Panemunės bibliotekoje tardo lyg prokuratūroje

Savivaldybei priklausanti V.Kudirkos viešoji biblioteka turi 36 padalinius. Tačiau ne visuose veikia moderni skaitytojų aptarnavimo sistema. Dėl to tarp lankytojų ir bibliotekininkų kartais kyla net sunkiai suvokiamų konfliktų.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jan 27, 2014, 9:17 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:04 AM

Kaune gyvenanti studentė Virginija Kastanavičiūtė neseniai apsilankė V.Kudirkos viešosios bibliotekos Panemunės padalinyje.

Mergina tvirtina, kad atsidūrė lyg gūdžiame kaime, nes negalėjo namo išsinešti pageidaujamų knygų ir pasijuto taip, tarsi iš anksto būtų apkaltinta vagiliavimu, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Būsima pedagogė mano, kad taip nenutiktų, jei Kauno bibliotekose būtų įdiegta elektroninė skaitytojo kortelės sistema.

Bibliotekininkai aiškina, kad visi miesto bibliotekos padaliniai prie šios sistemos bus prijungti kitais metais.

Pateikto dokumento neužteko

„Neakivaizdžiai Šiaulių universitete studijuoju šeimos pedagogiką. Bet gyvenu Kaune. Iki šiol lankydavausi V.Kudirkos viešosios bibliotekos „Girstupio“ ir „Saulėtekio“ padaliniuose. Ten įdiegta elektroninė skaitytojo kortelės sistema, todėl keblumų niekada nekildavo.

Namo galėdavau neštis įvairias knygas“, – pasakojo studentė.

Mergina neseniai pakeitė gyvenamąją vietą, nuomoja butą Panemunėje. Todėl prireikus knygų nukako į Vaidilos gatvėje esantį bibliotekos padalinį. Išsirinko 5 knygas, tačiau bibliotekininkės išsinešti jų visų neleido.

„Pagal bibliotekų taisykles turiu teisę gauti 5 knygas, jei nepažymėta, kad jos skirtos skaityti tik skaitykloje. Šioje bibliotekoje elektroninė skaitytojo kortelės sistema neveikia, tad pateikiau asmens tapatybės kortelę. Tačiau bibliotekos darbuotojos iš manęs pareikalavo gyvenamosios vietos deklaravimo pažymos. Supratau – moterys iš anksto įsitikinusios, kad aš knygas pavogsiu“, – pasakojo V.Kastanavičiūtė.

Sistema veikia net kaime

Studentė mano, kad tokių nepatogumų nekiltų, jei bibliotekoje veiktų elektroninė skaitytojo kortelė.

V.Kastanavičiūtė sakė, kad yra kilusi iš Alytaus rajono, Luksnėnų kaimo. Net tenykštėje bibliotekoje tokia sistema veikia.

Bibliotekininkai mato, ar skaitytojas skolingas knygų bet kuriame šalies mieste. Taip pat žino ir asmens duomenis, todėl problemų norint pasiimti knygų į namus nekyla.

Kaunas kasmet už tūkstančius litų puošia Kalėdų eglę. Tačiau valdžia nesugeba moderniai sutvarkyti bibliotekų. Nenuostabu, kad jaunimas eina klystkeliais“, – stebėjosi būsima pedagogė.

Tenka ieškoti skolininkų

Bibliotekos Panemunės padalinio vedėja Daiva Nevardauskienė ir bibliotekininkė Roma Krušinskienė teigė, kad V.Kastanavičiūtė pasirinko per 100 litų kainuojančias psichologinio pobūdžio knygas.

„Kokias knygas galima neštis namo, o kokias vartyti skaitykloje, nusprendžiame, kai matome, ką skaitytojas išsirinko. Mums pasirodė keista, kad mergina studijuoja Šiauliuose, o knygų atėjo pas mus.

Todėl pasiūlėme, kad pirmą kartą paimtų 2 knygas. Kai lankysis dažniau, geriau susipažinsime, galėsime patikėti ir daugiau knygų“, – aiškino bibliotekos darbuotojos. Moterys tvirtino, kad tarp skaitytojų nuolat pasitaiko skolininkų.

„Kol elektroninė skaitytojo kortelės sistema neveikia, mes turime per mokyklas ar skaitytojų nurodytais adresais ieškoti skolininkų, iš savo mobiliųjų telefonų siųsti žinutes, rašyti elektroninius laiškus. Tai atima ir laiko, ir pinigų“, – sakė R.Krušinskienė.

Elektroninei sistemai vis stinga pinigų

Nomeda Domeikienė, Kauno savivaldybės V.Kudirkos viešosios bibliotekos vadovė:

„Mūsų biblioteka turi 29 padalinius ir 7 skaitytojų aptarnavimo skyrius. 19 padalinių ir 3 skyriuose elektroninė skaitytojo kortelės sistema veikia. Vien šiais metais prie sistemos jau prijungėme 6 padalinius.

Įrengti modernią skaitytojų aptarnavimo sistemą viename padalinyje kainuoja 900 litų. Taip pat reikia ir naujų kompiuterių, nes daugelyje padalinių jie seni ir neatitinka šiuolaikinių reikalavimų.

Lėšų gauname ir iš miesto biudžeto. Todėl iš karto įrengti elektroninę sistemą visose bibliotekose neturime už ką. Manau, kad tai pavyks padaryti per šiuos ir kitus metus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.