Akies netekęs protestuotojas papasakojo apie patirtą žiaurumą

Ketvirtadienio vakarą į Lietuvą atskraidintas antrasis susirėmimų Kijeve metu nukentėjęs protestuotojas. 28 metų Kijevo apskrities gyventojas akies neteko, kai į ją pataikė milicininkų mestos garsinės granatos skeveldra. Vaikinui akis buvo pašalinta dar Ukrainoje, o Kauno klinikose vaikinas praeis reabilitacijos kursą.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 30, 2014, 7:12 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:30 PM

Ketvirtadienio vakarą Kauno Klinikas sulaukė neeilinio paciento. Čia paguldytas sunkiai sužeistas protestuotojas iš Ukrainos, dešinės akies netekęs 28 metų vaikinas.

Saugumo sumetimais neatskleidžiama paciento tapatybė, baiminamasi, kad vaikinas gali sulaukti Ukrainos jėgos struktūrų keršto.

Akių ligų klinikoje į vienvietę palatą paguldytas pacientas po kelionės pirmiausia paprašė net dviejų porcijų ligoninės maisto. Ukrainietis pripažino, kelionė lėktuvu iš Kijevo į Vilnių, o vėliau – automobiliu į Kauną jį nuvargino.

Ukrainietis atsakė į žurnalistų klausimus.

- Kokiomis aplinkybėmis patyrėte sužalojimus?

- Į Maidaną ėjau palaikyti ten susirinkusių protestuotojų. Aktyvių veiksmų nesiėmiau, į miliciją akmenimis nemėčiau, vaizdą filmavau mobiliojo ryšio telefonu. Milicija nesilaikė ginkluotės naudojimo taisyklių. Garsinės ir šviesos granatos buvo metamos tiesiog po protestuotojų kojomis. Ten pat stovėjo žurnalistai, buvo susirinkę daug žmonių. Sprogusios granatos skeveldra pataikė man į akį.

- Kas nutiko po to? Ar tikitės matyti sužeista akimi?

- Šia akimi daugiau nebematysiu, ji buvo sunkiai pažeista ir pašalinta dar Ukrainoje. Dabar manęs laukia tik reabilitacijos kursas po operacijos, tikiuosi atstatyti savijautą. Šiuo metu dar skauda galvą.

- Kaip Jūs atsidūrėte Lietuvoje, kas jums pasiūlė čia atvykti?

- Apie galimybę gydytis Lietuvoje pranešė jūsų šalies ambasada Ukrainoje. Man pasakė Maidano savanoriai, jie surengė susitikimą, pasirūpino, kad atsidurčiau čia. Esu labai dėkingas žmonėms, suteikė pagalbą. Dėkoju Lietuvai ir jos žmonėms, kurie sutiko padėti nukentėjusiems ukrainiečiams.

- Ką galvojate apie Ukrainos ateitį, kuo baisis ši priešprieša – demokratinių jėgų pergale ar kompromisu su V.Janukovyčiaus valdžia?

- Galvoju, liaudis tikrai neleis, kad tarp opozicijos ir V.Janukovyčiaus būtų sudarytas kompromisas. Nukentėjo daug žmonių, liaudis reikalauja, kad kaltieji už tai būtų nubausti. Valdžia jau dabar yra kalta, nes ji leido šiems teisės pažeidimams įvykti. Aš manau, Ukrainos tauta bus kategoriškai prieš kompromisą, žmonės sieks, kad dabartiniai valdantieji atsakytų už pasekmes.

- Sprogusios granatos skeveldra radikaliai pakeitė Jūsų gyvenimą. Ką mąstote apie ateitį?

- Žmonės gyvena toliau, tikiuosi atsigauti. Kita vertus, technologijos jau pasiekia tokį lygį, kad taps įmanoma implantuoti donoro akį. Į ateitį žvelgiu optimistiškai, tikiu, jog viskas bus gerai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.