Maskva bando įvelti Lietuvą į ginčą dėl mokyklų

Norėdama užsienio šalyse, kur

Pasak ambasadoriaus, rusiškas mokyklas norima kurti šalyse, kur yra didelė rusų diaspora.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Pasak ambasadoriaus, rusiškas mokyklas norima kurti šalyse, kur yra didelė rusų diaspora.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 29, 2014, 2:23 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:17 PM

„Ar žinote, kad lituanistinės mokyklos veikia Karaliaučiaus srityje, kur jūsų mokytojai moko lietuvių kalbos, Lietuvos istorijos? Tai jau išspręstas klausimas. Ir jeigu norite, mes einame jūsų keliu“, - trečiadienį po susitikimo su Lietuvos Seimo pirmininke Loreta Graužiniene žurnalistams sakė diplomatas.

Jis pabrėžė, kad dar joks sprendimas šiuo klausimu nepriimtas. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kalbėjo tik apie planus.

Rusijos užsienio reikalų ministras praėjusią savaitę pareiškė, kad Maskva artimiausiu metu užsienyje, taip pat ir Baltijos valstybėse, pradės steigti rusiškų mokyklų tinklą. Anot jo, mokymas šiose mokyklose vyks remiantis „rusiškais standartais“.

Pasak ambasadoriaus, rusiškas mokyklas norima kurti šalyse, kur yra didelė rusų diaspora.

„Nereikia to bijoti, tai bus privačios mokyklos. Tokia, beje, yra Lietuvoje“, - tvirtino A.Udalcovas.

Jis pabrėžė, kad visi sprendimai bus priimti juos suderinus su tų šalių valdžia.

„Žurnalistai kažkodėl įsikibo tos temos. Ji nekelia jokios grėsmės nacionaliniam saugumui. (...) Tai nebus pogrindinės organizacijos“, - ramino diplomatas.

Jis taip pat sakė Seimo pirmininkei išsakęs nuostabą dėl to, kad Lietuvos Seimas 2014-uosius paskelbė Oršos mūšio metais. Anot A.Udalcovo, Rusijai, tai „nelabai suprantamas Lietuvos Seimo sprendimas“.

Be to, aptarta būtinybė stiprinti dvišalius parlamentinius ryšius.

Kaip pagrindinę ką tik darbą pradėjusio ambasadoriaus užduotį A.Udalcovas nurodė santykių gerinimą.

Paprašytas apibūdinti dabartinius Lietuvos ir Rusijos santykius diplomatas teigė, kad tai sunkus klausimas. Palyginęs tarpvalstybinius santykius su varžybomis, jis pareiškė, kad „Lietuva kol kas tose neegzistuojančiose varžybose nėra lyderis“.

A.Udalcovas Rusijos ambasadoriaus Lietuvoje pareigas pradėjo eiti praėjusių metų gruodžio viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.