Centre gyvenantys šiauliečiai apsigynė nuo kalinių kaimynystės

Su Šiaulių miesto valdžios palaiminimu „Pusiaukelės namus“ kaliniams šalia miesto centre esančių dviejų mokyklų, gyvenamųjų namų ir pėsčiųjų bulvaro įkurdinti norintys Kalėjimo departamento atstovai turės koreguoti savo planus.

Šiame miesto centre esančiame name ketinta įkurdinti nuteistuosius.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šiame miesto centre esančiame name ketinta įkurdinti nuteistuosius.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-02-05 16:51, atnaujinta 2018-02-16 16:25

Trečiadienį į Šiaulių miesto tarybos posėdžių salę susirinkę vietinės bendruomenės nariai nepasidavė Kalėjimų departamento direktoriaus Artūro Norkevičiaus įkalbinėjimams ir tarė griežtą „ne“ šiam Norvegijos karalystės finansuojamam projektui.

Po beveik dvi valandas trukusių audringų diskusijų Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas pareiškė išgirdęs gyventojų nuomonę ir pažadėjo, kad „Pusiaukelės namai“ A.Mickevičiaus gatvės 6 numeriu pažymėtame name nebus įkurti.

Kaliniai įkurdinami ir daugiabučiuose

Pagal Norvegijos finansuojamą „Pusiaukelės namų“ projektą skirtinguose Lietuvoje miestuose būtų įsteigti keturi tokie namai. Juose galėtų apsigyventi pusę bausmės jau atlikti spėję už nesunkius nusikaltimus nuteisti, didelio pavojaus visuomenei nekeliantys kaliniai.

Kiekvienuose „Pusiaukelės namuose“ namuose apsigyventų 20 nuteistųjų, kurie dirbtų, mokytųsi, o vakare grįžtų į šiuos namus. Tokia įstaiga kaliniams taptų tam tikra tarpinėje stotelėje tarp įkalinimo įstaigos ir laisvės bei suteiktų jiems galimybę atlikus bausmę greičiau integruotis į visuomenę.

Šiuose namuose kaliniai būtų prižiūrimi. Tai darytų vienas juose budintis pareigūnas.

Finansinę paramą siūlantys norvegai yra iškėlę ir sąlygų – „Pusiaukelės namai“ negali būti įkurdinti nuošaliose vietose, nes juose gyvenantys kalinai neturi jausti atskirties nuo „gyvenamosios aplinkos“.

Šį projektą pristačiusio A.Norkevičiaus teigimu, Norvegijoje „Pusiaukelės namai“ netgi įkurdinami daugiabučių namų pirmuosiuose aukštuose ir niekas ten dėl to nesipiktina.

Projekto rengėjus išvadino tešlagalviais

Pasipiktinimo audra Šiauliuose kilo sužinojus, kad iš kelių miesto savivaldybės pasiūlytų pastatų Kalėjimų departamento atstovai išsirinko miesto centre esantį A.Mickevičiaus gavės 6-uoju numeriu pažymėtą pastatą.

Vos už keliasdešimties metrų nuo pėsčiųjų bulvaro esantis dviejų aukštų pastatas stovi šalia gyvenamųjų namų. Netoliese ir dvi mokyklos: Centro pradinė bei Didždvario gimnazija. Už kelių šimtų metrų nuo kaliniams numatyto pastato veikia naktinis klubas.

Žinia apie gresiančią kalinių kaimynystę papiktino ir šalia esančių namų gyventojus, ir abiejų mokyklų pedagogus bei šias mokyklas lankančių moksleivių tėvus.

Trečiadienį į Šiaulių miesto tarybos salę susirinkę bendruomenės nariai neslėpė savo išankstinės nuostatos.

„Mes neprieštaraujame „Pusiaukelės namų“ steigimui, tačiau prieštaraujame, kad jie būtų kuriame šioje vietoje. Tokią vietą parinkti galėjo tik tešlagalviai“, - ūžė į susitikimą su Kalėjimo departamento atstovais atėję šiauliečiai.

