Darbo partija Strasbūre apjuodino Lietuvą

Gindamasi nuo teisėsaugos Darbo partija vėl pradėjo juodinti Lietuvą. Šįkart veiksmas persikėlė į Strasbūrą, kur vyksta Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos sesija. Prisidengdama Lietuvos piliečių vardu Strasbūre Darbo partija platina spalvotą žurnaliuką, kuriame niekinama Lietuva.

V.Uspaskichas po teismo posėdžio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Uspaskichas po teismo posėdžio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 30, 2014, 2:51 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:51 PM

„Lietuvos politinės opozicijos sunaikinimas“, – taip vadinamas pačioje svarbiausioje žmogaus teises Europoje ginančioje organizacijoje platinamas 20 puslapių spalvotas leidinys.

Jame gausų nuotraukų iš Darbo partijos juodosios buhalterijos tyrimo istorijos, galima prisiminti, kaip atrodo antrankiais surakintas buvęs partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, kaip jis slapstosi nuo teisėsaugos Maskvoje. Taip pat pateikiami reportažai iš mitingų, kuriuose Darbo partijos rėmėjai protestuoja prieš tariamą savo lyderių persekiojimą.

Žurnaliuke plačiai aprašoma Darbo partijos juodosios buhalterijos byla, žinoma, visa informacija pateikiama pagal šios partijos versiją.

Teigiama, kad ši byla sukurpta norint susidoroti su Darbo partija, kad įvairūs politikai, tarp jų ir dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė, darė įtaką bylos tyrimui.

Tvirtinama, jog pašalinti populiarią Darbo partiją nutarta todėl, kad ji pradėjo konkuruoti su tradicinėmis šalies partijomis. Joms esą nerimą turėjo kelti faktas, kad katalikai lietuviai balsavo už kito tikėjimo ir rusų tautybės žmogaus įkurtą partiją. 

Leidinyje nepažymėta, kad tai Darbo partijos kūrinys. Jį esą parengė piliečių grupė „Prieš teisinį nihilizmą ir žmonių teises bei demokratiją Lietuvoje“.

Žurnale teigiama, kad mūsų šalyje yra nemažai ir kitų žmogaus teisių pažeidinėjimo pavyzdžių, paminima, kad per kai kurias šventines dienas pagrindine Vilniaus gatve žygiuoja „naciai“.

„Darbo partijos byla bei kitos politinio persekiojimo bylos (Gatajevų šeimos, slapti CŽV kalėjimai) įrodo, kad Europos Sąjunga nesugeba užtikrinti pagarbos žmogaus teisėms savo teritorijoje. Taikomi dvejopi standartai", – daro išvadą leidinio rengėjai.

Nustebino opoziciją

Informacija apie skandalingą žurnaliuką Lietuvą pasiekė po to, kai jį išvydo Strasbūre dirbantys lietuviai. Šiuo metu ten lankosi keli Seimo nariai. 

„Lietuvoje išgirdę aiškų teismo sprendimą Darbo partijos lyderiai turbūt yra apimti visiškos nevilties, jei jau imasi platinti tokius iš piršto laužtus leidinius.  Apgailėtina, kad Lietuva juodinama prisidengiant paprastų Lietuvos piliečių vardu, seniai išgalvotais tariamais žmogaus teisių pažeidimais“, – stebėjosi Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis. 

„Ir anksčiau matėme, kad Darbo partija ir jos lyderiai savo, kaip nuskriaustųjų Lietuvoje, kortą ne kartą bandė panaudoti Europos Parlamento veikloje. Šis planas jiems nepavyko. Bet dabartiniai Lietuvos palyginimai su trečiojo pasaulio šalimis peržengia bet kokias ribas. Jei kai kurie Darbo partijos veikėjai mano, kad gali tyčiotis ne tik iš teismų Lietuvoje, bet ir iš Lietuvos, kaip valstybės, visoje Europoje, tada jie patys sau pasirašo nuosprendį", – portalui lrytas.lt sakė E.Masiulis. 

Susisiekti su pačiu V.Uspaskichu nepavyksta. Jam paskambinus mobiliojo ryšio operatorius rusų kalba praneša, kad abonentas laikinai nepasiekiamas. Pranešama, kad Darbo partijos idėjinis lyderis trims savaitėms išvyko į Rusiją. 

Skyrė bausmę kalėjime

Praėjusių metų liepą Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją V.Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Parlamentarei Vitalijai Vonžutaitei teismas skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę, o buvusiam partijos vadovui ir pirmajam Seimo vicepirmininkui Vytautas Gapšiui skirta 35 tūkst. litų bauda.

Pati Darbo partija kaip juridinis asmuo nuo baudžiamosios atsakomybės atleista, nes po įvykdytos reorganizacijos – susijungimo su dukterine Leiboristų partija – atsirado naujas juridinis asmuo.

Šis nuosprendis buvo apskųstas Apeliaciniam teismui.

Darbo partija kaltinta 2004–2006 metais į apskaitą neįtraukusi daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.