R.Cytacka išdrąsėjo – nuo namo dingo lietuviška gatvės lentelė

Skandalingai pagarsėjusi energetikos viceministrė Lenkų rinkimų akcijos atstovė Renata Cytacka stebina toliau. Šiomis dienomsis nuo jos namo Šalčininkų rajone Jašiūnų miestelyje buvo nuimta lietuviška gatvės pavadinimo lentelė. Liko tik lenkiška.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 10, 2014, 5:41 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:49 PM

Atrodo, kad aukštas pareigas ministerijoje užimanti politikė ir toliau spjauna į šiuo metu galiojančius įstatymus. Tūkstantinės baudos, kurias teismai už tai skiria vietos valdininkams, Lenkų rinkimų akcijos atstovų taip pat negąsdina.

Dingo viena lentelė

Tai liudija ir įtartinas energetikos viceministrės R.Cytackos elgesys. Kilus skandalui, dėl to, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė šios politikės buvo išvadinta melage, nuo R.Cytackos namų Jašiūnuose buvo nuimta lietuviška gatvės pavadinimo lentelė. Dabar kabo tik lenkiška, informuojanti, jog politikė gyvena ne Mykolo Balinskio, o Michailo Balinskiego gatvėje.

Tuo tarpu dar visai neseniai ant to paties R.Cytackos namo M.Balinskio gatvėje kabėjo dvi lentelės - lietuviška ir lenkiška.

Lietuviška atsirado tik po to, kai šį faktą 2012 m. pastebėjo žurnalistai. Iki tol ant politikės mano kabojo tik viena lentelė su užrašu lenkų kalba.

„Michał Baliński yra žymus profesorius. Kai jis buvo gyvas, savo pavardę rašė taip – Michał Baliński. Tai kodėl aš negaliu dabar pagerbti ir parašyti taip, kaip jis pats vartojo autentiškai?“, - tuomet aiškino politikė. Ji tikino jokių įstatymų nepažeidusi, o ši lentelė esą yra namo eksterjero detalė. R.Cytacka žadėjo nuimti lentelę, jei būtų įrodyta, kad įstatymai buvo pažeisti.

Kiek vėliau ant R.Cytackos namo atsirado ir lentelė lietuvių kalba. Ši situacija vėl užkliuvo kalbininkams, nes dabar galiojantys įstatymai kabinti gatvių užrašų lenkų kalba neleidžia. Tačiau R.Cytacka ir toliau teigė, kad tokiu elgesiu įstatymų nepažeidžia.

Tačiau pastarąją savaitę lietuviško užrašo ant R.Cytackos namo jau nebuvo. Kodėl taip nutiko, sužinoti nepavyko – R.Cytacka nekelia telefono ragelio.

Pinigus surinko Lenkijoje

Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Boleslovas Daškevičius, kuris už neteisėtai Šalčininkų rajone kabančias lenkiškas gatvių lenteles pernai prieš Kalėdas gavo 43,4 tūkst. litų dydžio baudą, teigia paprašęs, kad seniūnai pasirūpintų lenkiškų lentelių nukabinimu.

Tiesa, pats B.Daškevičius aiškina, kad valdininkai neturi galių įsiveržti į privačią žmonių valdą ir reikalauti nukabinti lentelių, kurias žmonės pasigamino patys.

Dėl baudos jis gali būti jau ramus, nes apie 25 tūkst. litų paaukojo vienos Lenkijos partijos nariai. Likusią sumą iš gyventojų surinko Lenkų sąjunga.

Jašiūnų seniūnė Sofija Griaznova portalui lrytas.lt pasakojo, nuo sausio kalbinusi gyventojus nuimti nelegaliai iškabintas lenkiškas gatvių lenteles.

„Kai kurie tai padarė, tačiau dar apie dešimt lentelių liko. Aš negaliu jų priversti nuo savo namo nukabinti lentelės, nes tai pačių žmonių turtas“, - pripažino seniūnė.

Ji taip pat pasakojo esą dvi šeimos prieš kurį laiką skundėsi, kad gatvių lentelės nuo jų namo per naktį dingo. Tačiau Šalčininkų policija pranešė, kad jokių skundų dėl lentelių vagysčių nėra užregistruota.

S.Griaznova stebėjosi, kodėl ant R.Cytackos namo pastaruoju metu nematyti lietuviškos gatvės lentelės, nes anksčiau kabėjo užrašai dviem kalbom.

„Kiekvienas žmogus yra asmenybė. Negaliu komentuoti jo elgesio. Su R.Cytacka jau kurį laiką nebendravau“, - kalbėjo seniūnė.

Išsaugojo postą

Primenamae, kad R.Cytacka išgarsėjo, po to, kai laiške portalui lrytas.lt prieš kelias savaites prezidentę Dalią Grybauskaitę išvadino melage.

Kilus skandalui premjeras Algirdas Butkevičius leido suprasti, kad darbo metu politikuojanti viceministrė turėtų palikti savo pareigas. Tačiau politikę užstojo ministras Jaroslavas Neverovičius ir ją delegavusi Lenkų rinkimų akcija. Partija teigia, kad R.Cytacka pagarsėjusį laišką rašė ne darbo metu ir kaip paprasta Lietuvos pilietė, turinti teisę pareikšti savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.