Lietuvos kariui pirmąkart įteiktas „Bronzinės žvaigždės“ medalis

Lietuvos karių profesionalumą aukštai įvertino partneriai. Pirmą kartą istorijoje mūsų kariui įteiktas garbingas JAV kariuomenės apdovanojimas – „Bronzinės žvaigždės“ medalis.

Lietuvos karys pirmą kartą apdovanotas JAV kariuomenės „Bronzinės žvaigždės“ medaliu.<br>Mjr. V.Kucenko asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvos karys pirmą kartą apdovanotas JAV kariuomenės „Bronzinės žvaigždės“ medaliu.<br>Mjr. V.Kucenko asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 29, 2014, 1:53 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:22 PM

Kaip savo socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos, Sausumos pajėgų štabo Ryšių ir informacinių sistemų planavimo skyriaus viršininkas majoras Viktoras Kucenko, pirmasis iš Lietuvos kariuomenės karių, buvo apdovanotas JAV kariuomenės „Bronzinės žvaigždės“ medaliu (angl. Bronze Star Medal).

Apdovanojimą už ypatingus nuopelnus Afganistane vykdant Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force, ISAF) Kandaharo oro uosto štabo Ryšių ir informacinių sistemų valdybos viršininko pareigas mjr. V.Kucenko įteikė ISAF Pietų regioninės vadavietės (angl. Regional Command South) vadas JAV generolas majoras Paulas La Camera.

„Vadovavimo ir valdymo parama ryšiais bei informacinėmis sistemomis yra vienas iš svarbiausių pajėgumų, užtikrinančių greitą ir patikimą informacijos kaitą, įgalinančią sąjungininkų operacijų sėkmę“, - įteikdamas medalį akcentavo gen. mjr. P. La Camera.

Generolas taip pat pažymėjo, kad Lietuvos karininkas mjr. V.Kucenko misijos laikotarpiu išsiskyrė aušta kvalifikacija, savo srities žinių bagažu ir pasižymėjo kaip nepriekaištingas lyderis, sugebantis sėkmingai įgyvendinti sudėtingas užduotis, remiančias didžiausios jungtinės NATO priešakinės bazės saugumą ir funkcionavimą.

Kandaharo oro uostas, kuriame pastarąjį pusmetį misiją atliko mjr. V.Kucenko, yra didžiausias karinis oro uostas Afganistane, kasdien remiantis apie 700 skrydžių, užtikrinantis žvalgybinės informacijos rinkimą nepilotuojamais skraidančiais aparatais bei sausumos operacijų oro paramą.

Čia taip pat įsikūręs ir vienas iš dvejų Afganistane esančių strateginio bei operacinio lygmens ryšio ir informacinių sistemų mazgų, teikiančių įvairias paslaugas sąjungininkų pajėgoms operacijų rajone bei ryšio kanalais sujungiantis sąjungininkų operacinio-strateginio lygmens štabus, esančius kitose šalyse bei žemynuose. Šioje karinėje bazėje tarnauja apie 12 tūkst. karių bei dirba panašiai tiek civilių.

„Bronzinės žvaigždės“ medalis yra ketvirtas iš devynių pagal svarbą individualus JAV karinis apdovanojimas. Šiuo medaliu, už didvyriškumą bei už ypatingus nuopelnus tarnaujant JAV pajėgose ar drauge su jomis, gali būti apdovanojami tiek JAV, tiek ir sąjungininkų kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.