Neįmanoma misija: R.Paksas siunčiamas į prezidento rinkimus

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ valdyba trečiadienį nutarė iškelti savo kandidatą į prezidentus. Juo tapo rinkimuose dalyvauti negalintis partijos vadovas Rolandas Paksas, kurio Vyriausioji rinkimų komisija net neregistruos.

R.Paksas nežada pasiduoti ir dar bandys tapti šalies prezidentu.<br>Nuotrauka iš archyvo.
R.Paksas nežada pasiduoti ir dar bandys tapti šalies prezidentu.<br>Nuotrauka iš archyvo.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 29, 2014, 1:22 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:22 PM

Galutinį sprendimą dėl partijos kandidato šalies vadovo rinkimuose vasarį priims "Tvarka ir teisingumas" suvažiavimas. 

"Atsižvelgdami į Konstitucinio Teismo sausio 24 dienos išaiškinimą, kuriuo pripažinta ES teisės viršenybė, valdyba vienbalsiai nusprendę kelti mano kandidatūrą prezidento rinkimuose", - BNS trečiadienio vakarą sakė R.Paksas.

"Ši žinia yra gana karšta, nauja, KT sprendimas tik praėjusį penktadienį paskelbtas ir po penktadienio ant mano stalo jau guli 3 - 4 juridinių ne tik Lietuvos, bet ir užsienio kompanijų išvados, kad šis Konstitucinio Teismo sprendimas atveria man galimybę jau 2014 metais dalyvauti rinkimuose", - pridūrė "Tvarkos ir teisingumo" vadovas.

Jis teigė, jog savo asmeninį galutinį sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose taip pat priims ir paskelbs tik per partijos Kongresą, kuris vyks vasario 15 dieną.

Z. Vaigauskas: „Jeigu ateis, tada ir spręsime"

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas atsargiai vertina galimybę registruoti R.Paksą.

„Jeigu ateis, tada ir spręsime. Aš nemanau, kad ateis“, - į klausimą, ar registruotų R. Paksą, trečiadienį atsakė Z.Vaigauskas.

Vėliau jis pridūrė, kad greičiausiai tai būtų neįmanoma. „Nėra Konstitucijos pataisos, aš manau, kad būtų neįmanoma jo registruoti“, - teigė VRK pirmininkas Z. Vaigauskas.

Nori daugiau reklamos

Kokį tikslą sau kelią „tvarkiečiai“ daužydami galva į nepramušamą sieną?

Politologai mano, kad tokiu būdu partija bandys dar labiau sustiprinti R.Pakso kaip kankinio įvaizdį, kad jam pavyktų geriau pasirodyti per Europos Parlamento rinkimus. Sėkmės atveju „tvarkiečiai“ rinkimuose iškovotų gal net ir dvi vietas.

„Tai yra vieno žmogaus partija su aiškiu lyderiu. R.Paksas yra „Tvarkos ir teisingumo“ balionas, kuris kelia juos į viršų – padeda praeiti į Seimą, savivaldybių tarybas. Jei R.Pakso neliktų aktyvioje politikoje, partijai iškiltų didelė grėsmė“, - mano M.Romerio universiteto dėstytojas politologas Vytautas Dumbliauskas.

Jis sako, kad „tvarkiečiams“ dabar gyvybiškai svarbu iškovoti bent vieną vietą Europos Parlamente, kad R.Paksas vėl galėtų dirbti Briuselyje ir turėtų oficialių postą. Kitu atveju jo autoritetas susvyruotų ir visuomenėje, ir pačioje partijoje.

„Viešųjų ryšių prasme jie elgiasi teisingai ir žiūri R.Pakso bei partijos interesų“, - mano politologas.

Pagal šią strategiją būtų galima ir toliau kaustyti žmonių dėmesį. Partijai nutarus kelti R.Paksą į kandidatus, Vyriausioji rinkimų komisija jo negalės registruoti, nes priesaiką sulaužęs politikas pagal dabartinę Konstituciją negali vėl tapti prezidentu. Primename, kad Seimas praėjusią savaitę nesiryžo keisti Konstitucijos.

Neabejojama, kad nepatenkinti rinkimų prievaizdų sprendimu „tvarkiečiai“ jį skųstų teismams, galbūt rinktų R.Paksą palaikančių žmonių parašus. Iš viso šios istorijos išeitų neblogas serialas – žiniasklaidos dėmesys bus garantuotas.

Nenori auginti konkurento?

Vilniaus universiteto dėstytojas, politologas Mažvydas Jastramskis taip pat mano, kad taip elgdamiesi „tvarkiečiai“ imsis viešųjų ryšių triuko.

Kodėl jiems nepabandžius į rinkimus iškart pasiųsti partijos vicepirmininko Valentino Mazuronio, kuris sėkmės atveju galbūt patektų į antrąjį turą. Politologai mano, kad pačiai partijai, o ypač R.Paksui dėl to naudos nebūtų, nes V.Mazuronio šansai laimėti rinkimus menki.

M.Jastramskis primena kalbas, kad R.Paksas konkuruoja su V.Mazuroniu, baiminasi, kad šis vieną dieną gali perimti partijos vairą. Nesutarimai tarp R.Pakso ir V.Mazuronio girdimi ir viešojoje erdvėje. Šie politikai, pavyzdžiui, turėjo visai skirtingą nuomonę dėl JAV kompanijos „Chevron“ noro Lietuvoje ieškoti skalūnų dujų. Spėjama, kad V.Mazuronis kaip partijos pirmininkas būtų priimtinesnis ir kitoms partijoms, nes šis politikas yra sukalbamesnis.

Tačiau iškart pasiųsdama V.Mazuronį į prezidento rinkimus partija padėtų auginti raumenis R.Pakso konkurentui. Todėl įtakingi R.Pakso šalininkai partijoje netgi kalba, kad rinkimuose turėtų dalyvauti ne V.Mazuronis, o R.Paksui ištikimesnis Petras Gražulis.

Trečiadienį V.Mazuronis net neketino dalyvauti partijos valdybos posėdyje. Greičiausiai jis jau žinojo, kad jo kandidatūros partija šiandien tikrai neiškels. Oficialiai V.Mazuronis teigė į valdybos posėdį nevykęs, nes jis turėjo susitikti su šalies medžiotojų būreliais dėl planuojamo šernų šaudymo Dzūkijoje. 

Paklaustas, ar jam šernai svarbesni už būsimus rinkimus, ministras teigė, kad jam svarbiausias jo dabartinis darbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.