L.Graužinienės žodžiai - nerimo varpai S.Tamkevičiui

Darbo partijos ir Seimo vadovės Loretos Graužinienės pasisakymai apie galimą Bažnyčios apmokestinimą ieškant būtų grąžinti pensijas privertė sunerimti Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininką, Kauno arkivyskupą metropolitą Sigitą Tamkevičių.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 31, 2014, 12:06 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:59 PM

„Man atrodo, jog politikai tam ir yra, kad svarstytų visokius klausimus, ieškotų pinigų. Manau, jog lėšų ieškoti reikia ten, kur jų iš tikrųjų galima rasti. Visiškai nerealu, jog valstybė galėtų gauti ką nors apčiuopiama“, - lrytas.lt sakė S.Tamkevičius.

„Aš kalbėjau, kad vidinių rezervų yra. Dėl jūsų paminėto apmokestinimo vienintelė krizės metu, kai buvo didinami mokesčiai, garsiai kalbėjau, kad yra išskirtinė grupė, kuri naudojasi, gauna dideles pajamas, ir tai nesąžininga kitų žmonių atžvilgiu“, – penktadienį interviu radijui „Laisvoji banga“ sakė L.Graužinienė.

Taip Seimo vadovė atsakė į klausimą, ar ieškant būdų grąžinti pensijas per papildomus mokesčius nebūtų racionalu apmokestinti Katalikų bažnyčios.

Hierarchas sakė, jog Bažnyčia toli gražu nėra tokia turtinga, kaip kai kam atrodo.

„Vienoje, kitoje vyskupijoje yra pastatų, kuriuos išnuomojame. Jeigu gauname kiek pajamų, jos išleidžiamos sielovadinei bei karitatyvinei veiklai. Kita vertus, pagal dabartinius įstatymus už nuomą gaunamos pajamos, kurios nepanaudojamos karitatyvinei veiklai, apmokestinamos“, – sakė S.Tamkevičius.

Vyskupų konferencijos pirmininkas užsiminė, jog kuriamas mitas, kad sėdima ant aukso puodo ir nenorima su visuomene dalytis turtais.

„Puikiai matau, nuolat girdžiu labai konkrečias aimanas, kaip vyskupijos veržiasi bandydamos kaip nors suvesti galus, o metus dažniausiai baigia minusiniu biudžetu. Labai norėtųsi turėti gerą katalikišką dienraštį, tačiau ir to nepajėgiama sau leisti“, – sakė S.Tamkevičius.

Kauno arkivyskupas metropolitas rezervų ieškantiems politikams siūlė apmokestinti milžiniškus pelnus susižeriančias verslo sritis, tokias kaip azartinių lošimų organizavimas, alkoholio verslas.

Šventojo Sosto ir Lietuvos sutartis numato, kad „bažnyčios, koplyčios ir kiti sakralūs statiniai, parapijų namai, kurijos, seminarijos, vienuolių namai ir kita šių juridinių asmenų nuosavybė, naudojama sielovados, karitatyviniams, socialiniams, švietimo ir kultūros tikslams, neapmokestinami valstybiniais mokesčiais“, taip pat nustatyta, kad „valstybė neapmokestina savanoriškų aukų Bažnyčiai ir aukų, skirtų jos sielovados, švietimo ir karitatyvinei veiklai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.