Privatumui kyla vis didesnis pavojus

Vis labiau plečiantis informacinėms ir šiuolaikinėms technologijoms privatumui kyla vis didesni pavojai, sako Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius dr. Algirdas Kunčinas.

A.Kunčino nuomone, reikalingas švietimas, kuris pasiektų ypatingai jaunimą, studentus, moksleivius.<br>Nuotr. iš archyvo
A.Kunčino nuomone, reikalingas švietimas, kuris pasiektų ypatingai jaunimą, studentus, moksleivius.<br>Nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 29, 2014, 12:27 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:28 PM

Trečiadienį Seime spaudos konferencijoje, skirtoje Europos duomenų apsaugos dienai, jis sakė, kad tomis technologijomis reikia naudotis sąmoningai, suvokiant jų grėsmes.

A.Kunčino nuomone, reikalingas švietimas, kuris pasiektų ypatingai jaunimą, studentus, moksleivius. „Būtų idealu, jeigu duomenų apsaugos tematika būtų paliečiama visose mokyklose“,– sakė A.Kunčinas.

Jis taip pat pastebėjo, kad teisininkų Lietuvoje ruošiama labai daug, tačiau apie duomenų apsaugos teisinę bazę jie labai mažai kol kas išgirsta.

A.Kunčinas tikisi, kad šiais metais pavyks išspręsti automobilių video registratorių problemą, nes jų naudojimas Lietuvoje yra visiškai teisiškai nereglamentuojamas. „Kitose šalyse yra skirtingai reglamentuojama, pvz., Austrijoje už video registratorių naudojimą skiriamos kelių šimtų eurų baudos, o pvz., Jungtinėje Karalystėje netgi planuojama, kad video registratoriai būtų privaloma kiekvieno automobilio dalis“, – sakė A.Kunčinas.

Pasak jo, vasario mėnesį planuojamas susitikimas su policijos ir susisiekimo ministerijos atstovais, kurio metu bus sprendžiama, kokie teisės aktai turi būti pakeisti, kad video registratorių naudojimas būtų reglamentuojamas. „Manoma, kad video registratoriai būtų naudingi vairuotojams, pvz., greitosios pagalbos automobilių vairuotojams iškilus konfliktui būtų paprasčiau jį spręsti“,– sakė A.Kunčinas.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos vadovas taip pat akcentavo būtinybę reglamentuoti biobankų veiklą. „Tikimės, kad surasime tokį variantą, kad nenukentėtų žmogaus privatumas ir nenukentėtų moksliniai tyrimai“,– sakė A.Kunčinas.

Apie konsultacijas duomenų apsaugos klausimais spaudos konferencijoje kalbėjo Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktoriaus pavaduotoja Dijana Šinkūnienė.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktoriaus pavaduotoja Rita Vaitkevičienė aiškino, kaip apginti savo teises.

Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas akcentavo visuomenės švietimo būtinybę asmens duomenų apsaugos klausimais.

1981 m. sausio 28 dieną Europos Taryba priėmė Konvenciją, kuri buvo pirmasis teisiškai įpareigojantis duomenų apsaugai skirtas tarptautinis dokumentas. Minint šią datą, 2014 m. sausio 28-ąją Europos institucijos ir įstaigos švenčia jau aštuntąją Europos duomenų apsaugos dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.