Šančiuose laukiama tragedijos

Žemuosiuose Šančiuose daugybę metų stūkso pavojingas statinys – apgriautas ūkinis pastatas, kurio masyvi gelžbetonio perdanga yra tiesiog pakibusi ore. Nuo griūties ją saugo tik stebuklas ir keturi ant plytų pagrindo pastatyti mediniai basliai.

„Stebuklas, kad tą plokštę laikančių pagalių iki šiol niekas nenuspyrė“, - piktinosi I.Andriukaitienė. Kilus gaisrui čia nepravažiuotų ir ugniagesių automobiliai.<br>P.Mantauto nuotr.
„Stebuklas, kad tą plokštę laikančių pagalių iki šiol niekas nenuspyrė“, - piktinosi I.Andriukaitienė. Kilus gaisrui čia nepravažiuotų ir ugniagesių automobiliai.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 1, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:22 PM

Net ir Kauno centre galima išvysti apleistų, bet kada griūti galinčių pastatų, tačiau vaizdas Kranto 7-ojoje gatvėje pranoksta baisiausią košmarą.

„Vaikai pro šią vietą kasdien į mokyklą vaikšto. Baisu, kad vieną dieną neįvyktų tragedija“, – atvykti į Kranto 7-ąją gatvę kvietė Šančių gyventojas.

Šalia apgriauto sandėliuko ir pagaliais paremtos gelžbetonio perdangos – žiemą pavojingai slidi nuokalnė.

Galima tik spėlioti, kaip vietos gyventojams pavyksta išvengti nelaimės, mat automobiliui slystelėjus ir kliudžius vieną baslių, ant jo neabejotinai užgriūtų visas statinys.

Kaimynai – pasibaisėję

Ko gero, vienas klaidžiausių Kauno rajonų – Žemieji Šančiai – stebina savo įvairove. Čia esama ir prabangių namų, ir sovietinės statybos daugiabučių, tačiau daugiausia žmonių gyvena paprastuose medinukuose. Jų esama pačių įvairiausių – visiškai atnaujintų, pusėtinai sutvarkytų ir pasibaisėtinai apleistų.

Vaizdas ties Kranto 7-osios gatvės 17-uoju numeriu pažymėtu namu išskirtinis – atsikišusi į kelio išsišakojimą it atauga styro masyvi gelžbetonio perdanga. Nors ir paremta keliais basliais, ji palinkusi, gali kiekvieną akimirką griūti.

„Kai prieš kelerius metus čia atsikėlėme gyventi, ta pagaliais paremta plokštė jau styrojo. Čia bet kurią akimirką gali įvykti baisi nelaimė. Juk šiuo keliuku vaikšto žmonės, važiuoja mašinos.

Stebuklas, kad tą plokštę laikančių pagalių iki šiol niekas nenuspyrė“, – „Laikinajai sostinei“ piktinosi šalia gyvenanti kaunietė.

Dar keli šios gatvės gyventojai taip pat sutartinai tikino: gyvena laukdami kraupios nelaimės. Esą užtektų paspirti atramas, ir statinys užkristų ant tai padariusio žmogaus.

Nugriovė tik statinio sienas

Vietos gyventojai pasakojo, kad kadaise čia stovėjęs sandėliukas buvo nugriautas, nes buvo pastatytas savavališkai – esą dalis pastato stovėjo valstybinėje žemėje, buvo įsiterpusi į keliuką.

„Gyventojai surinko parašus, ir sandėliuko neliko. Ekskavatorius kaušu išgriovė plytų sienas, o stogelį paliko, matyt, gelžbetonio plokštės neįveikė.

Taip paremta pagaliais ji kybo jau daugiau nei penkiolika metų“, – pasakojo pusamžė kaunietė.

Esą vėliau nugriautą priestatą savo valdos pakraštyje surentęs žmogus mirė, o čia apsigyvenęs jo sūnus neskuba tvarkytis.

Šalia pavojingo pastato gyvenantys senyvo amžiaus žmonės pyktis su kaimynu esą nenori, nors ir baiminasi dėl galimos nelaimės.

Ugniagesiai – nepravažiuotų

Toje pačioje Kranto 7-ojoje gatvėje gyvenanti Ingrida Andriukaitienė buvo atviresnė. Jos nuomone, kabantis, basliais paremtas stogas gali ne tik bet kada nugarmėti, užmušti čia parūkyti mėgstančius paauglius, bet ir trukdo pravažiuoti krovininiam transportui.

Priežastis paprasta – perdanga pavojingai išsikišusi į posūkį, už kurio gyvena kelios šeimos.

