Garsioji bėglė – ir pedofilijos kūrėja, ir žudynių užsakovė?

Kol Seimo narė Neringa Venckienė slapstosi JAV, jos brolio aukų giminaičiai teisme šiurpsta nuo liudytojų pasakojimų, kaip Drąsius Kedys rengėsi žudynėms, ir klausia: „Kada bus teisiami jų gyvenimą košmaru pavertusio nusikaltimo užsakovai?“

N.Venckienei, kuri dėjosi kovotoja su pedofilais, talkino sutuoktinis A.Venckus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Venckienei, kuri dėjosi kovotoja su pedofilais, talkino sutuoktinis A.Venckus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Feb 1, 2014, 8:26 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:17 PM

„Mes nebegyvename, mes egzistuojame. Ši šeima iš mūsų atėmė ne tik brolį, bet ir ramybę, net šventes, nes ir susėdę prie Kalėdų stalo tik verkiame“, – Vilniaus apygardos teisme, kuriame nagrinėjama D.Kedžio bendrininkų Raimondo Ivanausko ir Eglės Barauskaitės baudžiamoji byla, kalbėjo nušauto teisėjo Jono Furmanavičiaus seserys, rašo „Lietuvos rytas“.

D.Kedžio pagalbininkai teisiami, tačiau iki šiol oficialiai neįvardijami išgalvotos pedofilijos istorijos kūrėjai ir žmogžudysčių užsakovai.

J.Furmanavičiaus seserys, mįslingai mirusio Andriaus Ūso ir nužudytos Violetos Naruševičienės artimieji teigė, kad atsakymą į šį klausimą jau turi – tai N.Venckienė ir galbūt jos buvęs sutuoktinis advokatas Aidas Venckus.

Persekiojo apie metus

2009 metų spalio 5 dieną nužudytas Kauno apygardos teismo teisėjas J.Furmanavičius nemėgdavo pasakoti apie savo asmeninį gyvenimą, o ypač apie darbą.

Tačiau šis teisininkas prasitardavo, kad teisme jam ramybės neduoda N.Venckienė, o po darbo persekioja jos brolis D.Kedys.

Apie tai jis yra kalbėjęs ir seserims, ir bendradarbiams, ir savo draugei Astai Ramanauskaitei.

Kaip matyti iš liudytojų parodymų, teisėją imta persekioti likus maždaug metams iki išgalvoto pedofilijos skandalo.

Kalbėdamas su savo artimaisiais J.Furmanavičius pasiguosdavo, kad darbe yra viena bendradarbė, kuri neduoda jam ramybės – seka, skundžia teismo pirmininkui.

Bandė naudotis žurnalistais

2009 metų vasarą persekiojimas tapo dar intensyvesnis, o netrukus J.Furmanavičius buvo įvardytas kaip tariamo pedofilų klano narys.

Skleidžiant šmeižtą apie teisėją buvo pasitelkti žurnalistai.

Tuo metu „Lietuvos ryto“ priedui „Laikinoji sostinė“ vadovavo buvęs N.Venckienės mokytojas Edmundas Mališauskas.

Pas jį pirmą ir nuskubėjo N.Venckienė su savo vyru.

Aprašyti Garliavoje bręstantį skandalą buvo pavesta žurnalistui Artūrui Jančiui.

Kaip teisme teigė šis žurnalistas, J.Furmanavičiaus pavardę jis išgirdo iš Venckų, pats D.Kedys tuo metu net nenorėjo bendrauti su žurnalistu.

Jam paskambinus, atšovė, kad vyksta ikiteisminis tyrimas, tad prokurorai viską išsiaiškins.

Po kurio laiko D.Kedys kažkodėl pakeitė savo nuomonę. Į redakciją jis atvyko lydimas A.Venckaus.

D.Kedys teigė, kad J.Furmanavičius su A.Ūsu prievartauja jo dukterį analiniu būdu, kad teisėjas dalyvauja pedofilų orgijose.

Kartą į susitikimą D.Kedys atsivedė ir savo mažametę dukterį. Nors buvo sutarta, kad mergaitės akivaizdoje nebus jokių kalbų apie pedofilus, D.Kedys žodžio nesilaikė, liepė mergaitei apie juos pasakoti.

