Į Vilnių atvyko kankintas Ukrainos aktyvistas D.Bulatovas

Sekmadienio naktį į Lietuvą atskrido sužeistas Ukrainos opozicijos aktyvistas vienas Automaidano lyderių Dmitrijus Bulatovas. Lėktuvas iš Rygos nusileido 23 val. 40 minučių. Ukrainiečio jau laukė pasiruošę Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai. Greitosios pagalbos automobilis sustojo prie pat Tarptautinio Vilniaus oro uosto išėjimo. Vienas garsiausių Ukrainos opozicijos aktyvistų dar Rygoje pareiškė, kad su žurnalistais nekalbės. Jis patraukė tiesiai į medikų automobilį, kur vyko apžiūra. 

Daugiau nuotraukų (1)

Vidmantas Balkūnas

Feb 2, 2014, 11:58 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:23 PM

Vilniaus oro uoste ukrainiečio laukė ir palaikančių žmonių grupelė su Lietuvos bei Ukrainos vėliavomis, o taip pat tarptautinė ir Ukrainos žiniasklaida. 

35 metų D.Bulatovas tvirtina, kad jį sausio 22 dieną per susirėmimus Kijeve pagrobė nežinomi užpuolikai, kurie kalbėjo su rusišku akcentu, jį kankino pjaustydami veidą, sužalodami ausį ir delnus perkalę vinimis.

Turėjo priimti Vokietija

Anksčiau Vokietija buvo paskelbusi, kad yra pasirengusi priimti gydyti sužeistą Ukrainos opozicijos aktyvistą. D.Bulatovas buvo dingęs nuo sausio 23 dienos. Smarkiai sumuštas jis rastas ketvirtadienį netoli Kijevo. Aktyvistas sakė, kad pagrobėjai jį smarkiai sumušė, nupjovė dalį ausies ir supjaustė veidą.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Leonidas Kožara šeštadienį D.Bulatovo sužeidimus pavadino „įdrėskimu“. 

„Atrodo, jog tariama istorija, kad jis buvo pagrobtas ir kankintas, nėra visiškai tikra“, - sakė jis ir pridūrė: „Vyksta tyrimas“.  Užsienio reikalų ministerija vėliau paskelbė pareiškimą, kuriame nurodė, kad L.Kožara buvo neteisingai suprastas. 

„Ministras labai apgailestauja dėl to, kas įvyko Dmitrijui Bulatovui ir linki jam greit pasveikti“, - nurodoma pranešime.

Dingęs buvo savaitę

Pradingęs D.Bulatovas vėlų ketvirtadienio vakarą buvo rastas Višenkų kaime netoli Kijevo. Kaip pasakojo pats aktyvistas, nepažįstami vyrai jį mušė, kankino, pjovė ausį ir netgi nukryžiavo.

D.Bulatovas nežino, kas jį pagrobė, nes jam visą laiką buvo užrištos akys, bet pastebėjo, kad tie vyrai kalbėjo rusišku akcentu.

„Ausį nupjovė, veidą supjaustė, ant kūno neliko sveikos vietos, - pasakojo surastas aktyvistas. - Bet gyvas, ačiū Dievui“.

Yra žinoma, jog D.Bulatovas buvo laikomas uždarytas, paskutines dvi dienas jo nemaitino. Po ilgų kankinimų jį išvežė ir miške išmetė iš automobilio.

D.Bulatovas nusigavo iki kaimo ir ėjo per jį, belsdamas į duris. Galiausiai sutiko prie parduotuvės stovinčius žmones ir paprašė leisti pasinaudoti telefonu

.D.Bulatovas paskambino savo draugams, kurių telefoną atsiminė, ir jie jį skubiai parsivežė į Kijevą.

D.Bulatovą pažiūrėję medikai nustatė, kad jo kaukolė nepažeista, vidaus organų veikla nesutrikusi.Ryšys su D.Bulatovu nutrūko sausio 23 d. Jo žmona per advokatą parašė milicijoje pareiškimą dėl vyro dingimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.