Šiaulius su Odesa sujungė dosnumas ar slapta afera?

Panevėžio apygardos teismas atvertė civilinę bylą, kurioje iš bendrovės Panevėžio statybos tresto (PST) siekiama priteisti 1,2 milijono litų. Jeigu prokurorų ieškinys bus patenkintas, pinigai atiteks jų besikračiusiai Šiaulių miesto savivaldybei.

Šiauliai gali netikėtai praturtėti – už šios arenos projektą miesto savivaldybei prašoma pervesti 1,2 milijono litų.
Šiauliai gali netikėtai praturtėti – už šios arenos projektą miesto savivaldybei prašoma pervesti 1,2 milijono litų.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Jan 31, 2014, 9:13 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:13 PM

Sumaištis kilo po dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacijų apie tai, kad Šiaulių arenos techninis projektas už dyką buvo perleistas 2015 metų Europos vyrų krepšinio čempionatui besirengiantiems ukrainiečiams.

Šiaulių valdžia dangstėsi kilniaširdiškumu, tikino, kad pernai balandžio 4-ąją priimtas sprendimas – pagalba Ukrainai, su kuria sieja viduramžius siekianti draugystė.

Bet žurnalistų tyrimas parodė, jog šios kalbos – laužtos iš piršto.

Iš pradžių paaiškėjo, kad Ukrainoje arenas statys ne valstybė ar savivaldybės, o vietos oligarchams Ihoriui Kolomoiskiui, Dmytro Buriakui, kitiems turtuoliams priklausančios įmonės.

Vėliau į viešumą iškilo faktas, kad šiauliečių dosnumo protrūkiu buvo pasinaudota – atlygį gavo bendrovė PST.

Odesoje, Lvove ir Dniepropetrovske Šiaulių arenos klonus statančios įmonės „United Basketball Investments Ltd.“ vadovė Olga Rajeka vietos žiniasklaidai pareiškė, kad už techninę dokumentaciją lietuviams sumokėta 385 tūkstančiai JAV dolerių (974 tūkst. litų. – Red.).

Į publikacijų ciklą sureagavo ir Vyriausybės atstovo Šiaulių apskrityje tarnyba, ir Šiaulių apygardos prokuratūra. Konstatuota, kad šiauliečių sprendimas prasilenkia su trimis įstatymais ir Konstitucija.

Po Vyriausybės atstovo Jono Novogreckio kreipimosi teismas sustabdė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Vlado Damulevičiaus pasirašytą leidimą naudotis arenos dokumentais.

O kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba tyrimą atlikusi Šiaulių apygardos prokuratūra apsisprendė ginti viešąjį interesą ir kreipėsi į teismą.

Kai byla pasiekė teismą, staiga pasikeitė ir bene aršiausio šios dovanos gynėjo Šiaulių mero Justino Sartausko nuomonė. Po pirmojo teismo posėdžio jis pareiškė: „Savivaldybės pozicija iš esmės sutampa su prokuratūros.“

Ukrainoje statomos šešios arenos

* 2015 metų Europos vyrų krepšinio čempionatui statomos šešios arenos – Kijeve, Dniepropetrovske, Odesoje, Lvove, Charkove ir Donecke.

* Visas arenas stato privačios įmonės – bendrovė „United Basketball Investments Ltd.“, Donecko ledo ritulio klubas „Donbas“ ir bendrovė VETEC GC.

* Šiaulių arenos antrininkės turėtų iškilti Lvove, Odesoje ir Dniepropetrovske.

* Charkove kyla Klaipėdos „Švyturio“ arenos prototipas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.