A.Butkevičius: „Referendumo organizatoriai apgaudinėja žmones“

Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius neigiamai vertina kai kurių politikų pastangas Lietuvoje surengti referendumą dėl draudimo užsieniečiams pardavinėti žemės ūkio paskirties žemę. Tuo tarpu Seimo vadovė Loreta Graužinienė toliau remia referendumą. 

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

Jan 30, 2014, 8:36 AM, atnaujinta Nov 19, 2019, 1:13 PM

Ketvirtadienį A.Butkevičius pareiškė, kad referendumo organizatoriai klaidina žmones. Jis primena, kad niekas žmonių per prievartą nevers parduoti savo žemės užsieniečiams, jei jie nenorės to daryti. Be to, Lietuva ketina įvesti saugiklius, kad įsigyti daug žemės užsieniečiams taptų sunkiau. Esą panašius saugiklius turi ir kitos Europos Sąjungos valstybės.

Premjeras mano, kad draudimas užsieniečiams pirkti žemę gali būti naudingas kai kuriems magnatams, kurie yra jau supirkę daug žemės ir toliau ją nori pirkti pigiai.

„Kas gali paneigti, kad tie, kurie Lietuvoje jau supirkę šimtais ar tūkstančiais hektarų, kiek pastebėjau, aktyviai dalyvauja tame procese, matyt, tikisi kuo daugiau tos žemės supirkti apgaudinėdami kai kuriuos tautiečius“, – „Žinių radijui" sakė A.Butkevičius.

Vienas tokių veikėjų, kaip teigia referendumo priešininkai, yra Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, kurio įmonės valdo ir dirba didelius žemės plotus. Konkurentų atsiradimas žemės rinkoje šiam verslininkui nebūtų naudingas. Valstiečių partija yra viena iš referendumo rėmėjų.

Užsieniečiai jau dabar gali pirkti žemę Lietuvoje čia įregistravę įmones ar prisidengdami Lietuvos piliečiais.

A.Butkevičius užsimena, kad po referendumo Lietuvai gali būti nutrauktas Europos Sąjungos paramos skyrimas, gali tekti grąžinti paramą, kurią žemdirbiai jau gavo anksčiau.

„Kodėl aš taip kategoriškai kalbu? Dėl to, kad matau, jog čia daroma tam tikra politika ir dalis žmonių yra klaidinami. Jeigu atsitiktų taip (aišku, čia yra mano nuomonė), kad įvyks referendumas ir bus priimtas sprendimas, kad žemė negali būti parduodama užsieniečiams, Lietuva gali sulaukti tam tikrų finansinių sankcijų“, – perspėjo ministras pirmininkas.

Užsienio šalių piliečiai žemę Lietuvoje galės pirkti nuo gegužės.

L.Graužinienė palaiko referendumą

Ketvirtadienį po susitikimo su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene Vyriausybės vadovas nurodė, kad ES Lietuvos žemės ūkio sektoriui yra skyrusi 25 mlrd. litų. 

„Šimtu procentų negaliu garantuoti, bet žinau, kai vykdavo diskusijos finansų ministrų lygyje, manau, būtų taikomas reikalavimas tuos pinigus grąžinti. Aišku, kad naujoje finansinėje perspektyvoje tai, kas skirta žemės ūkiui, ir manau, kas skirta iš Sanglaudos fondo, finansavimas Lietuvai būtų sustabdytas“, - tvirtino A.Butkevičius. 

Paklaustas, kaip vertino koalicijos partnerio, Darbo partijos steigėjo Viktoro Uspaskicho pareiškimą, kad jokių pasekmių Lietuvai nebūtų, uždraudus žemę parduoti užsienio piliečiams, A.Butkevičius pabrėžė kalbąs tik tai, ką žinąs. 

„Nepolitikuoju tokiais svarbiais klausimais, kurie gali atnešti nepaprastai didžiulę žalą mūsų šaliai ekonominiu ir socialiniu požiūriu“, - sakė jis. 

Anot premjero, referendumo rengėjai apie galimus padarinius neinformavo žmonių. 

„Aš tai vertinu, kad elgiamasi labai neatsakingai, nesivadovaujant nei tarptautine teise, nei nacionaline teise“, - teigė jis. 

Tuo tarpu Seimo pirminnkė, pati pasirašiusi po referendumo iniciatyva, teigia paliakanti bet kokią žmonių teisę organizuoti referendumą jiems rūpimu klausimu. Jei referendumas įvyks, anot Seimo pirmininkės, valdžiai teks spręsti kaip rasti išeitį keičiant teisės aktus ir kalbant su Europos Komisija. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.