Mormonų dovanos glumina Lietuvos politikus

Dauguma Seimo ir savivaldybių tarybų narių iš Amerikos gavo po dovaną, su kuria ne visi žino, kaip pasielgti. Kiekvienam politikui asmeniškai siųstoje dėžutėje gulėjo anglų kalba išleista didelė religinio turinio knyga.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Feb 1, 2014, 5:26 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:56 PM

Panevėžio regiono savivaldybių kanceliarijų darbuotojus nustebino neseniai gautas siuntinys. Dėžėse buvo supakuotos ir kiekvienam savivaldybės tarybos nariui adresuotos knygos.

Ant didelės beveik 1000 puslapių knygos viršelio aukso raidėmis užrašyta: Jesus Christ „Message to All Nations“, Second Edition (Jėzus Kristus „Žinia visoms tautoms“, antrasis leidimas).

Iš jos turinio galima suprasti, kad tai religinis Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios, dar žinomos Mormonų bažnyčios vardu, leidinys. Viena knyga įvertinta 25 doleriais.

Kiek kainavo siuntimas iš JAV Kolorado miesto į Lietuvą, žino tik patys siuntėjai.

Tačiau visa religinio turinio knygų, skirtų Lietuvos politikams, siunta galėjo atsieiti nemenkus pinigus.

Kai kuriose savivaldybėse baiminamasi, kad įkandin knygų siuntos neatkeliautų ir solidi sąskaita.

Vertina skirtingai

„Gavę siuntą ėmėme svarstyti, kaip pasielgti. Knygos adresuotos ne savivaldybei, o kiekvienam tarybos nariui.

Politikai yra brandžios asmenybės ir patys nuspręs, kaip elgtis – imti ar neimti tas knygas.

Prisipažinsiu, kad man pačiai pirmiausia šovė eretiška mintis atiduoti tas knygas į makulatūrą. Tokia literatūra neturėtų būti platinama tokiu būdu“, – sakė Biržų rajono merė Irena Varzienė.

Ji pridūrė, kad savivaldybė ketina užblokuoti religinių knygų siuntėjo iš JAV adresą.

Biržų rajono savivaldybės tarybos narys, Liberalų sąjūdžio atstovas Kęstutis Slavinskas apsidžiaugė gauta dovana: „Aš po truputį skaitau tą knygą, taip tobulinu savo anglų kalbos žinias. Kartais leidinį nusinešu net į komiteto posėdžius.

Jei koks nors kolega politikas mane labai suerzina, uždedu ranką ant tos knygos ir nusiraminu. Duok Dieve, kad visi mano amžiaus politikai rankas dėtų ant Biblijos.

Bet ne, daugelis jas mėgsta dėti ant svetimų pinigų arba ant svetimų moterų.“

Regi rinkodaros principus

Panevėžio rajono savivaldybės tarybos narys, taip pat liberalas Jonas Katinas pasakojo, kad tos pačios religinės bendruomenės – mormonų laiškai politikams siuntinėjami jau daugiau nei metus.

Politikas piktinosi, kad šie laiškai per posėdžius būdavo iškilmingai įteikiami kiekvienam tarybos nariui.

Tiesa, daugelis politikų taip ir nesužinodavo, koks tų laiškų turinys, nes daugelis nemoka anglų kalbos.

Kita Panevėžio rajono politikė konservatorė Violeta Grigienė sakė esanti nustebinta, kad svetimas tikėjimas žmonėms brukamas kaip kokia prekė, remiantis rinkodaros taisyklėmis.

Jos nuomone, kiekvienas žmogus gali pats nuspręsti, priimti ar nepriimti jam siūlomus dalykus: „Liūdna, kad tiek pinigų išleidžiama beprasmiškai veiklai. Geriau tos sumos būtų skirtos kokiai nors Lietuvos bažnyčiai suremontuoti arba šildyti.“

Masiškai atsikrato dovanų

Panevėžio rajono savivaldybės Kanceliarijos skyriaus vedėja Aldona Melėnienė sakė, kad savivaldybę pasiekusios knygų siuntos politikai negaus. Visos knygos grąžintos paštui, kad jas persiųstų atgal siuntėjams.

„Politikai tik iš pradžių domėjosi jiems siunčiamais laiškais iš Amerikos. Paskui jų net nebeimdavo. Todėl nuspręsta ir knygas grąžinti“, – sakė A.Melėnienė.

Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas patvirtino, kad ir jų savivaldybę pasiekė religinių knygų siunta: „Man keista: koks tikslas siųsti tokią literatūrą anglų kalba į lietuviakalbių kraštą? Pas mus nė vienas tarybos narys nemoka anglų kalbos. Kiek pavyko išsiaiškinti, visa siunta buvo išvežta į antrinių žaliavų supirkimo punktą.“

Toks pat likimas ištiko ir Vilniaus miesto savivaldybę pasiekusią mormonų religinės literatūros siuntą. Knygos buvo atiduotos makulatūros supirkėjams.

Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamento Priėmimo skyriaus vedėja Birutė Baltrušaitytė informavo, kad gavo 85-iems Seimo nariams adresuotus leidinius iš JAV. Ką daryti su gautu siuntiniu, spręs patys knygas gavę parlamentarai.

Knygas siunčia atskilėliai?

Denisas Grinevičius

Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios Lietuvoje vadovas

„Mes nieko politikams nesiuntėme – nei iš Lietuvos, nei iš Amerikos. Tačiau jaučiu, kad tas knygas galėjo siųsti nuo mūsų bažnyčios atskilusi religinė bendruomenė, įsikūrusi, atrodo, Kolorade.

Jie tai daro jau ne pirmąkart. Pamenu, kažką panašaus jie siuntė ir pernai. Mes tikime Dievą taip, kaip mums leidžia sąžinė. Kiti tegul tiki pagal savo sąžinę.

Lietuvoje šiuo metu yra apie tūkstantį mūsų religinei bendruomenei priklausančių narių.“

Misija – susigrąžinti prarastas tiesas

* Mormonai – JAV XIX amžiuje krikščionybės pagrindu sukurto religinio judėjimo Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios išpažinėjai.

* Mormonizmo religija kai kurių religijotyrininkų vertinama kaip sekta, naujasis religinis judėjimas arba specifinė amerikietiška subkultūra.

* Mormonai tiki, jog Dievas Tėvas ir Jėzus Kristus pasirodė Josephui Smithui ir pasakė, kad jis bus pranašas. Jo misija – sugrąžinti tiesas, kurias krikščionybė prarado po apaštalų mirties.

* Šiuo metu pasaulyje yra 12,5 milijono Mormonų bažnyčios narių. Jie gyvena 160 šalių. Bažnyčios būstinė yra JAV, Jutoje, Solt Leik Sityje. Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčia daugpatystę pasmerkė dar 1890 metais.

* Tačiau egzistuoja ir mormonai fundamentalistai, kurių pažiūros leidžia kurti vieno vyro ir kelių moterų šeimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.