Pirmame savo straipsnyje A.Jančys nepaminėjo nei J.Furmanavičiaus pavardės, nei jo inicialų, bet N.Venckienei to užteko – ji surašė skundą, kurį D.Kedys nunešė tyrėjams: „Štai pedofilas, spauda rašo, tirkite.“

Teisėjus išvadino pedofilais

Kol tyrėjai suko galvą, ką daryti su D.Kedžio pareiškimu, „Laikinojoje sostinėje“ pasirodė antras straipsnis, kuriame buvo paminėta, kad į pedofilijos skandalą gali būti įsivėlęs ne tik Laimutei Stankūnaitei bylinėtis dėl dukters padėjęs A.Ūsas, bet ir Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas.

Šis straipsnis privertė sunerimti ir J.Furmanavičių.

Paskambinęs savo seseriai Birutei Čeplaitienei J.Furmanavičius pakvietė ją į kavinę, o ten ant stalo numetė laikraštį: „Skaityk, kas rašoma.“

Jame D.Kedys ir jo giminaičiai pasakojo apie Lietuvoje egzistuojantį galingą pedofilų klaną, prievartaujamą mažą mergaitę, ją pardavinėjančią motiną ir teisėją Joną.

„Sakau, gal čia ne apie tave, juk pavardė neparašyta. Nėra kito Jono teisme, atsakė man brolis“, – prisiminė B.Čeplaitienė.

Kai moteris pradėjo aiškinti, kad taip negali būti, kad čia šmeižtas, kurio užsakovus reikia surasti, brolis jai atsakė: „Aš garantuoju, kad viską daro N.Venckienė ir jos vyras A.Venckus.“

Tada J.Furmanavičius papasakojo, kad N.Venckienė jau kurį laiką elgiasi keistai: niekada nesisveikina, darbo reikalais užsukusi į kabinetą išeidama iš jo trenkia durimis, stengiasi klausytis jo pokalbių, o kartą per teismo darbuotojų vakarėlį sukėlė tikrą skandalą – visus išvadino pedofilais.

„Mano nuomone, ji yra nesveiko proto“, – teisme sakė B.Čeplaitienė.

Kodėl supyko ant kolegos?

Kodėl J.Furmanavičius pateko į N.Venckienės ir jos šeimos nemalonę, nužudyto teisėjo seserys atsakymo neranda iki šiol.

Kartu su N.Venckiene ir J.Furmanavičiumi dirbę teisėjai neatmeta, kad tai galėjo būti ir atstumtos moters kerštas, ir piniginiai reikalai, o gal ir viena, ir kita.

Tvirtinama, kad atėjusi dirbti į Kauno apygardos teismą N.Venckienė iškart pradėjo rodyti simpatiją J.Furmanavičiui, bet šis į jos jausmus neatsakė.

Teisėjo sesuo Sigita Uogintienė mano, kad žmogžudyste pasibaigusio persekiojimo priežastys susijusios su piniginiais reikalais.

Esą vieno teisiamųjų motina jai vėliau pasakė, kad iš nusikalstamo pasaulio atstovų N.Venckienė buvo gavusi užduotis paveikti kai kuriuos teisėjus, tarp jų ir teismo pirmininką Albertą Milinį, dėl sprendimų baudžiamosiose bylose.

Kai J.Furmanavičius atsisakė paklusti, buvo liepta jį sugniuždyti morališkai, o po to – pašalinti.

Tokias išvadas S.Uogintienė padarė po savo susitikimo su N.Venckiene ir pokalbio su buvusiu Kauno apygardos teismo pirmininku A.Miliniu.

Kartą užsukusi pas brolį į darbą S.Uogintienė tapo keistos situacijos liudininke. Į J.Furmanavičiaus kabinetą su pluoštu bylų įlėkusi N.Venckienė nutrenkė jas ant minkštasuolio.

„Ką civilinių bylų teisėja galėjo atnešti Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui?“ – iki šiol stebisi S.Uogintienė.

Keisti jai pasirodė ir A.Milinio po brolio laidotuvių pasakyti žodžiai, kad į jo kabinetą atėjusi N.Venckienė reikalavo vykdyti jos nurodymus ir pagrasino, kad jei nebus taip, kaip nori ji, jie į pedofilijos skandalą įtrauks ne tiktai A.Ūsą, bet ir J.Furmanavičių.

