Kaltinimai buvusio Kauno mero žmonai – kliedesiai?

Buvusio Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus žmonai Ritai Garbaravičienei, Kauno miesto muziejaus direktorei, mesti įspūdingi kaltinimai. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno skyrius ir Kauno miesto savivaldybės Audito ir kontrolės tarnyba gavo anoniminį elektroninį laišką, išsiųstą iš Kauno miesto muziejaus. Laiške, pasirašytame neva Kauno miesto muziejaus kolektyvo (be vardų ir pavardžių) teigiama, kad muziejuje fiktyviai įdarbinti Kauno nusikalstamų grupuočių nariai, grobstomas miesto turtas.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 3, 2014, 2:39 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:41 PM

Kauno miesto tarybos narys, buvęs meras A.Garbaravičius tokius teiginius pavadino absurdiškais. Neatmetama galimybė, kad šiais kaltinimais norima nukreipti dėmesį nuo ankstesnės muziejaus administracijos nešvarių darbų.

Jeigu tikėtume laišku, Kauno miesto muziejuje tvyro psichologinio teroro atmosfera, Garbaravičių klika čia grobia ką tik gali paimti, žeminami senieji darbuotojai.

„Dar iki muziejų prijungimo buvo atvirai kalbama, kad muziejai jungiami tam, kad įtakingo verslininko ir politiko A.Garbaravičiaus žmonai R.Garbaravičienei būtų sukurta padoresnė darbo vieta, kuri būti prestižiškesnė, o pinigų srautai – didesni.   Visko buvome matę buvusioje savo darbovietėje. Bet tai, ką matome čia, stebina ir gąsdina.

Muziejuje dirba keletas darbuotojų kurių nė karto darbe nesame matę. Paklausėme to paties kitų bendradarbių ir jie taip pat atsakė, kad nėra jų matę. Kai kurie iš jų pasakė, kad geriau apie tai nekalbėti ir nesidomėti, nes tai buvę Daktarai ir kiti banditai, o jų žmonos – direktorės vyro A.Garbaravičiaus draugai. Jiems reikia oficialiai kur nors dirbti. Pinigų jie ir taip turi. O gautą atlyginimą – kaip atsilyginimą už paslaugą – jie grąžina grynaisiais Garbaravičiams.

Bet viena darbuotoja susirinkimo metu atvirai paklausė, kodėl yra pinigų realiai nedirbantiems žmonėms darbinti. Po kelių dienų toji darbuotoja buvo sumušta prie savo namų. Nuo to laiko apie fiktyviai įdarbintus žmones bijome kalbėti net pašnibždomis“, – rašoma specialiosioms tarnybos skirtame laiške.   Portalui lrytas.lt nepavyko pakalbinti R.Garbaravičienės, kuri šiuo metu gydosi sanatorijoje. A.Garbaravičius griežtai atmetė kaltinimus ir sakė manąs, jog laiškas primena kliedesius. Jo nuomone, skundą parašė keli atleisti darbuotojai.

„Šis muziejus buvo vieta, kuriame nors algos nedidelės, bet vis tiek mokamos, o veikti beveik nebuvo ką. Tad jiems dabar pikta, nes žmona ėmėsi plėsti muziejų ir reikalauti teigiamų rezultatų. Dabar dirba 60 žmonių, iš jų – 4 mokslo daktarai. Esu girdėjęs net tokių nesąmonių, jog esą darbuotojai yra nuodijami“, – pasipiktinęs kalbėjo buvęs Kauno meras.

R.Garbaravičienė Kauno miesto muziejaus direktore buvo paskirta 2011 metais, kai už svaigalų vartojimą darbo vietoje buvo atleista buvusi muziejaus direktorė Irena Nijolė Petraitienė. Jos vadovavimo metu Kauno miesto muziejus, kaip kalbama, buvo linksmybių vieta.

Skundas R.Garbaravičienei sutapo su Kauno miesto savivaldybės Kontrolės ir audito skyriaus pradėtu Kauno K. ir M.Petrauskų muzikos muziejaus, kuris irgi priklauso Kauno miesto muziejui, tikrinimu. Paaiškėjo, kad anksčiau buvusi administracija pradangino ar nuslėpė daug finansinę veiklą atspindinčių dokumentų, pasigesta apie 1,5 mln. Lt.

Kauno kontrolės ir audito tarnybos viršininkė Žana Gasparavičienė patvirtino, kad tariamai Kauno miesto muziejaus darbuotojų pasirašytas skundas gautas.

„Pasitarsime su savivaldybės Antikorupcijos komisija ir nuspręsime, ar imtis tyrimo. Turbūt teks, nes skundą gavo ir STT“, – sakė Ž.Gasparavičienė.

Po tyrimo turėtų paaiškėti, ar R.Garbaravičienei mestuose kaltinimuose yra tiesos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.