Burlaivio „Meridianas“ gelbėtojams - apdovanojimas už metų darbą

Legendinio burlaivio „Meridianas“ atstatymas ir jo sugrąžinimas į buvusią vietą Danės upėje pripažintas reikšmingiausiu praėjusių metų darbu. Tai savo sprendimu ketvirtadienį patvirtino Klaipėdos miesto savivaldybės taryba.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Feb 13, 2014, 1:40 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:12 AM

Politikai pritarė mero Vytauto Grubliausko siūlymui verslininkus Aidą Kaveckį ir Aloyzą Kuzmarskį pagerbti už metų darbą ir įteikti jiems Klaipėdos miesto vėliavą. Šis apdovanojimas tradiciškai teikiamas vasario 16-ąją, minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną.

Klaipėdos simboliu vadinamam „Meridianui“ grėsė būti paskandintam Baltijos jūros dugne. Laivą iš pagrindų atstatyti ir prikelti naujam gyvenimui prireikė apie 7 mln. litų.

Perėmė ir skolas

Kadaise jūroje plaukiojusiam ir jauniesiems jūrininkams mokyti skirtam „Meridianui“ 2008-aisiais sukako 60 metų. Nuo 1969 metų jis stovėjo prišvartuotas prie Danės krantinės. Laivą gausiai lankė klaipėdiečiai ir turistai, jo viduje daugelį metų veikė restoranas.

Tačiau pastaruosius kelerius metus burlaiviu buvo galima grožėtis tik iš tolo – dėl sutrūnijusių konstrukcijų jam grėsė nuskęsti.

Buvęs burlaivio savininkas net siūlė laivą nugramzdinti į jūros dugną ir palikti jį nardytojų pramogai, tačiau du uostamiesčio verslininkai pasiryžo perimti „Meridianą“ ir jo vardo fondą į savo rankas bei išgelbėti miesto simbolį nuo pražūties.

Naujieji fondo valdytojai perėmė ir buvusių savininkų skolas, kitus įsipareigojimus. Iš pradžių manyta, jog „Meridianui“ atstatyti prireiks apie 2 mln. litų, tačiau atvėrus laivo vidų, paaiškėjo, kad jo būklė daug prastesnė nei atrodė.

Skaičiuojama, jog baigus įrengti burlaivio vidų su ekspozicijos salėmis ir žuvies restoranu bendra suma viršys 7 mln. litų. Šie pinigai – asmeninės dviejų verslininkų A.Kaveckio, valdančio gerai žinomą „Friedricho pasažo“ maitinimo įstaigų tinklą, ir krovos kompanijos „Bega“ generalinio direktoriaus A.Kuzmarskio lėšos.

Lankytojams atvers vasarą Į laivų remonto doką „Meridianas“ iškilmingai išlydėtas 2012-ųjų lapkritį. Lygiai po metų jis sugrįžo į buvusią vietą neatpažįstamai pasikeitęs.

Pasitikti atstatyto burlaivio į Danės krantines susirinko tūkstančiai klaipėdiečių.

Kol kas „Meridianas“ dar nėra atvertas smalsuoliams, juo galima gėrėtis tik iš tolo. Žadama, jog laivo vidus su naujai įrengtomis erdvėmis lankytojams bus atvertas šią vasarą, Jūros šventės metu.

Klaipėdos miesto vėliava už reikšmingiausią metų darbą A.Kaveckiui ir A.Kuzmarskiui bus įteikta vasario 16-ąją 17 val. Klaipėdos „Švyturio“ arenoje, per iškilmingą minėjimo renginį.

Pernai šį garbingą apdovanojimą atsiėmė brolis pranciškonas Sigitas Jurčys už Onkologijos centro Klaipėdoje projektą, 2012-aisiais Klaipėdos vėliava atiteko bendrovei "Vakarų laivų gamykla", kurios paramos lėšomis pastatytas paminklas "Albatrosas", skirtas žuvusiems jūroje atminti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.