Ligoninėje ieško aferų

Iš pavaldinių reikalavęs raštiškų paaiškinimų, kodėl jiems reikia laiku gauti algą, buvęs Ukmergės ligoninės vadovas Algimantas Velička įtariamas į kišenę galimai neteisėtai įsidėjęs 40 tūkstančių litų, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Feb 2, 2014, 11:26 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:23 PM

Dėl savo pirmtako į policiją kreipėsi dabartinis Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka.

Ligoninės vadovas paprašė ištirti galimai nusikalstamą veiką dėl A.Veličkos sudarytos darbo sutarties gydytojo transfuziologo pareigoms atlikti bei jam galimai neteisėtai nustatyto ir išmokėto darbo užmokesčio.

Buvo pasiskyręs ir priedą

A.Velička savo įsakymu nuo 2007 metų lapkričio pats save buvo įdarbinęs ketvirčiu etato gydytoju transfuziologu Kraujo banke ir turėjo konsultuoti kitus medikus sudėtingais kraujo perpylimo atvejais.

Buvęs ligoninės vadovas už tai buvo pasiskyręs ne tik 500–600 litų mėnesio atlyginimą, bet ir tokio pat dydžio priedą už darbo intensyvumą.

„Kadangi, be darbo grafiko, daugiau neradome jokių dokumentų, įrodančių, kad tokį darbą A.Velička dirbo, galima spėti, kad tas ketvirtis etato buvo sukurtas tik tam, kad būtų imami pinigai.

Per tuos šešerius metus ligoninėje buvo nedaug atvejų, kai išties prireikė gydytojo transfuziologo konsultacijų. Kiek žinoma, tą darbą realiai atliko ligoninėje įdarbintas dar vienas transfuziologas“, – kalbėjo R.Civilka.

Dirba ir iki šiol

Gydytojo anesteziologo-reanimatologo licenciją turintis A.Velička ligoninei vadovavo dvidešimt vienus metus – iki 2013-ųjų liepos.

Pastaraisiais metais buvęs ligoninės vyriausiasis gydytojas uždirbdavo per 6 tūkstančius litų, be to, per mėnesį prisidurdavo iš naktinių budėjimų, taip pat pasiimdavo atlygį už tariamą gydytojo transfuziologo darbą.

Šiuo metu 65-erių A.Velička tebedirba ligoninėje – jis turi 0,5 gydytojo anesteziologo-reanimatologo ir 0,25 gydytojo transfuziologo etato.

„Taupydami lėšas, norime panaikinti tą jo ketvirtį etato, tačiau A.Velička nesutinka.

Tikimės, kad policijos tyrėjai atliks savo tyrimą ir nustatys, ar tikrai buvo piktnaudžiaujama tarnybine padėtimi ir padaryta žala valstybei“, – sakė pusmetį ligoninei vadovaujantis R.Civilka.

Nemato nieko bloga

Pats A.Velička jam metamus įtarimus dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi vadina absurdu ir nesąmone: „Aš dirbau, konsultavau gydytojus kraujo komponentų perpylimo klausimais, dalyvavau ir organizavau kraujo donorystės renginius, už tai net padėkų esu gavęs. Kiek buvo prašymų, niekam neatsakiau.“

Mirus ilgamečiam ligoninės gydytojui transfuziologui, A.Velička ir Olegas Koralkovas po keturių mėnesių specialių kursų įsidarbino transfuziologais. Iš pradžių abu turėjo po ketvirtį etato. 2009 metais O.Koralkovui buvo palikta tik 0,15 etato, o A.Velička sau panaikino priedą už darbo intensyvumą.

„Nematau čia nieko bloga, juk ligoninei trūksta specialistų. Lygiai taip pat pats R.Civilka kaip chirurgas iki šiol ir budi, ir operuoja, ir atlieka echoskopijas“, – aiškino A.Velička.

Alga – ne visiems

* A.Velička prieš trejus metus visoje Lietuvoje buvo išgarsėjęs tuo, kad tiems, kurie norėdavo laiku gauti atlyginimą, kiekvienam iš 500 Ukmergės ligoninės darbuotojų, reikėdavo kas mėnesį jam raštu paviešinti visas savo asmeninio gyvenimo detales: motyvuotai ir išsamiai paaiškinti, kodėl jiems reikia uždirbtų pinigų.

* Taigi ligoninės vadovas puikiai žinojo, kada kuris iš jo pavaldinių, pavyzdžiui, krikštija vaiką, švenčia jubiliejų, moka bankui kreditą ar pensijos draudimą.

* A.Velička tada buvo pripažinęs, kad kas mėnesį patenkindavęs tik 15–17 darbuotojų prašymų laiku išmokėti atlyginimą, kitiems pinigų tekdavo ilgai palaukti.

* Pirmumo teisė mokant atlyginimus buvo teikiama tiems, kurie augina mažus vaikus, turi atžalų studentų ir įsipareigojimų bankams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.