Būriui draugų atostogas sugadinę sukčiai policijos nesudomino

Vilnietis Dmitrijus B., kartu su draugų kompanija planavęs 2014-uosius smagiai sutikti Prancūzijos Alpėse, neegzistuojančią vilą jam išnuomojusių internetinių sukčių kišenes papildė 7 tūkst. eurų (per 27 tūkst. litų).

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Feb 18, 2014, 6:26 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:59 AM

„Pinigų greičiausiai neatgausiu, tik gal kam nors padėsiu neužkibti ant tokio kabliuko“, – lrytas.lt sakė vyriškis. O jį patį ne mažiau nei apgavystė sukrėtė Lietuvos teisėsaugos pareigūnų abejingumas. Esą net užsienyje dingusių žmonių nesivarginama ieškoti, o čia juk – tik pinigai.

Sudomino vila Prancūzijos kalnuose

Keturiolikos lietuvių kompanija praėjusias Kalėdas ir Naujuosius nusprendė praleisti pramogaudama kalnų slidinėjimo kurorte ir ėmė internete dairytis tinkamo pasiūlymo.

„Angliškame puslapyje HomeAway.co.uk radome skelbimą apie išnuomojamą gražų namą Meribelio slidinėjimo kurorte (Prancūzijos Alpėse – Red.)“, – pasakojo Dmitrijus B. Jis pernai rudenį ėmė susirašinėti su šią vilą nuomojančiu ispanu Migueliu Angelu Ortega.

„Gal dešimt kartų esu naudojęsis šiuo puslapiu ieškodamas būsto poilsiui užsienyje. Pavyzdžiui, savininkai Anglijoje savo buto Kanaruose raktus siųsdavo man į Lietuvą, o aš po atostogų jiems išsiųsdavau atgal. Niekada jokių apgavysčių nepasitaikė“, – sakė vilnietis.

Jokių įtarimų jam nesukėlė ir gražios vilos kalnų kurorte savininku prisistatęs ispanas M.A.Ortega. Į lietuvio paklausimą, ar Kalėdų laikotarpiui pavyktų išsinuomoti šį namą 14-os žmonių kompanijai, užsienietis atsakė teigiamai.

M.A.Ortega laiške rašė, kad pats su žmona Kalėdas sutiks su draugais Niujorke ir grįš į Europą tik po Naujųjų, tačiau į vilą atvykusius svečius pasitiks jo patėvis Martinas, gyvenantis netoliese. Lietuviai be jokių apribojimų galės naudotis viloje įrengta sauna ir židiniu, malkų yra paruošta, o jei jų pritrūks, tereikės kreiptis į Martiną ir jis tuo parūpins, už tai papildomai mokėti nereikės.

Už dvi savaites poilsio draugų kompanija turėjo sumokėti labai patrauklią kainą – 8 tūkst. eurų. Sutarus, kad lietuviai perves ne dalį avanso, o iškart visą sumą, savininkas padarė dar tūkstančio eurų nuolaidą. Užsienietis atsiuntė nuomos sutartį ir spalio 9 dieną Dmitrijus B. į ispano nurodytą sąskaitą viename Ispanijos bankų pervedė visą sutartą sumą – 7 tūkst. eurų (daugiau kaip 24 tūkst. litų). Ir kartu su draugais jau džiaugėsi būsima smagia kelione.

Pranešė britai

Tarsi perkūnas iš giedro dangaus Dmitrijui B. trenkė lapkričio 20 dieną iš tinklalapio HomeAway.com administratoriaus atėjęs elektroninis laiškas. Britai pranešė, kad vilnietį sudominęs skelbimas – melagingas ir ragino jokiu būdu nepervesti sukčiams pinigų, o jei jis tai jau padarė – blokuoti pinigų judėjimą ir kreiptis į teisėsaugą. Savo ruožtu, jie patys pažadėjo suteikti pareigūnams visokeriopą pagalbą tiriant šią apgavystę, nes yra suinteresuoti, kad tokių atvejų nebūtų. „Jie patys negali kreiptis į policiją, nes nėra tiesiogiai nukentėję, tačiau jei bus pradėtas tyrimas, pažadėjo suteikti visą reikalingą informaciją“, – sakė vyriškis.

Dar prieš pervesdamas tariamam poilsiavietės savininkui pinigus Dmitrijus B. per „Google Street View“ bandė rasti tą namą – pamatė, kad nurodytu adresu iš tiesų stovi panaši vila. Tik išaiškėjus apgavystei per Meribelio turizmo informacijos centrą lietuviai išsiaiškino, kad internetiniai sukčiai pasinaudojo realiai egzistuojančios vilos, esančios tame pačiame kaimelyje, nuotraukomis, tik ji pastatyta kitoje gatvėje, priklauso visai kitiems žmonėms ir tam pačiam laikotarpiui jau buvo išnuomota už 20 tūkst. eurų.

„Visa laimė, kad gavau šį pranešimą – o juk galėjo būti taip, kad nieko neįtardami būtume nuvažiavę į tą kaimą ir tiesiog neradę tokio namo. Keturiolika žmonių gatvėje per Kalėdas!. Paskui teko girdėti, kad buvo nemažai atvejų, kai taip turistams ir nutikdavo, ypač dažnai taip vilas „nuomoja“ ispanai“, – lrytas.lt sakė Dmitrijus B.

Sukčių apgauti lietuviai rankų nenuleido ir dar spėjo iki švenčių susirasti kitą poilsio vietą.

