Darželinukų tėvai linkę atleisti valdžiai klaidas

Prasidėjus registracijai į vaikų darželius nuvilnijo nepasitenkinimo banga dėl nepatogumų, tačiau iš savivaldybės sklindantys atsiprašymo žodžiai suminkštino vilniečių širdis.

Nepavykus vaikų į darželį užregistruoti internetu, tėvai apgulė savivaldybę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nepavykus vaikų į darželį užregistruoti internetu, tėvai apgulė savivaldybę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Feb 1, 2014, 11:06 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:12 PM

Vilniečiai kantrūs. „Atleisti iš darbo“, „skirti nuobaudas“, – tokių kategoriškų pasiūlymų po nenusisekusios registracijos į vaikų darželius buvo mažuma.

Mat savivaldybė, neslėpusi, kad buvo klaidų, dėl jų atsiprašė ir laukė pasiūlymų, kaip jas ištaisyti.

Po atliktos apklausos, kurioje dalyvavo 126 vilniečiai, paaiškėjo, kad tik 7,9 procento mano, kad kaltininkus būtina atleisti iš darbo. 11,1 procento apklaustųjų tikino, kad užtektų piniginės nuobaudos, o 15,1 procento – papeikimo. 65,9 procento apklaustųjų pateikė švelnesnius pasiūlymus.

Laiške aiškino priežastis

Sausio 10-ąją prasidėjus registracijai į vaikų darželius savivaldybę užplūdo nepatenkintų tėvų minia. Nepavykus atžalų užregistruoti elektroniniu būdu jie skubėjo išsakyti priekaištų valdininkams.

Per dvi dienas buvo užregistruota 5611 vaikų. Tai beveik 80 proc. mažylių. Nors daugiau nei 96 proc. vilniečių vaikus registravo internetu, jie tokia tvarka nebuvo patenkinti. Registracija strigo, buvo klaidų.

Meras Artūras Zuokas tokioms šeimoms nusiuntė atsiprašymo laiškus, kuriuose buvo išvardytos ir priežastys, dėl kurių strigo vaikų registracija.

„Suprantama, kad tokie nesusipratimai nuvilia. Dėl didelio besiregistruojančių tėvelių skaičiaus kartais strigo sistema.

Savivaldybė tikrai daro viską, kad kuo daugiau sostinės vaikų patektų į darželius.

Per pastaruosius dvejus metus vietų trūkumas darželiuose sumažintas 3,4 tūkst., vien pernai sukurta 2500 naujų vietų, jau statome darželį Santariškėse, ieškome ir kitų būdų.

Deja, bet Vilniaus miestas finansuojamas prasčiausiai. Kone pusė sostinėje surenkamo gyventojų pajamų mokesčio išdalijama kitoms savivaldybėms, taigi garantuoti vaikams vietas darželiuose nėra paprasta“, – laiške rašė meras A.Zuokas.

Siūlė dalyvauti apklausoje

Meras laiške pripažino, kad klaidų nebuvo išvengta, ir pasiūlė tėvams apklausą, kuria buvo siekiama sužinoti vilniečių nuomonę, kaip ir kokiu balu jie vertina padarytas klaidas, taip pat apklausos rezultatuose gerai atsispindi, ar jau konkrečių tėvų problema išspręsta.

Apklausoje reikėjo atsakyti į klausimą, kokią pritaikyti nuobaudą atsakingiems darbuotojams, kokią nuobaudą skirti darbuotojams, kurie neužtikrino, kad registravimasis į darželius vyktų sklandžiai.

Nors savivaldybė tikėjosi, kad vilniečiai bus griežtesni, apklausos rezultatai parodė, kad vilniečiai į šias klaidas žiūri atlaidžiai, nes per labai trumpą laiką jų problemos buvo išspręstos.

Tvarka turi būti paprasta

Vilniečiai galėjo ne tik dalyvauti apklausoje, bet ir surašyti pastabas. Dauguma tai ir padarė.

Vieni apklaustieji siūlė keisti priėmimo į darželius tvarką. Ji turėtų būti labai paprasta – pagal vaiko gimimo datą.

Kiti tėvai apgailestavo, kad dėl darželių trūkumo jie priversti likti namuose prižiūrėti vaikų ir neturi galimybės grįžti į darbo rinką.

„Dėl techninių nesklandumų mums nepavyko užregistruoti vaiko tada, kai norėjome tai padaryti, todėl būtų logiška, kad mes turėtume pirmenybę prieš kitus, kurie nesusidūrė su klaidomis“, – pageidavo viena vilnietė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.