Krinta Daktarų gaujos šešėlis

Tai, kad Venckų šeima galėjo būti susijusi su Kauno nusikalstamomis organizuotomis grupuotėmis, yra sakiusi ir 2010 metų gruodį nužudyto Vaido Milinio motina, buvusio N.Venckienės viršininko A.Milinio žmona Marija Milinienė.

Kauno apygardos teisme pradėjus nagrinėti Henriko Daktaro sūnaus Enriko Daktaro baudžiamąją bylą, jos vyras susikvietė į kabinetą kolegas ir pasakė, jog yra žinių, kad bus bandoma papirkti teisėjus, kad šie nepasodintų E.Daktaro už grotų.

Bylą kaip tik nagrinėjo J.Furmanavičius. Jis E.Daktarą nuteisė realia laisvės atėmimo bausme.

M.Milinienė svarstė, kad ši ir kitos su Daktarų grupuote susijusios bylos galėjo turėti įtakos vėliau prasidėjusiam Garliavos košmarui, į kurį buvo įtraukti ne tik J.Furmanavičius, bet ir jos vyras bei sūnus.

Patys Venckai visada neigė savo sąsajas su Daktarų gauja, tačiau nesikratė H.Daktaro žmonos Ramutės Daktarienės ir jo motinos Jadvygos Daktarienės draugijos, kai šios moterys dalyvaudavo „violetiniuose“ mitinguose ir stoviniuodavo prie Kedžių ir Venckų namų tvoros.

R.Daktarienė Klonio gatvės kovotojams vežiojo maistą ir, kaip pati teigė, asmeniškai kalbėjo su N.Venckiene.

Dabar teisiamųjų suole sėdintis ir aklą ligonį vadinantis R.Ivanauskas Kaune taip pat mėgdavo girtis esąs Daktarų grupuotės narys ir didžiavosi pažintimis su Rusijos Solncevo nusikalstama grupuote.

Liudytojas Mindaugas Žalimas teigia, kad šios gaujos vadai buvo atvykę net į R.Ivanausko tėvo laidotuves.

Teisininkai ir banditai

Kad ir kaip N.Venckienė neigtų savo ir brolio sąsajas su Kauno nusikalstamo pasaulio veikėjais, jos yra akivaizdžios.

D.Kedys buvo geras Elvio Bendoraičio draugas, o gal ir jo Garliavoje atidaryto nepilnamečių prostitučių viešnamio bendraturtis.

Sulaikius E.Bendoraitį, jį ėmė ginti A.Venckus.

D.Kedys taip pat draugavo su Garliavoje siautėjusios Pifų grupuotės lyderiu Rinaldu Janušaičiu. Laimutė Kedienė yra prisipažinusi, kad šis vyras buvo dažnas svečias jo sūnaus namuose.

Pifo grupuotei priklausė ir kitas D.Kedžio draugas Donatas Zapolskis, pravarde Dončė. Ištekėjusi jo sesuo tapo Rasa Kairiene, kuri dirbdama Panemunės policijos komisariate tyrėja kartu su savo viršininku Egidijumi Kuckailiu išdavė D.Kedžiui melagingą pažymą apie esą Stankūnų bute tvirkinamą mergaitę.

Pasinaudodamas šia pažyma D.Kedys atėmė dukterį iš L.Stankūnaitės ir uždaręs mergaitę namuose pradėjo jos „dresavimą“ ir savo garsiojo pedofilinio filmuko kūrimą.

Aktyvi „violetinės revoliucijos“ dalyvė, N.Venckienės pusseserė Auksė Markauskaitė-Ibenskienė buvo boksininko Gintauto Bakanausko, pravarde Bakanas, sugyventinė.

Su Saturno Dubininko, pravarde Satas, grupuote sietas G.Bakanauskas buvo nušautas 1997 metų spalio pabaigoje Kaune, Partizanų gatvėje, vos tik išėjęs iš A.Markauskaitės-Ibenskienės namų.

Reikalų su nusikaltėliais turėjo ir N.Venckienės pusbrolis Vismantas Markauskas. Už turto prievartavimą teistas V.Markauskas anksčiau bendravo su Sauliumi Velečka, pravarde Agurkas, bei jo gaujos nariais.

Kauno vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai vienu metu V.Markauskui net oficialiai draudė susitikinėti ir bendrauti su Agurku.

S.Velečką gerai pažinojo ir pats D.Kedys. Jie kartu užsiiminėjo nešvariais darbeliais, o vėliau susipyko dėl pinigų ir susimušė degalinėje Klaipėdoje.

