Aktyviems piliečiams – proga tapti rinkimų komisijos nariu

Artėjant prezidento ir Europos Parlamento rinkimams, Teisingumo ministerija kviečia piliečius

Savivaldybėse sudaromų komisijų nariai vykdo ir prižiūri, kaip vyksta rinkimai konkrečioje savivaldybėje.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Savivaldybėse sudaromų komisijų nariai vykdo ir prižiūri, kaip vyksta rinkimai konkrečioje savivaldybėje.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 30, 2014, 10:14 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:27 PM

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis turi teisę į šių komisijų narius pasiūlyti savo kandidatus, todėl piliečiai, kurie nori dalyvauti pavasarį organizuojant ir vykdant prezidento ir Europos Parlamento rinkimus, kviečiami siūlytis ir pretenduoti į šių komisijų sudėtį.

„Pilietiškai aktyvių žmonių, turinčių teisinį išsilavinimą, dalyvavimas rinkimų komisijų darbe leis užtikrinti, kad šie visiems mums svarbūs rinkimai vyktų demokratiškai ir  skaidriai. Todėl labai svarbu, kad komisijoje dirbtų sąžiningi, nepriekaištingos reputacijos asmenys“, – pažymi teisingumo ministras J.Bernatonis.

Iš viso Vyriausiajai rinkimų komisijai teisingumo ministras privalo pateikti ne mažiau nei 60 kandidatų, t.y. mažiausiai po vieną į kiekvieną savivaldybės rinkimų komisiją. Ministras gali deleguoti ir daugiau pretendentų, ketvirtadienį išplatintame pranešime pažymi ministerija.

Savivaldybėse sudaromų komisijų nariai vykdo ir prižiūri, kaip vyksta rinkimai konkrečioje savivaldybėje, teikia informaciją apie rinkimų eigą rinkėjams, sudaro apylinkių rinkimų komisijas, prižiūri balsavimą paštu, rinkimų agitacijos metu atlieka politinės reklamos stebėseną, svarsto skundus ir kt.

Asmenys, norintys tapti teisingumo ministro deleguotais savivaldybių rinkimų komisijų nariais, turi būti pilnamečiai, turėti aukštąjį teisinį išsilavinimą ir gyventi ar dirbti toje savivaldybėje. Į komisijos narius negali pretenduoti asmenys, kurie buvo per pastaruosius trejus Seimo, prezidento, savivaldybių tarybų rinkimus arba referendumą atleisti iš rinkimų arba referendumo komisijos už Seimo, šalies Prezidento, Savivaldybių tarybų rinkimų ar Referendumo įstatymų pažeidimą.

Pretendentai kviečiami savo kandidatūras Teisingumo ministerijai teikti iki vasario 12 dienos.   Savivaldybių rinkimų komisijas rinkimų laikotarpiui sudaro Vyriausioji rinkimų komisija ne vėliau kaip likus 74 dienoms iki rinkimų. Į jų sudėtį taip pat pateks kandidatai, kuriuos pasiūlys Lietuvos teisininkų draugija, savivaldybių administracijų direktoriai, partijos, kurios gavo Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.