Kaimo žmones terorizuoja verslininko šuo ar tik jo dvasia?

Ragelių kaimo (Rokiškio r.) gyventojams jau kelis mėnesius ramiai gyventi neduoda į haskį panašus šuo. Žmonių teigimu, keli kilometrai nuo jų kaimo vienkiemyje neseniai įsikūrusio verslininko augintinis ne kartą yra išgąsdinęs vaikus ir suaugusiuosius, papjovęs ne vieną vištą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2014-02-04 18:07, atnaujinta 2018-02-16 17:21

Kreiptis į žurnalistus žmonės nusprendė šiomis dienomis tą patį šunį vėl pamatę vaikštinėjantį po kaimą. O jo šeimininkas lrytas.lt tvirtina šį keturkojį numarinęs dar gruodžio mėnesį ir siūlosi nebent mišias užpirkti, kad šuns dvasia vietos gyventojams nesivaidentų.

Pravirkdė mergaites

Jūžintų seniūnijoje įsikūrusiame nedideliame Ragelių kaime šviesaus kailio į haskį panašus šuo pasirodė pernai rudenį.

Viena pirmųjų nuo jo išdaigų nukentėjo Jolantos Pazniokaitės šeima. Kai vieną lapkričio rytą moteris pradinukę dukrą palydėjo iki stotelės, iš kur ji autobusu turėjo važiuoti į mokyklą, iš tamsos išniręs šuo pripuolė prie moksleivės, atsistojęs ant dviejų kojų uždėjo ant pečių priekines letenas ir ją apvertė. Kai išsigandusi mergaitė ėmė klykti, šuo pripuolė prie kartu buvusios jos penkiametės sesers, pabandė atimti jos laikytą žaislą. Mažylė taip pat pravirko.

Surengė vištų medžioklę

Tas pats šuo Ragelių kaime ėmė pramogauti daigodamas vištas. „Mūsų gal tris vištas taip yra nugalabijęs – atbėgęs į kiemą pagauna, suspaudžia letenomis, visus kaulus sulaužo, o kai ta nugaišta ir nebejuda, numeta ir puola vaikytis kitos“, – apie svetimo keturkojo nejuokingas pramogas lrytas.lt pasakojo kita Ragelių kaimo gyventoja Janina Kulikauskienė.

Moteris sako, kad dabar vištos uždarytos tvarte, tad joms pavojus negresia, tačiau ji su baime laukianti pavasario, kai paukščius reikės išleisti į kiemą. „Labai noriu dekoratyvinių vištelių užsiveisti, tačiau bijau, kad ir tas išpjaus“, – sakė garbaus amžiaus ragelietė. „Gaila, kai turtingi žmonės nelaiko kitų žmonėmis“, – šuns šeimininko geranoriškumo pasigedo J.Kulikauskienė

Užvijo ant rąstų krūvos

Išsiaiškinusi, kad šio šuns šeimininkas – už dviejų kilometrų esančio Audrų kaimo vienkiemyje gyvenantis Raimondas Tarvydis, J.Pazniokaitė nuvažiavo pas jį į namus, įspėjo, kad jo šuo Rageliuose gąsdina vaikus, pjauna vištas.

„R.Tarvydis man paaiškino, kad anksčiau tą šunį laikė jo motina, tačiau ir jai pradėjo pjauti vištas, tai atidavė jam. Jis sakė, kad to šuns jam nereikia, pasiūliau surasti naujus šeimininkus ar užmigdyti, o jis pažadėjo ką nors sugalvoti“, – neilgą pokalbį su vienos Rokiškio uždarosios akcinės bendrovės vadovu prisimena šuns išgąsdintų mergaičių motina.

Jos kantrybė trūko maždaug po mėnesio. Išvažiavusi tvarkyti reikalų moteris, grįžusi į namus, rado abi dukras apsiverkusias. Paaiškėjo, kad, joms vaikštant po kiemą su savo mažu šuniuku, vėl atbėgo R.Tarvydžio šuo. Jo išsigandusios abi mergaitės kartu su savo augintiniu užsikabarojo ant kieme sukrautos rąstų krūvos, mažajai net koja tarp rąstų buvo įstrigusi.

„Iki nelaimės buvo vienas žingsnis – kas, jei rąstai būtų pradėję byrėti?“ – lrytas.lt sakė J.Pazniokaitė. Moteriai keista, kodėl rūpesčių visam kaimui pridariusio šuns šeimininkai neuždaro jo į voljerą. Tuo labiau kad R.Tarvydžio motinos sodyboje yra net du tušti aptvarai. „Tačiau atrodo, kad jiems šunų interesai svarbiau nei kitų žmonių“, – sakė ragelietė.

