Šiaulių teisėjas pristatė knygą apie Šiaulių policijos istoriją

Didelę laisvalaikio dalį knygų rašymui skiriantis Šiaulių apylinkės teismo teisėjas Alfredas Vilbikas pristatė neseniai išleistą jo knygos „Šiauliai ir policija Lietuvos įvykiuose (1990-2010)“ pirmąją dalį.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 30, 2014, 6:17 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:30 PM

Solidaus leidinio tikslas – supažindinti skaitytojus su Šiaulių policijos istorija miesto ir visos šalies įvykių kontekste.

Knygos autorius A.Vilbikas - pats buvęs policijos pareigūnas, ilgą laiką dirbęs vieno Šiaulių miesto vyriausiojo policijos komisariato padalinio vadovu, o 1998-2000 metais ir vadovavęs Šiaulių policijai.

Daug dokumentų jau sunaikina

Per ketvirtadienį Šiaulių apskrities vyriausiame policijos komisariate surengtą knygos pristatymą A.Vilbikas sakė, kad idėja perteikti Lietuvos policijos istoriją žvelgiant iš komisariato pareigūno pozicijos jam buvo kilusi jau seniai.

Pasak A.Vilbiko, šalies kontekste būtent Šiauliai buvo policijos kūrimo pradininkai ir jos veiklos tobulintojai visą dešimtmetį.

„Rašydamas šią knygą stengiausi būti objektyvus, nuoširdus ir atviras, tačiau vertindamas įvykius per praėjusio laiko prizmę, ne visada galėjau išlikti objektyvus.

Norėdamas, kad leidinys būtų kuo objektyvesnis, pasitelkiau dokumentų citatas, amžininkų prisiminimus, istorinius leidinius bei archyvinius dokumentus“, - sakė A.Vilbikas.

Knygos autorius apgailestavo, kad nemažai dokumentų pasibaigus jų saugojimo laikotarpiui buvo sunaikinti.

„Taip buvo daroma ne tik Vidaus reikalų ministerijoje, Policijos departamente bet ir policijos komisariatuose.

Todėl rengiant šį leidinį naudojausi tuo, kas išliko. Nemažai dokumentų nuo sunaikinimo pavyko išsaugoti pačiam, nes jau seniai domėjausi teisės istorija“, - per knygos pristatymą sakė A.Vilbikas.

Komisariato viršininkas gyrė autorių

Pirmojoje knygos „Šiauliai ir policija Lietuvos įvykiuose (1990-2010)“ dalyje užfiksuoti svarbiausi Šiaulių ir Lietuvos policijos raidos momentai iki 1995 metų pabaigos.

Knyga labai informatyvi ir gausiai iliustruota nuotraukomis. Leidinyje aprašyti 1738 asmenys, čia publikuojamos 738 nuotraukos.

A.Vilbikas planuoja išleisti keturias knygos „Šiauliai ir policija Lietuvos įvykiuose (1990-2010)“ dalis.

Knygos pristatyme dalyvavęs Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Egidijus Lapinskas sakė, kad tai - unikalus leidinys.

„Knygų apie atskirų miestų policiją dar nebuvo išleista. Galima pasidžiaugti, kad šį leidinį parašė buvęs policininkas.

Tai – puiki proga pristatyti policijos darbą visuomenei. Na o mūsų veteranams, tai - puiki proga mintimis sugrįžti į praeitį ir prisiminti tuos įvykius, kuriuose jie patys dalyvavo“, – sakė E.Lapinskas.

Susirinko daug veteranų

A.Vilbiko knygos pristatymas Šiaulių policijos veteranams iš tikrųjų tapo puikia proga vėl susitikti.

Į Šiaulių apskrities policijos komisariato salę susirinko daug jau tarnybą baigti spėjusių pareigūnų. Kai kurie Šiaulių policijos veteranai į šį renginį atvyko ir iš kitų miestų, kuriuose jie dabar gyvena.

Šiaulių miesto vyriausiajam policijos komisariatui vadovavęs, vienu aktyviausiu prevencinės programos „Stabdyk nusikalstamumą“ propaguotoju mieste buvęs A.Vilbikas nuo 2000 metų dirba teisėju Šiaulių apylinkės teisme.

Laisvalaikį knygų rašymui skiriantis A. Vilbikas jau yra išleidęs šias knygas: „Visuomenė ir policija“, vykdant prevenciją „Stabdyk nusikalstamumą“ (1996, 1997 m.), „Ginklai, sauga, antspaudai, pirotechnika“ (1998 m.), „Šiaulių apygardos teismų istorija 1915 – 1945 ir 1990 – 2004″ (2005 m.), „Šiaulių apygardos teismų istorija 1915 – 1945 ir 1990 – 2006″ (2007 m.), „Teismai ir teisėjai Lietuvoje 1918 – 2008″ (2009 m.), „Šeimos ir socialinė teisė“ (2010 m.) ir „Šiaulių metraštis“ (2011 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.