis Vytautas Tenkutis. Jam teisme tenka aiškintis dėl savo „Facebook“ profilyje paskelbtos karikatūros, kurioje pašiepiamas visuomenininku save vadinantis veikėjas, vienas iš sambūrio „Būkime vieningi“ aktyvistų Vaidas Lekstutis. Karikatūroje jo fizionomija pavaizduota Sovietų Sąjungos simbolių fone, su prierašu rusiškomis raidėmis: „Prie ruso jam buvo geriau“.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2014-01-27 16:28, atnaujinta 2018-02-17 01:23

Sambūris „Būkime vieningi“ įsikūręs Klaipėdos rajone, tačiau vasarą jis pagarsėjo visoje Lietuvoje ir net už jos ribų. Rugpjūtį visuomeninio judėjimo aktyvistai su V.Lekstučiu priešakyje viešai paskelbė, kad išsiuntė laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui bei Baltarusijos vadovui Aliaksandrui Lukašenkai, prašydami padėti sustabdyti skalūnų dujų žvalgybą.

Neseniai savo interneto tinklalapyje organizacija „Būkime vieningi“ paskelbė gatvėje atliktos apklausos vaizdo įrašą. Apklausiami vyresnio amžiaus praeiviai lyg susitarę tvirtino, jog sovietmečiu Lietuvoje gyventi buvo geriau. Esą tokios pat nuomonės buvo 64 iš 72 apklaustųjų.

Pusę lietuvių vežtų į Sibirą

Sambūrio platinamame laikraštyje taip pat nuolat kalbama apie tai, kaip Lietuvai kenkia buvimas Europos Sąjungos nare. „Būkime vieningi“ aktyvistai ne kartą viešai pasisakė prieš skalūnų dujų žvalgybą Lietuvoje, tokius strateginės reikšmės projektus kaip atominės elektrinės statyba, suskystintųjų gamtinių dujų terminalas, parėmė referendumo dėl žemės pardavimo užsieniečiams draudimo iniciatyvą.

V.Lekstutis savo pažiūrų nevengia reikšti ir itin aštriais pasisakymais. Sausio 3-ąją savo „Facebook“ profilyje jis rašė: „Šiandien (į Sibirą – red.) išvežčiau pusę Lietuvos“. Cituodamas Rusijos atlikėjo Olego Gazmanovo dainos tekstą, V.Lekstutis rašo: „Aš pagamintas SSRS ir tuo didžiuojuosi“. Jis taip pat nepraleido progos dar kartą užsipulti Vytautą Landsbergį, kurį už tai, kad šis neva sugriovęs Lietuvą, „reikėtų šunims sušerti“.

Tokie ir panašūs vieši Lietuvą dergiantys išsišokimai perpildė V.Tenkučio kantrybę. Vyras yra penkių Klaipėdos miesto seniūnaitijų seniūnaitis, Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų partijos narys, save priskiriantis prie patriotiškų pažiūrų Lietuvos piliečių.

„Mane žeidžia šio asmens žodžiai, pasakyti Lietuvos ir lietuvių atžvilgiu. Jo laišką V.Putinui ir A.Lukašenkai galima prilyginti valstybės išdavimui, bet niekas to nenori matyti. Tai juk prašymas, kad kitos valstybės įsikištų į mūsų valstybės reikalus. V.Lekstutis yra viešas asmuo – laikraščio redaktorius, bendruomenės pirmininkas, o savo pasisakymus grindžia teise į žodžio laisvę. O aš už tai, kad išreiškiau savo poziciją, esu tampomas po teismus“, - piktinosi V.Tenkutis.

Sausio 13-oji - skaudi data

Klaipėdietis kaltinamas pagal administracinių teisės pažeidimų kodekso 188 straipsnį, kuris už nacistinių ar komunistinių simbolių platinimą ir demonstravimą numato nuo 500 iki tūkstančio litų baudą.

