Vasario 16-ąją Kaune vėl laukiama nacionalistų eitynių

Vasario 16-ąją per Kauną vėl nusidrieks prieštaringai vertinama nacionalistų kolona. Organizatoriai viliasi, jog šį kartą žygiuosiančių žmonių skaičius bus gausesnis nei praėjusiais metais.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 14, 2014, 12:20 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:00 AM

„Tikime, kad ateinantį sekmadienį vyksiančios eitynės bus dar gausesnės nei pernykštės. Prašyme gauti leidimą nurodėme, kad jose dalyvaus apie 1,5 tūkst. žmonių, tačiau jų skaičius, jeigu tik bus geras oras, gali būti ir didesnis“, – lrytas.lt sakė Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka.

Tradicinių eitynių organizatorius vylėsi, jog renginio metu bus išvengta nesusipratimų ir provokacijų.

„Apie tokius marginalius judėjimus, kaip A.Paleckio frontas bei „Antifa“, iš viso nenorėčiau kalbėti. Jie turi teisę lipti ant statinės ir kažką šūkauti, bet nemanau, kad kas nors juos išgirs“, – svarstė J.Panka.

Praėjusiais metais, gavus žinių apie galimas provokacijas, eitynių dalyvius lydėjo itin gausios policijos pareigūnų pajėgos. Kolonos priekyje ir jos gale važiavo policijos automobiliai, eitynes iš šonų juosė uniformuotų pareigūnų eilės.

Viešajai tvarkai palaikyti buvo mobilizuoti ir kriminalinės policijos padaliniai. Civiliais drabužiais vilkintys ir niekuo neišsiskiriantys operatyviniai darbuotojai atidžiai stebėjo kiekvieną, bent menkiausią įtarimą kėlusį žmogų. Ypač daug dėmesio tąkart buvo skirta protestuoti prieš eitynes atvykusiems E.Zurofui ir D.Kacui.

„Tikimės, kad šį kartą vaizdas bus kitoks, policininkai neatrodys tarsi vedantys kalinių ar belaisvių koloną. Išsakėme norą, kad policijos pareigūnai būtų pasipuošę trispalve simbolika, atrodytų tarsi eitynių dalis. Juk Vasario 16-oji visų Lietuvos žmonių, taip pat ir policininkų šventė“, – sakė J.Panka.

Praėjusiais metais eitynių metu nepavyko išvengti smulkių incidentų. Renginio pradžioje kilo sumaištis, kai plakatą „Grėsmė ne Rytuose ar Vakaruose, grėsmė – patriotizme ir jį globojančioje valstybėje" laikantis pagyvenęs žmogus atsistojo priešais išsirikiavusią koloną. Jis nenorėjo paklusti pareigūnų raginimams pasitraukti į šoną ir neprovokuoti eitynių dalyvių.

„Labai tikiu mūsų dalyvių ir renginio tvarkdarių ramumu. Kita vertus, tokiais atvejais mes pasitelkiame policijos pareigūnus. Vienaip atrodytų, jeigu eitynių dalyviai bandytų patraukti kelią pastojusį žmogų, o kai tai daro policija – visai kas kita“, – sakė J.Panka.

Penktadienį Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas išplatino pranešimą, kuriame visi šventinių renginių dalyviai raginami laikytis tvarkos bei įspėjama apie gresiančią atsakomybę.

„Kauno policijos pareigūnai pasiruošę užtikrinti viešąją tvarką ir visuomenės saugumą renginių metu, mieste dirbs papildomos policijos pajėgos. Prašome renginių organizatorių, dalyvių, stebėtojų bei gyventojų laikytis įstatymų reikalavimų, nepažeidinėti Susirinkimų įstatymo, viešosios tvarkos. Tikimės pagarbos valstybinei šventei ir įstatymams“, – sakė Kauno apskrities policijos viršininkas Linas Pernavas.

Kauno apskrities policija primena eitynių dalyviams:

Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatyme numatyta, kad susirinkimo organizatoriai, jų įgalioti asmenys ir dalyviai ar pavienis asmuo, vykdantys akciją, privalo laikytis Lietuvos Respublikos įstatymų, nustatytų Kelių eismo, Priešgaisrinės apsaugos ir kitų taisyklių, vykdyti teisėtus policijos pareigūnų nurodymus bei reikalavimus ir užtikrinti, kad susirinkimo vieta būtų palikta tvarkinga.

Susirinkimo metu draudžiama:

sakomomis kalbomis, plakatais, šūkiais, audiovizualinėmis priemonėmis ir kitokiais veiksmais akivaizdžiai kurstyti pažeisti arba pažeisti Lietuvos Respublikos Konstituciją ar įstatymus;

pažeisti dorovės, geros moralės ir etikos normas;

demonstruoti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavą ar herbą arba vėliavą, ženklą ar uniformą, kurių sudedamoji dalis yra nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliava ar herbas, atsakingų už Lietuvos gyventojų represijas Vokietijos nacionalsocialistų ar SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdus, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolius ar uniformas arba nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo, nacistinės svastikos, nacistinio SS ženklo, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklo, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudarytas vėliavas ar ženklus arba į juos klaidinančiai panašius antikonstitucinių organizacijų simbolius, atlikti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himną;

kitokiais būdais rengtis atlikti ar atlikti Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse numatytas veikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.