Diplomatų kėdės – ir pažinčių, ir politinių interesų raizginyje

Šiltos vietos šalies atstovybėse užsienyje – viena geidžiamiausių užuovėjų valdžios atstovams arba jų šalininkams. Nenuostabu, kad dėl tokių postų nuolat rungiamasi, dažniausiai – užkulisiuose, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2014-02-01 08:51, atnaujinta 2018-02-16 20:17

Nors antrąją prezidentės Dalios Grybauskaitės kadenciją daug kas laiko beveik garantuotą, tai kažkodėl nežavi kai kurių jos dabartinių patarėjų.

„Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, sparnus iš Prezidentūros kelia vienos svarbiausių prezidentės komandos grupių – Užsienio politikos, už kurią ir yra atsakinga šalies vadovė, – nariai. Jie taiko į Lietuvos atstovybes užsienyje.

Kita vertus, ambasadorių postų dalybos apauga įtarimais, kad jie dalijami Prezidentūrai ir jos rėmėjams konservatoriams artimiems žmonėms.

Be to, esą norima atlaisvinti tuos postus Užsienio reikalų ministerijoje (URM), į kuriuos dabartinė vadovybė nori susodinti savus žmones.

Patarėjams – šiltos vietos

Teigiama, kad URM yra ne tik gavusi prezidentės patarėjų iš Užsienio politikos grupės Mindaugo Žičkaus ir Gintaro Stonio prašymus grąžinti juos į diplomatinę tarnybą, bet ir juos apsvarsčiusi bei patenkinusi.

M.Žičkus esą turėtų vykti į Jungtines Amerikos Valstijas, o G.Stonys – į Jungtinę Karalystę. Abu eitų aukštas pareigas Lietuvos ambasadų administracijose.

URM ir Vyriausybės kanceliarijos koridoriuose kalbama, kad tokie prašymai, baigiantis prezidentės kadencijai, gali būti formaliai laikomi normaliu dalyku.

Tačiau kartu svarstoma, jog tai greičiausiai yra dar vienas liudijimas, kad šalies vadovės komandoje susiklosčiusi gana prasta atmosfera. Todėl patarėjai stengiasi ją palikti pasitaikius kiekvienai patogesnei progai.

Minėtų dviejų patarėjų pėdomis gali pasekti visa Užsienio politikos grupė, kurioje yra dar keturi nariai.

Tiesa, grupės vadovei Jovitai Pranevičiūtei-Neliupšienei rengiamas kur kas aukštesnis – ambasadorės ar ambasadorės pavaduotojos postas.

Tarp ambasadų, į kurias gali taikyti patarėja, – Lietuvos nuolatinė atstovybė Europos Sąjungoje. Jai dabar vadovauja D.Grybauskaitės remiamas Raimundas Karoblis.

Jis esą užsidirbo daug politinių taškų per Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai ir net gali būti rengiamas į Lietuvos deleguojamo eurokomisaro kėdę.

Nepamiršo V.Landsbergio damų

Politikos užkulisiuose kalbama, kad įvairiais interesais bei protekcijomis apaugo ir ambasadorių postų skirstymas.

Dabar vėl prasidėjo šių dalybų vajus, nes naujų savo vadovų jau seniai laukė nemažai Lietuvos ambasadų. URM, Vyriausybės ir Prezidentūros viršūnėse pagaliau suderintas kai kurias kandidatūras dabar turi laiminti Seimo Užsienio reikalų komitetas.

Po pastarojo parlamentarų posėdžio įžvelgta, kad kai kurios ambasados skiriamos uoliausiems D.Grybauskaitės rėmėjams konservatoriams, pirmiausia prezidentės svarbiausiu patarėju vadinamam Vytautui Landsbergiui artimiems žmonėms.

Tai esą įrodo, jog buvusi V.Landsbergio komandos narė jam būnant Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininku, dabartinė ambasadorė Prancūzijoje Jolanta Balčiūnienė paskirta ambasadore Italijoje. Iš vienos kėdės į kitą ji persės net negrįžusi į URM.

Kita V.Landsbergiui artima veikėja – buvusi jo, kaip Seimo pirmininko, atstovė spaudai Loreta Zakarevičienė, dabar esanti ambasadore Lenkijoje, gali būti paskirta ambasadore Austrijoje.

Po skandalo, kai ši šalis Lietuvai neišdavė Sausio 13-ąją sostinės Televizijos bokštą šturmavusių KGB smogikų vado Michailo Golovatovo, Lietuva jau porą metų nepaskiria savo ambasadoriaus Vienoje.

Kitas „jautrus“ postas, į kurį gali taikyti ne itin diplomatiškais pareiškimais Lenkijoje pagarsėjusi L.Zakarevičienė, – ambasadorės Izraelyje.

Kairiųjų mėginimai

Į ambasadų kėdžių dalybas mėgina įsitraukti ir socialdemokratai.

Pavyzdžiui, po vadinamojo diplomatų pokalbių skandalo atsilaisvinusį ambasadoriaus Azerbaidžane postą iš pradžių norėta patikėti įtakingos socialdemokratės Seimo narės Mildos Petrauskienės giminaičiui Antanui Petrauskui, kuris yra vadovavęs Tautinių mažumų ir išeivijos departamentui.

Po to ši kėdė buvo matuojama kitam kairiųjų stovyklos atstovui – buvusiam užsienio reikalų ministrui Antanui Valioniui.

Tačiau ir jo kandidatūra nebuvo palaiminta valdžios viršūnėse.

Tad dabar į minėtą ambasadą esą gali taikyti buvęs ilgametis krašto apsaugos viceministras, dabartinis Lietuvos konsulas Niujorke Valdemaras Sarapinas.

Vis daugiau bėglių

* Per D.Grybauskaitės kadenciją iki šiol Prezidentūrą dėl ne visai aiškių priežasčių jau paliko ne vienas prezidentės komandos narys.

* Pirmiausia tai padarė šalies vadovės patarėja vidaus politikos klausimais A.Nugaraitė ir atstovas spaudai L.Balsys.

* Po to iš prezidentės komandos tyliai pasitraukė ir patarėjas užsienio politikos klausimais D.Semaška – tapo ambasadoriumi Nyderlanduose.

* Nepateisinęs vilčių vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais J.Markevičius grįžo ten, iš kur ir atėjo, – į karinę kontržvalgybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?