Karikatūrą sukūręs ir ją viešai išplatinęs V.Tenkutis stebisi jam metamais kaltinimais, nes jis neturėjęs tikslo propaguoti sovietinės simbolikos, o priešingai – smerkia ją ir pašiepia tai darančius.

V.Lekstutis portalui lrytas.lt teigė į policiją kreipęsis po to, kai pamatė, kaip lipdukai su juose pavaizduota karikatūra dalijami Sausio 13-osios minėjimo renginiuose. Tai esą darė konservatorių partijos jaunimas. V.Lekstutis kreipėsi į pareigūnus dėl nepagrįstos informacijos jo atžvilgiu skleidimo ir jo garbės bei orumo įžeidimo.

„Man Sausio 13-oji skaudi data, kaip ir daugeliui lietuvių, todėl negaliu suprasti, kaip partijos, kuri visada skelbėsi kovojusi už Lietuvos nepriklausomybę, nariai, šitaip elgiasi”, - stebėjosi V.Lekstutis. Jis neigė šlovinantis sovietmetį, bet įsitikinęs, jog jo nuomonei, esą anais laikais daug kam gyventi buvę lengviau, pritaria dauguma Lietuvos gyventojų: "Tarybiniais metais buvau dar vaikas. Negaliu sakyti, kad buvau nelaimingas – man nieko netrūko. Tačiau ar aš norėčiau grįžti į tuos laikus? Abejoju“.

Vakarų kolonijos gyventojas

„Būkime vieningi“ aktyvistas mano, jog Lietuvoje egzistuoja didelė netvarka, o vienas iš žingsnių, kaip iš jos išsivaduoti – išstoti iš Europos Sąjungos.

„Lietuvą valdo ne lietuviai, o Amerika. Mes esame Vakarų kolonija. Lietuva šiandien nėra laisva. Kaip ir tarybiniais metais, taip ir šiandien ji okupuota. Mes priklausome ES, jos įstatymai viršesni už mūsų Konstituciją. Sutinku, kad mano pasisakymai žeidžia kai kuriuos žmones, bet jie šiandien suklaidinti, apgauti. 90 proc. žmonių mano, kad Lietuva nėra nepriklausoma“, - aiškino V.Lekstutis.

Jis įsižeidė V.Tenkučio pavadintas „fašist-komunistinio judėjimo „Būkime vieningi“ įkūrėju ir dvasiniu vadovu", tačiau dar esą neapsisprendė, ar pateiks ieškinį teismui privataus kaltinimo tvarka: „Mano tikslas nėra ką nors nuteisti ar nubausti. Nemanau, kad V.Tenkutis yra blogas žmogus, tiesiog jis taip elgiasi vedamas partinės ideologijos“. V.Lekstutis tikino, kad nebeieškotų teisybės, jeigu V.Tenkutis jam paskambintų ir atsiprašytų.

Judėjimą finansuoja Kremlius?

Klaipėdos rajono apylinkės teismas šį penktadienį turi skelbti nuosprendį klaipėdiečiui V.Tenkučiui. Vyras vylėsi, kad teismas išgirs jo argumentus ir priims jam palankų sprendimą. Jis teisme citavo administracinių teisės pažeidimų kodekso 188 straipsnį, kuriame nurodoma, jog sovietinės simbolikos demonstravimas nelaikomas pažeidimu, jeigu naudojamas meno tikslais.

„Karikatūra – meno rūšis, kurios tikslas – išreikšti sarkastišką požiūrį į minimą asmenį. Karikatūra ir visa ši istorija neatsiejama nuo saviraiškos laisvės. Ją gina tiek Konstitucija, tiek Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija“, - aiškino jis teisme.

Klaipėdietis stebisi, kaip Valstybinė mokesčių inspekcija, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir kitos institucijos nesusidomi, kokiais pinigais finansuojama sambūrio „Būkime vieningi“ laikraščio leidyba. „Gal Lietuva dergiama už Kremliaus pinigus?“, - retoriškai klausė teismų duris varstantis V.Tenkutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.