Kalnaberžės dvaras iš V.Uspaskicho įmonės atimtas teisėtai

Kalnaberžės dvaro sodyba Kėdainių rajone yra nekilnojamoji kultūros vertybė, kurią

Kalnaberžės dvaras iš verslininkų paimtas teisėtai.<br>Archyvo nuotr.
Kalnaberžės dvaras iš verslininkų paimtas teisėtai.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 14, 2014, 5:12 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:30 AM

Ši bendrovė, kai 2001 metais pirko dvarą, priklausė Darbo partijos įkūrėjui, dabartiniam Seimo nariui Viktorui Uspaskichui.

Teismas konstatavo, kad dvaro sodyba, priešingai nei teigė „Lukta“, buvo prižiūrima aplaidžiai, nebuvo imtasi šios kultūros vertybės tinkamos priežiūros ir sutvarkymo.

Įgijęs nekilnojamąją kultūros vertybę verslininkai nesielgė kaip apdairus ir rūpestingas savininkas, nevykdė įstatymų, nebendradarbiavo su Kultūros vertybių apsaugos departamentu, nevykdė jo nurodymų, teigiama teismo pranešime.

Kita vertus, Apeliacinis teismas pripažino, kad dėl prastos vadinamojo Piotro Stolypino dvaro sodybos pastatų būklės iš dalies yra atsakingas ir Kultūros paveldo departamentas. Mat iki pardavimo „Luktai“ dvaras nebuvo tinkamai prižiūrimas.

Kultūros paveldo departamentas kelerius metus po to, kai „Lukta“ įsigijo pastatus, nereikalavo iš bendrovės realių darbų ir tik vėliau pradėjo domėtis, kaip dvaro sodyba yra prižiūrima.

„Byloje surinkta medžiaga leido teismui padaryti išvadą, kad valstybei dar tebesant objekto savininku pastatai nebuvo užkonservuoti ir dėl to taip pat galėjo nukentėti nuo aplinkos poveikio“, - teigiama Apeliacinio teismo pranešime.

Dėl to teisėjų kolegija nusprendė sumažinti iš verslininkams priteisiamos žalos dydį. Vietoj anksčiau priteistų beveik 340 tūkst. litų žalos įmonė „Lukta“ turės sumokėti valstybei per 233 tūkst. litų.

2012 metų pabaigoje Panevėžio apygardos teismo sprendimu dvaras perimtas valstybės žinion.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Buvusio Rusijos ministro pirmininko P.Stolypino arba Kalnaberžės dvaras yra Kėdainių rajone. Dvaro rūmai statyti neogotikinio stiliaus juos supa mišraus tipo parkas, kuris įkurtas XIX amžiaus viduryje. Pietinėje parko dalyje buvo dvi salos, apsuptos kanalų.

Šiame dvare savo vaikystę praleido ryškiausias Rusijos imperijos reformatorius P.Stolypinas. 1940 metais dvaras buvo nacionalizuotas, o karo metu sunaikintas, daiktai išgrobstyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.