Po balsų pirkimo skandalo „darbiečiui“ ruošiama šilta vieta

Darbo partija nepamiršo savo ištikimų veikėjų, kurie per praėjusius Seimo rinkimus pateko į rinkėjų balsų pirkimo skandalą. Vienas jų artimiausiu metu gali pradėti vadovauti Nacionalinei žemės tarnybai, kuri rūpinasi visais valstybės žemės reikalais.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 28, 2014, 7:38 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:56 AM

Darbo partijai patekus į valdžią, jos atstovai vienas po kito sodinami į svarbiausius valstybės įstaigų postus. Ne išimtis turėtų tapti ir Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT). Ši institucija pavaldi Žemės ūkio ministerijai, kuriai vadovauja „darbietis“ Vigilijus Jukna.

Teigiama, kad NŽT vadovo postas jau matuojamas balsų pirkimo skandale linksniuotam Darbo partijos atstovui Arvydui Sabockiui. Jam nepavyko patekti į Seimą, tačiau partija gali parūpinti ne ką prastesnį postą.

Rūpinsis valstybės žeme

Nacionalinei žemės tarnybai vadovavęs Vitas Lopinys rudenį paliko darbą ir tapo verslininku. Daugybę metų Žemės ūkio ministerijai pavaldžiose įstaigose dirbęs V.Lopinys portalui lrytas.lt teigė iš darbo išėjęs savo noru. Jis sako gyvenime norintis išbandyti ką nors nauja.

Žemės ūkio ministerija jau pradėjo naujojo NŽT vadovo paiešką. Teigiama, kad konkursas bus paskelbtas maždaug po mėnesio.

„Šiuo metu derinami konkursui paskelbti reikalingi dokumentai“, – sakė ministro patarėja Ramunė Visockytė.

Jei procedūros neužsitęs, naująjį vadovą NŽT turės jau pavasarį.

Nors naujojo vadovo dar nėra, jau pranešama, kad Darbo partijos nariai šioje tarnyboje užima žemesnius postus.

Kandidatas – spalvingas veikėjas

Portalo lrytas.lt šaltinių teigimu, NŽT vadovo kėdė ruošiama Darbo partijos veikėjui A.Sabockiui. Jis išgarsėjo iškart po Seimo rinkimų, kai kilo skandalas dėl galimo balsų pirkimo Vilniaus-Trakų rinkimų apygardoje.

Rinkimų prievaizdams užkliuvo tai, kad keliose šios apygardos rinkimų apylinkėse A.Sabockis su dar keturiais „darbiečiais“ surinko kelis kartus daugiau reitingo balsų nei tuometis Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas ir kiti. Spalvingas penketukas Lentvario apylinkėse surinko labai panašų arba net vienodą reitingo balsų skaičių, gerokai viršijantį kitų Darbo partijos atstovų rezultatus.

Balsavimo vietose buvo rasti lapeliai, kuriuose nurodyta reitinguoti A.Sabockį ir kitus. Dėl to rinkimų komisija suabejojo, ar rinkėjai už juos balsavo gera valia. Tiesa, įrodyti, kad balsai buvo perkami, nepavyko, todėl rinkimų rezultatų Vyriausioji rinkimų komisija nepanaikino.

Penketukas, į kurį pateko A.Sabockis,  išties įspūdingas. Jame buvo dabartinė Seimo narė Vitalija Vonžutaitė, nuteista Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, ir kitas Seimo narys Valdas Skarbalius, laikomas Vytauto Gapšio žmogumi.

Dar vienas penketuko narys Žilvinas Putramentas išgarsėjo kiek vėliau. Jis vadovavo 2012 m. pabaigoje žlugusiai Nacionalinei kredito unijai ir buvo suimtas už galimas finansines machinacijas.

Reitingavimo rezultatai mažai kam žinomam A.Sabockiui buvo labai sėkmingi. Jis Darbo partijos sąraše pakilo iš 133-iosios į 30-ąją vietą. Iki Seimo nario mandato trūko visai nedaug.

Iškart po rinkimų paklaustas apie balsų pirkimą, A.Sabockis atsisakė bendrauti su žurnalistais. Apie ateitį kalbėti nenori

A.Sabockis yra susijęs su žemės tvarkymo verslu. Jis vadovauja bendrovei „Geodeziniai matavimai“.

Tačiau apie savo ateitį ir galimą karjerą politikas kalbėjo nenoriai. Nors jis dalyvauja aktyvioje politinėje veikloje, A.Sabockis tikino nenorintis dalytis savo ateities planais, nes jis esą yra ne viešas asmuo.

Paklaustas, ar dalyvaus konkurse į NŽT vadovo pareigas, A.Sabockis sutriko ir pradėjo  lrytas.lt žurnalistą kamantinėti, kodėl šis tuo domisi.

„Aš dabar einu direktoriaus pareigas, dirbu savo darbą ir manau, jog nelabai noriu jums sakyti,  dalyvausiu ar nedalyvausiu kažkur. Nenoriu dalytis savo ateities planais“, – kalbėjo politikas.

Jis teigė nežinojęs, kad NŽT ieško vadovo, ir žadėjo tuo pasidomėti.

Laiko įtakinga vieta

Buvęs žemės ūkio ministras konservatorius Kazys Starkevičius pastebi, kad Darbo partija esą be skrupulų keičia svarbiausių įstaigų vadovus. Dabartiniai esą pasitraukia, nes jiems trukdoma dirbti.

Neseniai buvo pranešta, kad su Darbo partija siejamas Erikas Bėrnotas tapo Europos Sąjungos paramą žemės ūkiui skirstančios Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovu.

K.Starkevičius NŽT vadina viena svarbiausių Žemės ūkio ministerijai pavaldžių įstaigų. Ji tapo svarbia po to, kai buvo panaikintos apskritys ir šios tarnybos žiniai buvo perduoti visi žemės tvarkymo reikalai.

„Be jų žinios nepadarysi nieko – nei namą pastatysi, nei sklypą suformuosi. Ji rūpinasi ir sklypų perkėlimu, žemės nuosavybės atkūrimu, žemės išpirkimu. Kaip sakoma, žemė yra pats valstybės pagrindas. Šiai įstaigai turi vadovauti labai sąžiningas žmogus“, – įsitikinęs buvęs ministras.

NŽT pardavinėja ir valstybinės žemės sklypus.

Žemės ūkio ministerija tikina, kad visi konkursai į svarbius postus rengiami skaidriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.