Nutraukė ikiteisminį tyrimą

Dar vienas netikėtumas Dmitrijaus B. laukė, kai paklausęs britų tinklalapio HomeAway.com administratoriaus nusprendė apie sukčiavimą pranešti policijai. Pagal gyvenamąją vietą jis kreipėsi į Vilniaus miesto 6-ąjį policijos komisariatą.

Vyriškis parašė pareiškimą, perdavė pareigūnams visą savo surinktą informaciją ir tyrėjams žadėjusių padėti HomeAway.com atstovų kontaktus. Po poros mėnesių iš Vilniaus apylinkės prokuratūros gavo raštą, kad ikiteisminis tyrimas dėl veikos, turinčios BK 182 str. 1 dalies („Sukčiavimas“) požymių, sausio 15 dieną nutrauktas.

Šią nutartį surašęs prokuroras savo sprendimą motyvavo tuo, kad nėra jokių duomenų, kad ši nusikalstama veika būtų įvykdyta Lietuvos Respublikos teritorijoje ar Lietuvos Respublikos piliečių. Jis pabrėžė, kad kitose šalyse padaryti nusikaltimai tiriami tų šalių teisėsaugos institucijų pagal ten galiojančius proceso įstatymus.

Šią prokuroro nutartį Dmitrijus B. neseniai apskundė Vilniaus apylinkės vyriausiajam prokurorui. Vyriškis pažymėjo, jog ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai atliko toli gražu ne visus reikalingus procesinius veiksmus.

„Priimant ginčijamą nutarimą buvo remiamasi iš esmės vien nukentėjusiojo parodymais ir jo pateikta informacija, tačiau patys ikiteisminį tyrimą vykdę pareigūnai neatliko procesinių veiksmų, kad patikrintų pateiktą informaciją, t.y. konstatuota, jog veika padaryta ne Lietuvos Respublikoje, ne Lietuvos Respublikos piliečio, tačiau šios faktinės aplinkybės iš tikrųjų nebuvo tikrinamos.

Nusikalstamą veiką galimai įvykdė asmuo Miguel Angel Ortega, kurio galima gyvenamoji vieta yra Ispanijoje, tačiau šio asmens tapatybė nebuvo nustatyta ir patvirtinta ikiteisminio tyrimo metu. Taigi lieka abejonė, kad kaltininkas gali būti ir Lietuvos Respublikos pilietis, nurodęs melagingus savo asmens duomenis ir gyvenamąją vietą.

Be to, ginčijamame nutarime konstatuojama, jog nusikalstama veika buvo padaryta ne Lietuvos Respublikoje, tačiau ji daroma remiantis tokiomis pat nepatvirtintomis aplinkybėmis, kad veiką padariusio asmens gyvenamoji vieta galimai yra Ispanijoje. Tai taip pat nepanaikina abejonių, kad kaltininkas susirašinėti su nukentėjusiuoju galėjo ir būdamas Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Remiamasi ir tuo, kad nuomos skelbimas paskelbtas Jungtinės Karalystės administruojamame tinklalapyje, tačiau ikiteisminio tyrimo metu nebuvo aiškinamasi, kokioje šalyje buvo įkeltas skelbimas. Nors tinklalapis administruojamas Jungtinės Karalystės kompanijos, melagingas skelbimas galėjo būti paskelbtas ir asmeniui būnant Lietuvos Respublikoje“, – rašoma vilniečio skunde Vilniaus apylinkės prokuratūros vadovui.

Pinigų ieškoti nesivargina?

Tačiau didelių vilčių įtikinti pareigūnus atlikti bent tuos veiksmus, kuriuos privalo, Dmitrijus B. nebeturi.

„Net nusiųsti paklausimą patikrinti, kam priklauso banko sąskaita, kur iškeliavo pinigai, nesugebėjo, nekalbant apie bendradarbiavimą su HomeAway.com. Policijos komisariate man tiesiai sakė – žinote, mes žmonių, dingusių užsienyje, nelabai ieškome, nebent vaikų, o pinigų tikrai niekas neieškos. Žmonių dirba mažai, o bylų labai daug“, – perpasakojo pokalbį su policijos pareigūnais Dmitrijus B.

Jį toks teisėsaugininkų požiūris nustebino. „Kodėl toks požiūris? Kam mes juos išlaikome? Tik tam, kad stovėtų ant kelio ir pinigus rinktų? Ir neįdomu man, kokie jų atlyginimai! Per maži – nedirbkite, streikuokite, Seimo langus galite daužyti, kitur eiti dirbti, bet jei sėdite čia – dirbkite tiems, kurie jus išlaiko“, – lrytas.lt piktinosi vyriškis.

Jis sakė iš šios istorijos pasimokęs, kad negalima vesti pinigų tiesiai  bet kokiam žmogui į banko sąskaitą paprastu pavedimu – tik į kreditinę kortelę, per „PayPall“ ar kitą sistemą, kur tokiais atvejais galioja draudimas. O šią istoriją vilnietis nutarė paviešinti ne dėl to, kad tikėtųsi atgauti pinigus. „Lietuvoje pažįstu labai daug gerų, šviesių, talentingų žmonių. Nuolat dėl darbo pobūdžio turiu čia svečių iš užsienio, kurie žavisi Lietuva: šalies, įmonių pasiekimais, gamta, žmonėmis, laisvalaikio pramogomis ir pan. Tamsios Lietuvos pusės jiems nerodau. Bet man labai norisi prisidėti, kiek galiu, prie to, kad ši tamsioji pusė mažėtų, ir Lietuva taptų dar patrauklesne vieta gyventi“, – sako Dmitrijus B., nustebintas Lietuvos teisėsaugos pareigūnų požiūrio į darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.