Moterį nuvertė nuo dviračio

J.Pazniokaitės kaimynė Laima Jarackienė taip pat nukentėjo nuo minėto šuns. Vakare iš darbo lentpjūvėje grįžtančią moterį iš tamsos išpuolęs keturkojis nuvertė nuo dviračio. „Gerai, kad nieko nesusilaužiau, tik susimušiau į dviratį, mėlynių buvo“, – lrytas.lt sakė L.Jarackienė.

Jos vyras, dirbantis toje pačioje lentpjūvėje, eidamas per kaimą pradėjo nešiotis medinę lazdą, kad galėtų apsiginti nuo minėto šuns, mėgstančio žmones puldinėti iš pasalų. Šuo nėra agresyvus, nekanda, tačiau netikėtai pribėgęs ne vieną yra išgąsdinęs.

„Po darbo norisi išsimiegoti, o kaimo šunys nuolat skalija, nes tas haskis ir naktimis, ir dienomis per kiemus eina, net užsilikusį šunų ėdalą suėda“, – pasakojo L.Jarackienė.

Jos teigimu, tas pats šuo buvo atbėgęs ir į lentpjūvę Laibgalių kaime – išgąsdino ten dirbančias moteris, lakstė tarp veikiančių įrenginių. Lentpjūvės šeimininkas paskambino R.Tarvydžiui, šis atvažiavo ir įkėlęs keturkojį į bagažinę išsivežė.

Nubaudė įspėjimu

Supratusios, kad šuns šeimininkas savo augintinio tramdyti nesiruošia, Ragelių gyventojos kreipėsi į policiją, parašė pareiškimus.

Tuomet policija už gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimą R.Tarvydį nubaudė – skyrė įspėjimą. Šuns šeimininkas pareigūnams aiškino, kad šuns tyčia nepaleidęs, jis pats pabėgęs.

Pasak Rokiškio rajono viešosios policijos viršininko Roberto Krasausko, šiomis dienomis Ragelių kaimo gyventojams pranešus, kad tas pats šuo vėl laksto po kaimą, jo šeimininkui greičiausiai bus vėl surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas dėl šuns nepriežiūros. Už pakartotinį pažeidimą numatyta piniginė bauda nuo 400 litų.

Laksto nebent šuns vėlė?

Tiesa, dar neaišku, ar R.Tarvydį policijai pavyks nubausti. Mat jis ėmė tvirtinti, kad šuns, kuris anksčiau lakstė po apylinkes, jis nebeturi. „Mano šuo negali lakstyti, jo nebėra“, – lrytas.lt antradienį tvirtino verslininkas. Jis teigė jau gruodžio mėnesį to šuns atsikratęs, tik neįvardijo, kaip.

„Jei žmonės sako, jog mano šuo po kaimą laksto, tai gal reikia mišias užpirkti, kad nesivaidentų? Rageliuose gal dešimt palaidų šunų bėgioja, bet mano šuo tikrai niekur nebelaksto“, – sakė R.Tarvydis.

Jis teigė šuns atsikratęs tik dėl neigiamo vietos gyventojų požiūrio į palaidus šunis. Jam pačiam atrodo, kad tik nepririštas šuo gali tinkamai apsaugoti namus. Priminus, kad jo augintinis kažkodėl saugojo ne jo sodybą, o šmirinėjo po aplinkinius kaimus, R.Tarvydis sakė, jog tai buvo jaunas, nieko bloga nedarantis šuo.

„Jūs Katedros aikštės taisykles bandote pritaikyti vienkiemiams“, – sakė R.Tarvydis ir pridūrė, kad nuo seno kaimuose šunys lakstydavo palaidi ir nieko bloga nenutikdavo, vietos žmonių jie neliesdavo, saugodavo kaimą tik nuo svetimų. Ir net pikčiausias kaimo šuo, laikytas pririštas, kartą nutrūkęs nuo grandinės jam tik veidą palaižęs ir nubėgęs.

Išgirdę, kad naujakurys R.Tarvydis tvirtina dar gruodį atsikratęs haskio, Ragelių kaimo žmonės nustebo. Jie savo akimis šiomis dienomis tą patį šunį matė vėl lakstantį po kaimą. Šį keturkojį matė ir pirmadienį į Ragelius atvažiavusi apylinkės inspektorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.