„Kai reikia atsivežti malkų, tenka samdyti žemesnį automobilį. Sunkvežimis čia vargu ar pravažiuos. Neseniai mačiau, kaip mikroautobusas stogu kliudė tą nelemtą perdangą.

Tačiau buvo apgadintas tik automobilis“, – sakė I.Andriukaitienė.

Moteris tikino, kad nors visi kaimynai kenčia dėl ne iki galo nuo žemės nušluoto savavališko statinio, tačiau į valdžios atstovus niekas nesikreipia.

Kai tenka samdyti krovininį transportą, vairuotojai prieš tai pamatuoja, ar pavyks įsukti nekliudžius styrančios gelžbetonio konstrukcijos, ir tik tada ryžtasi važiuoti.

„Baisiausia tai, jog kilus gaisrui čia nepravažiuotų ir ugniagesių automobiliai. Kaip tuomet tektų gesinti mūsų namus? Liktume atkirsti, niekas mums negalėtų padėti“, – baiminosi I.Andriukaitienė.

Seniūnas nieko nežinojo

„Laikinajai sostinei“ pradėjus aiškintis, kas atsakingas už tai, kad šalia gatvės stovi pavojinga griuvena, ja susidomėjo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojai.

„Akivaizdu, kad statinys avarinės būklės, nereikia net jokių ekspertizių. Matyti, jog pastatas naudojamas, o už tokių objektų priežiūrą atsakinga savivaldybės administracija“, – sakė inspekcijos darbuotojai.

Tačiau Šančių seniūnas Ričardas Rusteika ne iš karto patikėjo, kad jo valdose yra toks statinys.

Nusiuntus nuotraukas, valdininkas pasibaisėjo. Pasirodo, apie pavojingai pakibusią perdangą, kuri styro mažiausiai 15 metų, vietos gyventojai iki šiol seniūnijai nebuvo pranešę.

„Po jūsų pranešimo seniūnijos darbuotojai ten apsilankė, kalbėjo su žmonėmis. Visi nepatenkinti, tačiau į mus kažkodėl nesikreipė. Aišku, negali taip būti, kad dėl kažkieno apsileidimo aplinkiniai gyventojai gyventų šalia pavojaus šaltinio. Juk čia ir vaikai laksto, ir krovininiai automobiliai pravažiuoti negali“, – stebėjosi R.Rusteika.

Šančių seniūnas pažadėjo, jog „statinio“ savininkas bus iškviestas į seniūniją.

„Iš pradžių mėginsime tartis gražiuoju, prašysime, kad savininkas nugriautų tą perdangą. Jeigu nepavyks susitarti, teks imtis griežtesnių priemonių“, – sakė R.Rusteika.

Aukų išvengta tik per stebuklą

2011 metų sausį tirpstančio sniego svorio neatlaikė Aleksoto rajone, Veiverių gatvėje, 62-uoju numeriu pažymėtas apleistas pastatas.

Laimei, namo stogas ir viena sienų griuvo ne dieną, bet naktį. Nelaimės metu žmonės nenukentėjo, buvo apgadinti tik keli šalia stovėję automobiliai.

Šalia esančiuose namuose gyvenantys žmonės pasakojo, kad šios nelaimės reikėjo laukti – senas, nežinia kam priklausantis namas ilgą laiką stūksojo apleistas, metams bėgant jis vis labiau iro.

Kauniečiai minėjo ne kartą pranešę įvairioms tarnyboms apie grėsmingą padėtį, tačiau dėmesio sulaukę tik po to, kai namas vaiduoklis beveik sugriuvo.

Sugriuvus namo daliai pavojus buvo kilęs šalia stūksančiam 60-uoju numeriu pažymėtam medinukui, kuriame gyveno dvi kauniečių šeimos. Bet kurią akimirką ant jo galėjo nugriūti aptrupėjusi bei atramą praradusi šalia stūksojusio namo vaiduoklio siena.

Nelaimės vietoje apsilankę Kauno savivaldybės atstovai nutarė pavojų keliančią sieną nugriauti. Kol buvo atliekami pavojingi darbai, teko evakuoti 60-ojo namo gyventojus.

Susidurta su dar viena problema – pusiau sugriuvęs namas vaiduoklis priklausė sostinėje gyvenančiai garbaus amžiaus moteriai. Atgavusi turtą ji nepajėgė sutvarkyti pasibaisėtinos būklės namo, neturėjo lėšų ir jį nugriauti. Galiausiai pavyko surasti bendrovę, sutikusią darbus atlikti mainais už senas namo plytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.