Dėl to Agurkas buvo įtrauktas į žmonių, kuriuos planavo nužudyti D.Kedys, sąrašą.

Draugai iš policijos

R.Kairienė ir E.Kuckailis nėra vieninteliai policijos pareigūnai, įtraukti į šią nešvarią istoriją.

2009 metų rugsėjo 21 dieną yra įrašytas D.Kedžio ir A.Venckaus pokalbis, kuriame jie kalbasi apie iš policijos duomenų bazės gautus duomenis. Sesers vyrui paskambinęs D.Kedys šį iškoneveikė, kad jo atneštas kompaktinis diskas su nuotrauka neatsidaro, A.Venckus pažadėjo, kad viskas bus sutvarkyta.

Neįvardijama, kokio žmogaus nuotraukos negalėjo pamatyti D.Kedys, bet manoma, kad kalbama apie vėliau nužudytą ir trečiuoju pedofilu Aidu išvadintą V.Milinį.

Kaip „Lietuvos rytui“ sakė V.Milinio žūties aplinkybes tiriantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Vytautas Gataveckas, yra nustatyta, kad 2009 metais policijos duomenų bazėje tikrai buvo tikrinama su Milinių šeima susijusi informacija.

Per šį patikrinimą buvo neteisėtai padaryta V.Milinio nuotraukos kopija.

Pagal prisijungimo prie duomenų bazės slaptažodžius buvo nustatyta, koks pareigūnas nukopijavo V.Milinio nuotrauką, tačiau jo pavardės prokuroras kol kas neatskleidžia.

Vėliau, dar V.Miliniui esant gyvam, N.Venckienės namuose iš vaikino nuotraukos buvo nupieštas tariamo pedofilo fotorobotas, pradėta kurti istorija, kad mergaitė neištaria raidės V, todėl pedofilas Aidas gali būti Vaidas, o po V.Milinio nužudymo N.Venckienės šalininkai visa gerkle pradėjo rėkti: „Pedofilas rastas, tai V.Milinis.“

V.Milinio nužudymo byloje kol kas niekam įtarimai nepareikšti, tačiau, pasak V.Gatavecko, vyksta aktyvūs tyrimo veiksmai, kurių visuomenei kol kas žinoti nereikia.

Ką slepia V.Račkauskas?

Iki galo neaiškus buvusio Policijos generalinio komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko vaidmuo šioje istorijoje.

Liudytojai tvirtina Venckų namuose matę nuotrauką, kurioje V.Račkauskas įsiamžinęs kartu su A.Venckaus medžiotojų būreliu, bet pats V.Račkauskas teisme aiškino, kad iki žmogžudysčių jis nežinojo nei Venckų, nei Kedžių pavardės.

Sunku tuo patikėti, nes V.Račkauskas buvo atsakingas už kriminalinės policijos darbą, iki žmogžudysčių buvo pradėtas ne vienas tyrimas, apie Garliavoje bręstantį pedofilijos skandalą rašė spauda, rodė televizija.

V.Račkauskas dabar yra teisiamas už piktnaudžiavimą tarnybinėmis pareigomis. Jis savo kaltę neigia, nors iš kito teisiamojo Tomo Ulpio slapta įrašytų pokalbių aišku, kad V.Račkauskas buvo tas asmuo, kuris liepė savo pavaldiniams neprasitarti apie M.Žalimo vizitą Policijos departamente ir jo suteiktą informaciją.

Buvo sudarę sąrašą

Teismo iki šiol nepasiekė ir dar viena su Miliniais susijusi byla – dėl V.Milinio šmeižto ir jo šeimos persekiojimo.

Per 3 metus tyrėjai atskleidė daugybę asmenų, kurie šmeižė nužudytą jaunuolį, kurie sekė Milinius, kurie organizavo šmeižto kampaniją dar V.Miliniui esant gyvam.

Byloje apklausta daugybė liudytojų, ketinama pareikšti kaltinimus nemažai asmenų. Kadangi byla labai didelės apimties, dabar kaip tik ji išskiriama į atskiras bylas.

Išsiaiškinta, kad V.Milinis pedofilu buvo pradėtas vadinti ne kur kitur, o Klonio gatvėje.