Kaliniai gali gauti ir atostogų

Perkalbėti susirinkusiuosius pamėginęs Kalėjimų departamento direktorius A.Norkevičius sakė, kad atviro tipo pataisos namai Lietuvoje nėra naujiena. Atvira kolonija yra įkurta prie Pravieniškių pataisos namų.

„Į „Pusiaukelės namus“ po kruopščios atrankos patektų tik nesunkius nusikaltimus ar nusikaltimus dėl neatsargumo įvykdę asmenys. Tai būtų motyvuoti, integruotis į visuomenę norintys asmenys.

Samprata, kad kalinys turi sėdėti kalėjime, jau paseno. Pasaulis keičiasi.

Pas mus jau yra kalinių, kurie turi galimybę be sargybos išeiti už pataisos namų ribų, kurie dirba visuomenei naudingą darbą. Už gerą elgesį kalinys dviems savaitėms gali būti išleistas ir atostogų.

Aš domėjausi, kaip „Pusiaukelės namų“ projektas vykdomas Norvegijoje, ir sužinojau, kad tose vietose, kur buvo įsteigti tokie namai, saugumas ne sumažėjo, o kaip tik padidėjo.

Visuomenė jaučiasi tik saugesnė, kai mato, kaip kaliniai stengiasi į ją integruotis. Bet kuriuo atveju nuteistieji niekur neišnyks - atlikę bausmę jie išeis į laisvę ir gyvens šalia mūsų. Padėdami nuteistiesiems integruotis į visuomenę, mes padedame patys sau“, - tvirtino A.Norkevičius.

Tokie Kalėjimų departamento direktoriaus argumentai susirinkusiųjų nuostatos nepakeitė.

Panaši įstaiga sėkmingai veikia sostinėje

Bendruomenės nariai nuogastavo ne tik dėl savo saugumo, blogos naujųjų kaimynų įtakos netoliese esančių mokyklų moksleiviams, bet ir dėl kalinių kaimynystės sumažėsiančios busto vertės.

A.Norkevičiaus argumentai, kad saugumą užtikrins nuolat „Pusiaukelės namuose“ budėsiantis pareigūnas, kad čia bus atliekamos kratos bei patikrinimai, bendruomenės narių neįtikino.

Paklaustas, kodėl „Pusiaukelės namams“ buvo pasirinktas būtent šis mokyklų kaimynystėje esantis pastatas, A.Norkevičius atsakė, kad pasirinkimą lėmė projekto iniciatorių iškeltos sąlygos ir projekto biudžetas.

Perkalbėti susirinkusiųjų nepavyko ir į susitikimą atvykusiam Lietuvos kalinių globos draugijos pirmininkui Jonui Stašinskui, kurio iniciatyva į „Pusiaukelės namus“ panaši įstaiga Vilniuje buvo įkurta prieš dešimt metų.

„Per tuos dešimt gyvavimo metų nebuvo jokių problemų, nors ši įtaiga, kurioje vyksta darbas su kaliniais ar neseniai į laisvę išėjusiais nuteistaisiais, taip pat įsikūrusi šalia gyvenamųjų namų“, - sakė J.Stašinskas.

Pažadėjo ieškoti kito pastato

Beveik dvi valandas trukusioms diskusijoms tašką padėjo Šiaulių miesto meras J.Sartauskas.

Iš pradžių paklausęs, ar yra salėje prieštaraujančių šiam projektui iš esmės ir sužinojęs, kad tokių nėra, meras dar bandė apeliuoti į susirinkusiuosius: „Jei „Pusiaukelės namus“ nuspręsime perkelti į kitą vietą, tai tada čia susirinks kitos bendruomenės atstovai“.

Paklausęs, kas iš salėje susirinkusiųjų prieštarauja, kad „Pusiaukelės namai“ būtų įkurti A.Mickevičiaus gatvės 6-ajame name, ir išvydęs pakeltų rankų mišką J.Sartauskas pažadėjo šį bendruomenės narių norą patenkinti ir ieškoti „Pusiaukelės namams“ kito pastato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.