L.Graužinienė tikina, kad referendumas dėl žemės turi įvykti

Darbo partijos vadovė Seimo

L.Graužinienė sukritikavo Vyriausiąją rinkimų komisiją, sakydama, kad ji turėjo referendumo iniciatoriams leisti tikslinti daugiau parašų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
L.Graužinienė sukritikavo Vyriausiąją rinkimų komisiją, sakydama, kad ji turėjo referendumo iniciatoriams leisti tikslinti daugiau parašų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 29, 2014, 9:26 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:42 PM

„Jeigu tauta išreiškė norą ir surinko privalomą skaičių parašų dėl referendumo, referendumas turi įvykti. Čia jokių man klausimų nekyla“, - Žinių radijui sakė L.Graužinienė.

Politikė taip pat sukritikavo Vyriausiąją rinkimų komisiją, sakydama, kad ji turėjo referendumo iniciatoriams leisti tikslinti daugiau parašų, ir teisininkus, kurie, pasak jos, „atstovauja dešiniąją kryptį“. Konkrečių pavardžių Seimo pirmininkė neįvardijo.

L.Graužinienė pripažino, kad referendume nusprendus uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams ir atitinkamai pataisius įstatymus, ES galėtų reikšti pretenzijas, bet pabrėžė, kad dėl pačio referendumo jokios sankcijos nebūtų taikomos.

Abejonių dėl referendumo teisėtumo iškilo, kai Konstitucinis Teismas penktadienį paskelbė, jog nepakeitus konstitucinio akto dėl Lietuvos narystės ES „negali būti daromos tokios Konstitucijos pataisos, kuriomis būtų paneigti Lietuvos narystės ES įsipareigojimai“.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius teigia, kad po šio išaiškinimo „referendumui pateikiama Konstitucijos pataisa dėl žemės nepardavimo ES piliečiams referendume gali būti svarstoma tik kartu su kita Konstitucijos pataisa, kurioje būtų pasakyta, kad mes išstojame iš ES“.

Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams, pasibaigus pereinamajam laikotarpiui. Šis terminas baigiasi gegužės mėnesį. Iniciatyvinė grupė siūlo rengti referendumą, kuriuo būtų siūloma tokį draudimą įrašyti į Konstituciją.

Referendumo iniciatoriai trečiadienį grąžins paskutinius patikslintus parašus. Juos gavusi Vyriausioji rinkimų komisija turėtų nuspręsti, ar tinkamai surinkti būtini 300 tūkst. parašų.

Pagal įstatymą, Seimas, gavęs tinkamai įformintą grupės baigiamąjį aktą kartu su piliečių reikalavimais ir Vyriausiosios rinkimų komisijos išvadą, kad pateikti dokumentai atitinka įstatymą, sesijos metu artimiausiame Seimo posėdyje svarsto referendumo paskelbimo datos klausimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.