V.Tomaševskio užgaidos stebina vis labiau

Lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis panoro, kad valdžia panaikintų šios partijos atstovams nepalankius teismų sprendimus ir baudas dėl neteisėtai iškabintų lenkiškų gatvių užrašų. Tokias užgaidas išgirdusiems Algirdui Butkevičiui ir Loretai Graužinienei beliko tik pakraipyti galvas.

V.Tomaševskis nori pakeisti jo partijos atstovams nepalankius teismų sprendimus.<br>Lrytas.lt montažas
V.Tomaševskis nori pakeisti jo partijos atstovams nepalankius teismų sprendimus.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 4, 2014, 8:34 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:03 PM

Teismų sprendimai demokratinėje valstybėje yra privalomi ir neskundžiami, tačiau Europos Parlamento narys V.Tomaševskis vis tiek nenurimsta.

Paskutiniame valdančiųjų partijų lyderių susitikime, kuriame dalyvavo premjeras A.Butkevičius ir Seimo pirmininkė L.Graužinienė, lenkų partijos lyderis prakalbo, kad reikia pakeisti teismų sprendimus ir šios partijos atstovams paskirtas pinigines baudas.

Kaip tai padaryti, V.Tomaševskis nepasiūlė.

„Mus toks reikalavimas nustebino. V.Tomaševskis ragino kažką daryti, bet nepasiūlė kaip. Mums beliko patarti, kad teismų sprendimus reikia vykdyti, o kad baudos būtų mažesnės, jas geriau sumokėti laiku“, - portalui lrytas.lt sakė vienas posėdžio dalyvis, kurio pavardės pažadėjome neskelbti.

Valdančiųjų partijų atstovai vengia viešai komentuoti lenkų reikalavimus nenorėdami dar labiau aitrinti situacijos.

Nepatiko drakoniška bauda

Pats Lietuvos atstovas Europos Parlamente bendrauti telefonu šia tema nesutiko. Jis pareiškė, kad žurnalistai rašo nesąmones ir pasiūlė atsiųsti klausimus raštu. Į juos V.Tomaševskis atsakys tik tuo atveju, jei klausimai jam patiks.

Primename, kad aistros dėl lenkiškų gatvių užrašų vėl kilo po to, kai teismas lentelių nenukabinančiam Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslovui Daškevičiui skyrė 43,4 tūkst. litų dydžio baudą.

V.Tomaševskį papiktino baudos dydis. Tačiau jos nebūtų, jei savivaldybės darbuotojas būtų vykdęs ankstesnius teismo sprendimus.

Teismas tokią baudą paskyrė dėl to, kad savivaldybės administracijos vadovas B.Daškevičius nevykdė anksčiau priimto įpareigojimo nukabinti neteisėtas gatvių pavadinimų lenteles, parašytas lenkų kalba. Už kiekvieną pradelstą dieną bauda didėjo 100 litų.

Šalčininkų valdžia tikina, kad nuimti lentelių negali, nes tai esą už savo lėšas padarė patys rajono gyventojai.

Pinigus dar renka

Artimiausiu metu panašią baudą gali gauti ir Vilniaus rajono savivaldybės administracijos vadovė Liucina Kotlovska. Tai irgi neramina V.Tomaševskį. Jis sako, kad didelės baudos lenkų partijai atstovaujantiems valdininkams yra vienas iš lenkų persekiojimo pavyzdžių.

Šalčininkų valdininkui skirtą baudą sumokės ne pats B.Daškevičius. Pinigus jam pasišovė rinkti Lenkų sąjunga. Teigiama, kad susimesti priversti savivaldybių ir kitų valdiškų įstaigų darbuotojai, vaikus į darželius vedantys tėvai. Nesutinkančius mokėti esą grasinama atleisti iš darbo.

B.Daškevičius penktadienį portalui lrytas.lt teigė, kad didžioji dalis lėšų, reikalingų sumokėti baudą, jau surinkta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?