Nors po V.Milinio mirties N.Venckienė aiškino, kad neįsivaizdavo, jog A.Milinis turi suaugusį sūnų, esą ji manė, kad nužudytas buvo jos sūnaus amžiaus berniukas, nustatyta, kad tai melas – dar 2010 metų vasarą prie jos tvoros budėjusiems „kovotojams“ buvo duotas tariamų pedofilų sąrašas ir liepta juos sekti.

Šiame sąraše buvo ir Milinių pavardės.

Sąrašą savo ranka surašė N.Venckienės teta Audronė Skučienė, o jį rašant dirigavo pati N.Venckienė.

Gudri ir klastinga

„Lietuvos ryto“ kalbinti teisėsaugininkai prisipažįsta, kad šiuo atveju susidurta su itin galingu klanu.

Vienoje pusėje teisininkai su savo pažintimis, kitoje – organizuotas nusikalstamas pasaulis su savo pretenzijomis ir pageidavimu juos išsukti nuo bausmės.

N.Venckienę pareigūnai apibūdina kaip itin protingą ir klastingą moterį, puikiai sugebančią manipuliuoti žmonėmis ir numatančią kelis žingsnius į priekį.

Ji yra itin atsargi, retai kalba tiesiai, nuolat pabrėžia: „Man pasakojo mergaitė, man žmonės sakė, spauda rašė.“

Nors kaip matyti iš bylos duomenų, visų kalbų iniciatorė buvo ji pati – N.Venckienė dalyvavo D.Kedžiui filmuojant dukterį, pati žurnalistams skleidė gandus apie J.Furmanavičių ir V.Milinį.

Nuo J.Furmanavičiaus ir V.Naruševičienės nužudymo N.Venckienė yra pateikusi daugybę sąmokslo teorijų, ne kartą keitė savo versijas, pavyzdžiui, apie tūkstančius kartų trijų pedofilų prievartautą dukterėčią.

Iš pradžių aiškinusi, kad ji tuo yra įsitikinusi 100 procentų, tik paklausta, kodėl nenuvedė mergaitės pas ginekologą, atsakė: „O ką ginekologas pasakys, juk ją tik laižė.“

Slėpėsi po neliečiamybe

N.Venckienė yra apklausta ne viename ikiteisminiame tyrime, bet tik kaip liudytoja. Pareikšti įtarimų nebuvo galima dėl jos teisinio statuso.

Būdama Kauno apygardos teismo teisėja slėpėsi po neliečiamybe, po to ją įgijo dar du kartus – tapusi kandidate rinkimuose į Seimą ir tapusi Seimo nare.

Tuo metu, kai N.Venckienė neturėjo teisinės neliečiamybės, dangstėsi nedarbingumo pažymėjimu.

Nepaisant šio katės ir pelės žaidimo, N.Venckienei buvo pareikšti įtarimai pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius.

N.Venckienė iš Lietuvos dingo praėjusių metų balandžio 8 dieną, prieš balsavimą dėl jos teisinės neliečiamybės panaikinimo Seime.

Važinėja baltu visureigiu

Seimo narė su sūnumi išvyko į Berlyną, iš kurio išskrido į Čikagą.

Nors yra paskelbta bėglės paieška, prokurorai neprašo jos suimti. Jie kol kas nori tik vieno – įteikti šaukimą į apklausą Šiauliuose.

Kol prokurorai nesiima jokių veiksmų dėl bėglės sugrąžinimo į Lietuvą ir tik užsimena laukiantys, kol JAV pačios deportuos nelegalę, N.Venckienė ramiai sau vaikšto Čikagoje – buvo nufotografuota gatvėje su sūnumi, vėliau viena apsipirkinėjanti parduotuvėje: papilnėjusi, atsiauginusi plaukus, tačiau su tais pačiais drabužiais, kuriais vilkėdama išvyko iš Lietuvos.

Čikagoje gyvenančios J.Furmanavičiaus sesers Nijolės Vilimienės draugė ją matė vairuojančią baltos spalvos „Jeep“ markės automobilį.

„Mes čia kenčiame, verkiame, o ji lyg niekur nieko važinėjasi Čikagoje ir, matyt, yra laiminga. Bet tikiu, kad jai už viską anksčiau ar vėliau bus atlyginta su kaupu“, – „Lietuvos rytui“ sakė iš pradžių pedofilu išvadinto, o vėliau nužudyto teisėjo J.Furmanavičiaus sesuo Vilija Variakojienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.