Lenkija teismo nubaustą Šalčininkų valdininką apipylė pinigais

Kiek pinigų į Šalčininkus atvežė Lenkijos Seimo nariai? Toks klausimas domino šalčininkiečius ketvirtadienį atvykusius į susitikimą su dviem Lenkijos parlamento deputatais. Jie turėjo atvežti pinigų sumokėti baudai už rajone neteisėtai pakabintas lenkiškas gatvių lenteles.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 6, 2014, 4:12 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:14 PM

Lenkijos politikų žinia vietinius turėjo nudžiuginti. Jie paaukos 30 tūkst. zlotų (apie 25 tūkst.litų) Lietuvos lenkų sąjungai. Pinigus skyrė partija „Teisė ir teisingumas“. Seimo nariai nemano, kad veždami pinigus Lietuvos lenkų organizacijai jie kišasi į mūsų šalies vidaus reikalus. Jie sako tik remiantys tautinę mažumą ir taip gina jos teises. 

Patys pinigų nesurinko

Susitikti su Lenkijos parlamentarais Adamu Lipinskiu ir Mariuszu Blaszczaku susirinko pilna Šalčininkų lenkiškos gimnazijos aktų salė. Čia buvo nemažai mokytojų ir mokinių, valdžios įstaigos darbuotojų.

Visi šie žmonės pastarąsias savaites metėsi pinigus, kad surinktų 43,4 tūkst. litų baudai, kurią teismas praėjusių metų pabaigoje skyrė Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Lenkų rinkimų akcijos atstovui Boleslovui Daškevičiui.

Neoficialiai teigiama, jog gyventojai patys surinko apie 30 tūks. Litų. Kitą sumą pažadėjo atvežti Lenkijos politikai. Šie dar ryte, susitikę su Lietuvos Seimo atstovais, piktinosi, kad vietos valdininkui buvo skirta tokia didelė bauda.

Ji išaugo, nes B.Daškevičius buvo nubaustas už ankstesnių teismo sprendimų nevykdymą. B.Daškevičius buvo įpareigotas nukabinti Šalčininkų rajone neteisėtai iškabintas gatvių lenteles lenkų kalba, tačiau valdininkas teigė negalintis to padaryti, nes lenteles ant savo namų iškabino patys žmonės.

Pats B.Daškevičius teigia negalintis sumokėti tokios dydžio baudos, nes neturi tiek pinigų. Paklaustas, kiek jau surinkta pinigų baudai sumokėti valdininkas dėjosi, kad tuo nelabai domisi lyg baudą turėtų mokėti ne jis.

"Negi butą parduosi", - dūsavo valdininkas, paklaustas, ar neturi pinigų baudai.  

Nori Lenkijos konsulato

Susitikimas su Lenkijos politikais prasidėjo nuo kultūrinės programos. Lenkų mokiniai dainavo dainas ir deklamavo elėraščius, kuriuose dažnai skambėjo frazė „Lietuva – mano tėvyne“.

Šalčininkų gyventojai parlamentarų teiravosi, kodėl Šalčininkuose neatidaromas Lenkijos konsulatas. Jie prašė didesnio Lenkijos politikų dėmesio. 

Žinoma, buvo paliesta lenkiškų gatvių pavadinimų tema. Žmonės skundėsi, kad jiems neleidžiama rašyti gatvių pavadinimų gimtaja kalba. 

Kritikavo Lietuvą

Lenkijos politikai atvyko į Šalčininkus Lenkų rinkimų akcijos kvietimu. Jie nori pažiūrėti, ar mūsų šalyje gerbiamos tautinių mažumų teisės.

Kritikos Lietuvos atžvilgiu politikai pažėrė dar ryte.

„Aš neįsivaizduoju tokios situacijos Lenkijoje, kad Lenkijos pilietis būtų nubaustas už tai, kad privačioje valdoje iškabino užrašą ne lenkų kalba. Tai yra neįmanoma“, - sakė Lenkijos partijos „Teisė ir teisingumas“ vicepirmininkas Adamas Lipinskis.

Lietuvos politikams beliko teisintis, kad jie negali pakeisti teismų sprendimų.

Lenkijos Seimo delegatus taip pat piktina, kad Lietuva niekaip nesugeba priimti tautinių mažumų įstatymo.

„Mes jau per ilgai gyvename tokiame diskonforte, kai kas nors blogo darosi su tautine mažuma, o mes nieko nesugebame padaryti“, - pabrėžė A.Lipinskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.