Ar lietuviai ir lenkai gali dirbti petys į petį?

Gali. Ir dar kaip. Žinoma, jeigu nekalbėsime apie V.Tomaševskio ar vietinių „tuteišių“, kurie net taisyklingai lenkiškai kalbėti nemoka, tačiau save kažkodėl vadina lenkais, demaršus.

Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Grinius

Jan 28, 2014, 3:46 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:12 AM

Gal kiek netikėta, tačiau bene geriausias puikius Lenkijos ir Lietuvos tarpusavio santykius iliustruojantis pavyzdys galėtų būti automobilių sportas. Čia niekada nei tarp organizatorių, nei tarp sirgalių nebuvo juntama jokia priešprieša ar antipatijos. Netgi atvirkščiai.

Pernai Lietuvoje surengtas ralis „Kauno ruduo“ tapo vienu Lenkijos čempionato etapų, į kurį suvažiavo visas būrys pajėgiausių kaimyninės šalies lenktynininkų.

Šiais metais abi šalys gavo teisę kartu rengti Pasaulio ralio čempionato (WRC) etapą. Tai unikalus atvejis ne tik tuo, kad tokio aukšto lygio varžybos vyks pirmą kartą Baltijos šalių istorijoje, bet ir tuo, jog pirmą kartą WRC istorijoje tos pačios lenktynės vyks dviejose skirtingose laiko juostose.

Ir čia, ruošiantis birželio pabaigoje vykstančiam renginiui, petys į petį darbuojasi tiek Lenkijos automobilininkų sąjungos „Polski Zwiazek Motorowy“, tiek Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) atstovai, tiek daugelis kitų su šiuo projektų susijusių žmonių.

Ir nesvarbu, kokia kalba kalbi ar iš kurio krašto esi – kiekvienas supranta, kad tokio lygio varžybos yra unikali proga pristatyti savo šalį pasauliui. Ne veltui šių varžybų globėju Lenkijoje tapo šios šalies prezidentas B.Komorowskis. Tiesa, iš mūsų valdžios pusės šios pasaulinio lygio varžybos dėmesio dar nesulaukė.

Kol liežuviais, rašikliais, kompiuterių klaviatūrų mygtukų maigymais vieni su kitais kovoja vietiniai politikos „didžiavyriai“ ir Vilniaus rajono „skriaudžiamieji“, tuo metu didžiausio Lenkijos interneto portalo „Interia.pl“ automobilių skyriaus redaktorius, vienas žinomiausias šios srities žurnalistų Jacek Jurecki rodo, ką gali inteligencija ir subtilus jumoro jausmas.

Jau 12 metų paeiliui iš Krokuvos į Lietuvoje rengiamą Tarptautinį žurnalistų ralį atvažiuojantis J.Jureckis savo automobilį papuošia lipdukais „Aš myliu Lietuvą“, Lenkijos dvispalve ir Lietuvos trispalve bei savo pavardę užklijuoja ant šoninio stiklo, taip, kaip girdi ją tariant pas mus: Jacek'as Jurecki's.

Jeigu daugiau tokių, inteligencijos, proto ir jumoro nestokojančių Jacekų būtų Vilniaus krašte, tokių komentarų iš viso net nebūtų prasmės rašyti.

Galų gale, tarsi gerai prisirpusi uoga, uždėta ant gražaus lietuvių - lenkų santykių pyrago, vakar nuskambėjo žinia apie tai, jog du kartus šalies ralio čempionas Dominykas Butvilas tapo profesionalios komandos „Subaru Poland Rally Team“ pilotu.

Dvidešimt penkerių metų vilnietis prie „Subaru Impreza“ vairo visą šį sezoną varžysis Lenkijos ralio čempionate ir bus pagrindinis komandos pilotas.

Komandos, kurios metų biudžetas, anot lenkų žiniasklaidos, gerokai viršija 2 milijonus zlotų. Manote Lenkijoje trūksta savų perspektyvių lenktynininkų, norinčių atsidurti D. Butvilo vietoje? Tikrai ne. Tačiau komandos vadovai mato toliau nei kur baigiasi jų kiemo tvora. Jie žvelgia gerokai plačiau – tiesiog renkasi profesionalą. Ir nebijo rinktis lietuvio.

Kita vertus lenkas Marekas Zubas treniruoja Vilniaus „Žalgirio“ futbolo komandą ir teigia čia besijaučiąs kaip namie.

Todėl, automobilininkų pavyzdžiu, reikėtų paspausti „restart“ mygtuką savo smegeninėje ir kartą bei visam atsikratyti stereotipų apie lenkų ir lietuvių santykius. Mes tikrai galime dirbti petys į petį.

O tiems rėksniams, kurie kartas nuo karto ima protestuoti dėl pavardžių rašybos ar valstybinio lietuvių kalbos egzamino, siūlyčiau pirmiausia išlaikyti lenkų kalbos egzaminą žodžiu. Tikros lenkų kalbos, ne atmieštos neaiškiu rusiškai – baltarusišku dialektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?