V.Adamkus: „Europos Sąjunga išdavė Ukrainą“

Pirmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ prezidentas Valdas Adamkus kalbėjo, kad niekas nesitikėjo, kad prieš kelis mėnesius Ukrainoje vykę protestai išaugs į tokią šaltakraujišką ir beribę opozicijos ir V.Janukovičiaus valdžios konfrontaciją.

Sprendžiant krizę Ukrainoje V.Adamkus pirmiausia siūlo pažvelgti į Maskvą.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Sprendžiant krizę Ukrainoje V.Adamkus pirmiausia siūlo pažvelgti į Maskvą.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Jan 27, 2014, 7:30 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:04 AM

V.Adamkus pripažino matantis labai aiškų Rusijos siekį kuo ilgiau išlaikyti Ukrainą atskirtą nuo Vakarų pasaulio bei Europos Sąjungos.

„Rusija nėra atsisakiusi savo imperialistinių tikslų. Ji to siekė ir sieks“, – teigė V.Adamkus ir baiminosi, kad Ukrainą gali ištikti panašus likimas kaip ir Lietuvą 1940 metais, kai rusų kariuomenė atėjo „stabilizuoti padėties šalyje“.

Pats padėjęs spręsti politinę krizę Kijeve per Oranžinę revoliuciją Lietuvos prezidentas dabar Europos Sąjungos poziciją ir veiksmus vertino labai kritiškai, teigdamas, jog ES, ypač Prancūzija ir Vokietija, su Ukraina elgiasi veidmainiškai: kol viskas gerai – kviečia prisijungti, bet vos tik iškyla sunkumai, pradeda svyruoti ir ieškoti pasiteisinimų.

„Europos Sąjunga išduoda Ukrainą“, – konstatavo V.Adamkus ir pabrėžė, kad, norint įrodyti priešingai, ES vadovybė turėtų imtis tam tikrų ekonominių, finansinių sankcijų prieš Rusiją.

Prezidentas kalbėjo, kad ES turėtų apskritai pristabdyti bet kokį tolimesnį bendradarbiavimą su Rusija.

Prezidentas kritiškai vertino ir dabartinį Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovičių, teigdamas, jog pastarasis žaidžia žaidimą su V.Putinu ir tiesiogiai vykdo jo politiką.

V.Adamkus pripažino, kad Ukraina yra ant visiško chaoso slenksčio, tačiau dabar belieka tik laukti, kuri pusė pasitrauks pirma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?