Prisiragavę stintų šventės dalyviai nėrė į jūrą

Vėliau prasidėjo nuotaikingos greitojo stintų valgymo varžybos.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

2014-02-15 15:51, atnaujinta 2018-02-16 06:47

Vienuoliktus metus kurorte vykstanti Stintų šventė prie jūros vėl sutraukė minias žmonių.

Prieš vidurdienį prie įvažiavimo į miestą susidarė automobilių spūstys, o J.Basanavičiaus gatvėje, kaip karštą vidurvasario dieną palei išrikiuotas prekybininkų ir kavinių palapines lėtai slinko tūkstančiai kurorto svečių.

Netrukus gatvės pakraščiuose sustatytus stalus užgulė stintų mėgėjai, gardžiai traškindami pakepintas žuveles.

Pridėję virtą bulvę ir žiupsnį raugintų kopūstų verslininkai už 5 keptas stintas šiemet jau prašė 12 litų – dviem litais daugiau nei ankstesniais metais.

Į eilutę sustojusiems valgytojams kepėjai aiškino, kad kilstelėti jų kainą privertė šiemet jaučiamas stintų stygius. Žvejai guodžiasi, kad Baltijos jūroje traukia pustuščius tinklus, todėl daugelis kavinių šventei stintų užsipirko Latvijoje.

Šviežia stinta buvo prekiaujama vos keliose vietose. Nors žuvų kaina – 22-25 litai už kilogramą – daugelį vertė raukytis, žvejai prekyba nesiskundė.

Per porą valandų apie 40 kilogramų šviežių žuvų pardavęs žvejys iš Šventosios visus ramino, kad jo pagalbininkai netrukus atveš dar 50 kilogramų iš šį rytą ištrauktų tinklų iškrapštytų stintų.

Tačiau kantresni stintų galėjo pavalgyti ir pigiau. Viena kavinė 6 keptas stintas pardavinėjo už 10 litų.

Šiemet daugiau buvo siūlančių marinuotų stintų. Įvairiaus dydžio indeliuose į gardžiai kvepiantį marinatą pamerktos stintos buvo pardavinėjamos nuo 15 iki 30 litų.

Norintys sužinoti įmantresnių stintų paruošimo receptų traukė į Jūratės ir Kąstyčio skverą, kuriame trečiąjį Lietuvos stintų kepėjų čempionatą pradėjo 6 profesionalių virėjų komandos iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Palangos restoranų.

Čia žmonės prie keptuvės galėjo išvysti ir prijuoste pasirišusią Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę. Savo kadencijos pabaigoje pagaliau Stintų šventėje apsilankiusi šalies vadovė neslėpė, kad stintas kepė pirmą kartą.

Pavakare, kai visi šventės svečiai jau buvo pasistiprinę, J.Basanavičiaus gatvę užliejo linksmybės.

Jūratės ir Kastyčio skvere žmones šokdino Palangos folkloro muzikos kolektyvai.  Nuo jų neatsiliko ir gatvės muzikantai, kurie net su pučiamaisiais instrumentais iš širdies linksmino praeivius.

Žmonės atlikėjams negailėjo atlygio. Į ant grindinio padėtus muzikos instrumentų dėklus dosniai biro ne tik metaliniai litai, bet guldavo ir 10 litų banknotai.

Atsirado nemažai norinčių išmėginti rankos tvirtumą laikant gana sunkų kilogramų sveriantį žvejų valties inkarą. Kiek mažesnį inkarą ištiesta ranka laikyti mėgino ir vaikai.

Vėliau prasidėjo nuotaikingos greitojo stintų valgymo varžybos.

Tuo metu prie jūros tilto pasigirdo atbėgančių sveikuolių skanduotės. Apie 200 žiemos maudynių mėgėjų kolona kiek pasimankštino ant kranto ir puolė turkštis į šaltos jūros vandenį.

Nors šį kartą „ruonius“ Palanga sutiko su kelių laipsnių šiluma ir be sniego bei ledo, pirmą kartą maudynių metu ant kranto buvo sukrautas laužas, kurį apsupę šildėsi iš jūros išbridę „ruoniai“.

Matydami tokį vaizdą, žiūrovai negailėjo kandžių replikų: „Kokie čia „ruoniai“ jei be ledo sušalo“.

Kol sveikuoliai turškėsi Baltijos jūroje, Jūratės ir Kastyčio skvere baigėsi Lietuvos stintų kepėjų čempionatas, kuriame savo išmone ir fantazija varžėsi penkios profesionalių virėjų komandos.

Jos įrodė, kad stintas galima iškepti taip, kad kulinarų paruošti karšti užkandžiai žavės ir akį, ir gomurį.

Lietuvos stintų kepėjų čempionais buvo pripažinta Klaipėdos restorano „Araratas“ komanda, kuri iš keptos stintos paruošė karštą sumuštinį.

Tuo metu stintos ant keptuvių J.Basanavičiaus gatvėje dar garavo, prie stalų netrūko valgytojų net ir pradėjus temti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.