Airijos lietuviams – konsultacijos apie jų teises

Lietuvos narystė Europos Sąjungoje suteikia lietuviams laisvę keliauti, studijuoti, dirbti ir gyventi bet kurioje ES šalyje. Siekdama suteikti daugiau informacijos apie tai, ką šios laisvės suteikia Airijoje gyvenantiems Lietuviams, Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje kartu su Lietuvos ambasada Airijoje sausio 29 d. Dubline organizuoja informacinį renginį – diskusiją „Lietuvis Airijoje: į ką turiu teisę?“. Renginyje bus pristatyti nemokami Europos Sąjungos teisinės pagalbos ir informacijos centrai „SOLVIT“, „Jūsų Europos patarėjas“ ir „Europos vartotojų centras“. Bus aptarti aktualiausi klausimai ir problemos, susijusios su lietuvių kaip ES piliečių teisėmis.

Airijos lietuviai turi teisę balsuoti vietos savivaldos ir Europos Parlamento rinkimuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Airijos lietuviai turi teisę balsuoti vietos savivaldos ir Europos Parlamento rinkimuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-28 12:31, atnaujinta 2018-02-17 00:25

Ruošiantis renginiui atlikta Airijoje gyvenančių lietuvių apklausa parodė, kad Airiją itin stipriai paveikusi ekonominė krizė sukėlė rimtų padarinių darbo sąlygoms ir paskatino lietuvius aktyviau susirūpinti savo teisėmis darbe. Problemų kyla sveikatos apsaugos srityje, mažai žinoma apie ES garantuojamas pensijos perkėlimo galimybes išvykstant gyventi į kitą ES priklausančią šalį.

Apklausa taip pat išryškino, kad nors daugelis žino apie teisę balsuoti vietos savivaldos ir Europos Parlamento rinkimuose, retas Airijoje gyvenantis lietuvis šia teise naudojasi. Tačiau kai viename miestelyje savivaldybės tarybos rinkimuose kandidatavo vietos lietuvė, dauguma tenykščių lietuvių labai palaikė kandidatę. Aktyvus balsavimas atnešė vaisius: lietuvė buvo išrinkta į savivaldybės tarybą.

Renginyje dalyvaus Lietuvos ambasadorius Airijoje Vidmantas Purlys, Airijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Arūnas Teišerskis. Į klausimus atsakys nemokamas profesionalias konsultacijas teikiančio tinklo „Jūsų Europos patarėjas“ atstovė Lietuvoje Ingrida Ilgauskienė, pagalbos centro „SOLVIT“ atstovai Airijoje. Kaip apginti vartotojų teises, patars agentūros „Europos vartotojų centras“ atstovė Grace Duffy.

Pensijų aktualijas aptars iš Lietuvos atvykusi „Sodros“ konsultantė Lina Anužytė. Apie artėjančius Europos Parlamento rinkimus informuos Europos Parlamento biuro Airijoje vadovas Francis Jacobs. Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius kartu su EK atstovybės Lietuvoje spaudos ir informacijos skyriaus vadovu Giedriumi Sudiku taip pat surengs susitikimą su vietos lietuvių ir Airijos žiniasklaidos atstovais.

Renginys vyks 2013 m. sausio 29 d. 18.30 val. Lietuvos Respublikos ambasadoje Dubline.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.