„Klaipėdos naftos“ teritorijoje iškelta medinė vėtrungė

Bendrovė „Klaipėdos nafta“, reaguodama į aktyvių Klaipėdos miesto piliečių ir savivaldos iniciatyvą šiuos metus paskelbti Vėtrungių metais, pirmoji iškėlė pagal senąsias pamario krašto tradicijas pagamintą nuosavą vėtrungę. Ją išraižė nagingi vėtrungių meistrai iš Kintų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 31, 2014, 1:53 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:55 PM

Klaipėdos miesto taryba praėjusių metų pabaigoje pritarė siūlymui 2014-uosius paskelbti Vėtrungių metais. Šiemet kaip tik sukanka 170 metų nuo tada, kai Klaipėdos miesto burmistras Ernstas Vilhelmas Berbomas išleido įsakymą Kuršių marių žvejams privalomai ženklinti laivus stačiakampio formos ženklais su dviejų skirtingų spalvų geometriniu piešiniu.

Vėtrungės gale turėjo būti pritvirtinta raudonos ir baltos spalvos audeklo „uodegėlė“, kad matytųsi iš tolo. Bendrovė „Klaipėdos nafta“, vykdanti veiklą šalia uosto vartų bei šiemet planuojanti įgyvendinti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą, pirmoji atsiliepė į miesto kvietimą tapti Vėtrungių metų draugais. Bendrovė taip pat paskelbė vėtrungių piešimo konkursą savo darbuotojų vaikams, o ateityje turi planų įsirengti savo vėtrungių alėją.

„Miesto sportinis, kultūrinis, visuomeninis gyvenimas „Klaipėdos naftai“ yra ne mažiau svarbus, nei mūsų pačių veikla. Tai bendrovė stengiasi išreikšti per įvairius paramos projektus. Iškeldami vėtrungę norime pasakyti, jog stebime miesto įvykius ir norime ne tik remti, bet ir įsitraukti į miesto kultūrines, socialines iniciatyvas. Džiaugiamės kruopščiu meistrų darbu, kuris puoš bendrovės teritoriją ir pasitiks kiekvieną čia užsukantį, rodys visada teisingą kryptį. Taip pat įmonės viduje paskelbėme vėtrungių piešimo konkursą – norime įtraukti ir įmonės darbuotojus bei jų vaikus“, – kalbėjo bendrovės generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Pagal nusistovėjusias tradicijas kiekvienas žvejas gamindavo savo vėtrungę, kurioje pavaizduodavo jam svarbius dalykus. „Klaipėdos naftos“ vėtrungė, pagaminta kintiškio meistro Lauryno Juodeškos komandos rankomis, atspindi bendrovei ir jos veiklai artimą simboliką.

Priešvėjinėje vėtrungės dalyje išraižyta strėlė, primenanti jūros bangas ir rodanti kryptį, bei SGD laivas-saugykla. Pavėjinėje dalyje išraižytos naftos produktų talpyklos, Klaipėdos švyturys bei Klaipėdos miesto architektūrą atspindintis pastatas. Vėtrungės viršūnėje – saulė, primenanti laivo šturvalą.

„Vėtrungė – tai burinio medinio laivo dalis, tačiau dabar tie „laivai“ yra sausumose. Tai žmonės, šeimos, įmonės, kurie gyvena ir kuria, rūpinasi savimi, savais ir aplinka, taip, kaip kažkada žvejai rūpinosi savo šeimomis. Džiaugiuosi, kad man buvo suteikta galimybė pagaminti pirmąją vėtrungę 2014-aisiais, Vėtrungių metais, bendrovei „Klaipėdos nafta“, o pagaminta vėtrungė atitinka mūsų požiūrį į jas, kai tradicijos jungiasi su šiuolaikiniu gyvenimu, jo simbolika“, – sakė L.Juodeška, Kuršių marių medinių vėtrungių gamyba užsiimantis nuo 2010-ųjų ir turintis tautinio paveldo sertifikatą savo gaminamoms vėtrungėms-vėlukams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.