Valdžia dėl pensininkų pabrangins alkoholį

Valdantieji nutarė, kad per krizę apkarpytoms pensijoms grąžinti reikiamą sumą surinks dar kartą pabranginę alkoholinius gėrimus. Pasak premjero Algirdo Butkevičiaus, akcizus ketinama didinti iki penktadalio.

Pensininkai šiemet gali atgauti penktadalį per krizę nurėžtų pinigų.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Pensininkai šiemet gali atgauti penktadalį per krizę nurėžtų pinigų.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-01-27 11:23, atnaujinta 2018-02-17 01:45

Tokiu būdu ketinama surinkti didžiąją dalį pensijoms grąžinti reikalingų pinigų. Likusią sumą bus bandoma sutaupyti arba surinkti kovojant su šešėline ekonomika, gerinant mokesčių surinkimą į biudžetą.

Už akcizų didinimą Seimas balsuos kovą. Įstatymai įsigalios po pusės metų, greičiausiai spalį. Kai kurie alkoholiniai gėrimai Lietuvoje brangs balandį, nes akcizai buvo padidinti dar pernai.

Akcizus ketinama didinti visam alkoholiui.

„Todėl, kad Lietuvoje alkoholio suvartojama vienam gyventojui labai daug. Tikimės, kad ir vartojimas sumažės, ir su šiuo blogiu šiek tiek pakovosime“, – sakė A.Butkevičius.

Valdžios partijos sutarė per krizę sumažintas pensijas kompensuoti per trejus metus – šių metų ketvirtąjį ketvirtį bus kompensuota 20 proc., o 2015 ir 2016 metais – po 40 proc. neišmokėtos pensijos dalies.

Kompensacijoms šiemet reikėtų 88,6 mln. litų, o iš viso per trejus metus – apie 443 mln. litų. Jas gautų apie 0,5 mln. gyventojų. Kompensacijos būtų išmokamos visiems senatvės ir neįgalumo pensininkams, neatsižvelgiant nei į jų amžių, nei į pensijos dydį.

Anksčiau buvo teigta, kad norint kompensuoti pensijas reikės apie 800 mln. litų, tačiau patikslinta suma sumažėjo. 

Kol kas nenumatyta kompensuoti sumažintų valstybinių pensijų. Dirbusiems pensininkams bus grąžinta tik dalis pinigų, kurie buvo nubraukti nuo bazinio pensijos dydžio. Taip pat nekalbama apie kompensacijas mirusių pensininkų giminaičiams.

Valdžia taip pat žada kitais metais ieškoti galimybių padidinti mažiausias pensijas.

Premjeras A.Butkevičius dėl to, kad šiai valdžiai tenka ieškoti pinigų pensijoms kompensuoti, kaltina praėjusioje Vyriausybėje dirbusius konservatorius ir liberalus.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2009 metų gruodį dvejiems metams – 2010-2011-iesiems – apkarpė daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.